Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 18:31

У службі зайняточті застерігають роботодавців від використання нелегальної праці

Rate this item
(0 votes)

У Київській міській державній адміністрації відбулася нарада зі столичними роботодавцями, які провадять діяльність у сфері торгівлі, щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша робота з легалізації зайнятості у столиці буде продовжуватися й надалі, адже питання трудових відносин на сьогодні є одним із домінуючих в Україні. У всіх філіях столичної Служби зайнятості розміщено інформацію для шукачів роботи із закликом іти на легальну роботу», — розповів директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

Директор КМЦЗ наголосив, що, погоджуючись на нелегальну роботу, громадянин позбавляє себе гарантованих державою прав на соціальний захист у разі безробіття.
«З тих 9 тисяч офіційно зареєстрованих безробітних у місті Києві у нас понад 2 тисячі — це безробітні, які мали престижні професії і отримують максимальну допомогу по безробіттю — 8408 грн.
Кожен четвертий на обліку — це керівник найвищої ланки: від народних депутатів попереднього скликання, ексміністрів до генеральних директорів великих підприємств. Саме від легальності доходів на попередньому місці роботи залежить розмір виплати допомоги по безробіттю», — наголосив Білич.
Як розповів перший заступник начальника головного управління Держпраці у Київській області Владислав Андрієнко, у 2019 році у Києві було виявлено 1138 неоформлених працівників.
«Найбільше неоформлених працівників у 2019 році було виявлено у сфері торгівлі, готелях та ресторанах», — додав він.
У Держпраці підкреслили, що за минулий рік до управління надійшло 6500 звернень, і найбільше з них стосувалися порушення строків виплати заробітної плати та неоформлення офіційно працівників на роботу.
«Під час інспекційних відвідувань ми перевіряємо сотні кафе, ресторанів, барів і дуже багато молоді, студентів працюють офіціантами, барменами, баристами. На жаль, ми маємо значну кількість скарг про те, що їх не оформляють на роботу і більше того — їм навіть не виплачують заробітної плати.
Тому ми проводимо широку інформаційнороз’яснювальну роботу, було охоплено тисячі підприємств, великі торгові центри. Мета одна — донести до роботодавців думку про необхідність укладання трудових договорів», — пояснив Андрієнко.
Також він нагадав про штрафи для роботодавців: «Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору — 141690 грн. Порушення встановлених строків виплати заробітної плати, інших виплат, передбачених законодавством, — 14 тисяч грн».
«Важливим моментом є те, щоб молодь дбала про своє майбутнє вже сьогодні. Зареєструвавшись на вебпорталі Пенсійного фонду України, можна сидячи вдома переглядати, наскільки роботодавець, з яким у вас укладені трудові відносини, сплачує своєчасно за вас страхові внески, чи в повному обсязі вони сплачуються.
Також на порталі є така послуга, як пенсійний калькулятор, яка дає можливість уже сьогодні прорахувати, яким може бути розмір пенсії, а він залежить від стажу та заробітної плати», — повідомила перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Ірина Задерейко.

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».