Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 04 Серпень 2018 08:58

П'ята частина бізнесу досі в "тіні"

Rate this item
(0 votes)

Уперше за останні п’ять років на ринку праці України відбулося зростання чисельності зайнятого населення.
Про це 31 липня під час прес-конференції в Укрінформі заявив в. о. голови Держслужби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

«Ми спостерігаємо, що ринок праці на І півріччя 2018 року демонструє певну стабілізацію. Зростання зайнятості населення у нас за статистикою відбулося вперше з 2013 року.

Причиною цьому є певне економічне зростання. В І кварталі 2018 року порівняно з І кварталом минулого року відбулося зростання ВВП на 3,1%. Зайняте населення в Україні вперше з 2013 року збільшилося на 149 тисяч», — зазначив Валерій Ярошенко.
За його словами, за методологією Міжнародної організації праці в країнах ЄС безробіття становить 7,4%, в Україні — 9,7%.
Крім цього, він зазначив, що 21,8% українців сьогодні працюють у «тіні».
«Біда української економіки, що велика частка працює в «тіні». Державна статистика каже, що 21,8%, порівняно з 22,3% у минулому році, працюють поза межами чинного законодавства», — додав він.
Валерій Ярошенко повідомив, що станом на 27 липня, порівняно з цією датою 2017 року, кількість отримувачів допомоги в країні — 236 тисяч, це на 8% менше, ніж було в 2017 році.
За даними Служби зайнятості, протягом І півріччя поточного року кількість вакансій у базі даних Служби зайнятості збільшилася на 8% до 616 тисяч. Кількість працевлаштованих за сприяння Державної служби зайнятості становила 428 тисяч осіб.
Максимальний розмір допомоги по безробіттю, яку наразі надає Державна служба зайнятості, становить 7048 гривень.
«Зростає середня виплата в допомозі, це говорить про те, що взагалі зростає середня заробітна плата в країні. Мінімальна допомога по закону для тих, хто не застрахований, — 544 гривні, її отримує 25% безробітних. Максимальна допомога на сьогодні — 7048 грн, її отримує 5% безробітних. У минулому році було 3%», — зазначив в. о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) В. Ярошенко.
Водночас, за його словами, найвища середня зарплата по країні в Києві — 13553 грн, далі йде Донецька область — 9774, Київська область — 9480 грн, Дніпропетровська — 9 тисяч. За ними — Закарпатська та Івано-Франківська області.
За словами Ярошенка, найнижчі зарплати, які пропонують роботодавці у вакансіях, є у медсестер, продавців, водіїв, швачок.
«Рівень заробітної плати у вакансіях, які надає нам роботодавець, сьогодні невисокий. Зовсім мізерна зарплата у медичних сестер, продавців, водіїв, швачок. В охороні здоров’я — 5747 грн, в освіті — 6958 грн, в адмініструванні і обслуговуванні — 7024 грн.
Тобто це не той рівень заробітної плати, який сьогодні може втримати кваліфікованого працівника на ринку праці країни», — сказав Ярошенко.
Однак він уточнив, що у базі даних Служби зайнятості є високооплачувані вакансії.
«Є пропозиції головному бухгалтеру на 40 тисяч грн у Києві, фінансовому директору — 38 тисяч грн, слюсареві з ремонту транспортних засобів пропонують 20 тисяч у Київській області», — зазначив він.
За його словами, найбільше платять в Україні працівникам галузі фармацевтики, фінансових та страхових напрямків, а також працівникам сфери ІТ.
Ярошенко наголосив, що на ринку праці існує дисбаланс. «В Україні до 80% випускників шкіл вступають у вищі навчальні заклади і менше 30% отримують професійну освіту. Протилежна ситуація для країн Європи.
Тому дисбаланс полягає в тому, що ринок потребує швачок, електромонтерів, слюсарів, сантехніків. А у Службі зайнятості надлишок економістів і юристів.
Ця статистика показує, що школа не орієнтується на реальні потреби ринку праці України», — підкреслив він.

Ольга САВЧЕНКО, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».