Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 12:39

Спрощено порядок отримання субсидій

Rate this item
(0 votes)

Міністр соціальної політики Андрій Рева на засіданні уряду представив спрощений порядок отримання субсидій для громадян, що потребують допомоги зі сплати житлово-комунальних послуг.

Відповідні зміни були внесені до постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 р. № 329, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.
Зокрема, з 1 жовтня 2018 р. під час розрахунку житлової субсидії не враховуються в сукупному доході сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняку великої рогатої худоби, яка на рік становить до 2500 грн за голову.

Субсидію на загальних умовах можуть отримати ті громадяни, в яких є заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця (якщо він не сплачує податок за працівника).
Право на допомогу від уряду мають ті родини, опалювана (а не загальна) площа житла яких не перевищує 120 м2 для квартири та 200 м2 для індивідуального будинку.
Якщо член домогосподарства не має доходів, або перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або у складі домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію має право призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій.
На понаднормову площу, але не більш як 30% норми, мають право громадяни, які одержують пенсію в разі втрати годувальника, ті, хто досяг пенсійного віку чи одержує пенсію за вислугу років, а також ті, хто одержує державну соціальну допомогу по інвалідності з дитинства, та діти з інвалідністю.
Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня 2018 р., якщо вартість фактично спожитої послуги менша за обсяг обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги.
Для прикладу, якщо розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 грн на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на
120 грн, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.
Без обов’язкової сплати єдиного внеску субсидію можуть отримати такі категорії осіб:
безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу. Комісія з питань призначення житлових субсидій має право ухвалити позитивне для заявника рішення;
безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості;
громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там єдиний внесок, що підтверджується документально. Тоді домогосподарство в Україні, де зареєстрована така особа, має змогу отримати субсидію на загальних умовах.
Якщо субсидію на новий 2018/2019 р. уже призначено, то її розмір на опалювальний сезон управління соціального захисту населення у жовтні розраховує автоматично, без повторного звернення з документами. Розмір своєї субсидії можна дізнатися онлайн.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».