Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Жовтень 2018 11:27

Новий порядок фінансування страхувальників

Rate this item
(0 votes)

Змі­ни у по­ряд­ку фі­нан­су­ван­ня Фон­дом со­ці­аль­но­го стра­ху­ван­ня Ук­раї­ни стра­ху­валь­ни­ків (ро­бо­то­дав­ців) для на­дан­ня ни­ми за­стра­хо­ва­ним осо­бам до­по­мо­ги по тим­ча­со­вій не­пра­це­здат­но­сті, по ва­гіт­но­сті та по­ло­гах, на по­хо­ван­ня, а та­кож де­яких ви­плат по­тер­пі­лим на ви­роб­ниц­тві на­бра­ли чин­но­сті з 1 жовт­ня 2018 р.

Зміни спрямовані на посилення соціального захисту працевлаштованих щодо прискорення термінів одержання ними матеріального забезпечення, а також на оптимізацію та спрощення для роботодавців взаємодії з Фондом, мінімізацію перевірок і заміну санкцій на попередній контроль.

Основні нововведення набрали чинності відповідно до набрання чинності Порядком фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженим постановою правління Фонду від 19.07.2018 р. № 12.
Робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюватимуть попередній контроль щодо правильності нарахування виплат і в разі виявлення помилок надаватимуть рекомендації страхувальникові для усунення недоліків ще до фінансування виплат. Це дозволить уникнути штрафів, які сьогодні можуть накладатися на роботодавця в разі виявлення неправомірного використання коштів Фонду під час перевірок за фактом уже профінансованих заяв-розрахунків.
Упроваджено також нову форму заяви-розрахунку.
Нова форма заяви-розрахунку об’єднала документи, на підставі яких проводилося фінансування страхувальників до реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Оновлений документ розширено відомостями щодо виду зайнятості, страхового стажу, пільг постраждалих на ЧАЕС, більш повною інформацією щодо листка непрацездатності тощо. Також система інформування роботодавцем про проведені застрахованим особам виплати зменшить ризик можливих затримок під час компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за листками тимчасової непрацездатності), виплати допомоги по вагітності та пологах, страхових виплат потерпілим на виробництві. Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам за визначеною формою потрібно подати упродовж місяця з дня проведення виплат матеріального забезпечення, окремих виплат потерпілим на виробництві.
Крім раніше затверджених термінів розгляду документів для призначення матеріального забезпечення комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства, з 1 жовтня також передбачено подачу страхувальником (роботодавцем) заяви-розрахунку упродовж п’яти робочих днів від дати затвердження протоколу засідання комісії (рішення уповноваженого). Раніше реалізована можливість подачі звіту Ф4-ФСС з ТВП в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису з 1 жовтня доступна також для подачі заяв-розрахунків і повідомлень про виплату коштів застрахованим особам.
Нововведення допоможе зменшити навантаження на роботодавців, спростити та прискорити фінансування матеріального забезпечення. Для цього страхувальникам слід звернутися до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або їхніх відділень для укладання відповідних договорів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».