Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 12:19

Павло Розенко: «Влада будує нову систему пенсійного забезпечення»

Rate this item
(0 votes)

У Вер­хов­ній Ра­ді Ук­раї­ни від­бу­дуть­ся не­прос­ті дис­ку­сії сто­сов­но ухва­лен­ня па­ке­та із чо­ти­рьох за­ко­но­про­ек­тів, які змі­ню­ють прин­ци­пи функ­ціо­ну­ван­ня віт­чиз­ня­ної сис­те­ми пен­сій­но­го за­без­пе­чен­ня.
Та­ку дум­ку мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Пав­ло Розенко ви­сло­вив під час се­лек­тор­ної на­ра­ди з ке­рів­ни­ка­ми ре­гіо­наль­них управ­лінь Пен­сій­но­го фон­ду Ук­раї­ни, пе­ре­дає ко­рес­пон­дент Укр­ін­фор­му.

На переконання міністра, запровадження накопичувальної системи можливе лише за умови підйому економіки та заробітних плат, проте «ситуація складається так, що або сьогодні ми приймаємо цей закон, або шанси ухвалити його в майбутньому практично мінімальні».


Урядовець наголосив, що нині влада будує нову систему пенсійного забезпечення українців, за якої пенсії будуть фінансуватися з трьох джерел — солідарного, накопичувального і недержавного рівнів. Нинішня солідарна система буде вдосконалена завдяки звільненню від невластивих функцій і скасуванню з 1 січня 2016 р. спеціальних пенсій. При цьому буде збережено систему професійних пенсій для тих категорій пільговиків, які справді цього потребують.
Крім того, запевнив міністр, практику поділу українців на сорти, коли є ВІП-пенсіонери і «прості люди», буде скасовано. Пенсійне забезпечення громадян здійснюватиметься за єдиними для всіх принципами. З наступного року пенсії державним службовцям і прирівняним до них особам (суддям, прокурорам тощо) призначатимуться на загальних підставах.
Щодо запровадження накопичувальної системи, то, за словами урядовця, її старт заплановано на 1 січня 2017 р.
Усі разом, тобто супільство, влада, уряд, парламент, повинні ухвалити одне принципове рішення щодо цього, вважає П. Розенко.
Обов’язковому страхуванню в накопичувальній пенсійній системі підлягатимуть громадяни віком до 35 років. Також у цій системі передбачено добровільну участь українців віком від 36 до 55 років.
Передбачається, що у 2017 р. ставка внеску становитиме 2% і кожного наступного року вона збільшуватиметься на 1% до досягнення 7% у 2022 р., який у подальшому залишатиметься незмінним.
«У 2017 р. ми можемо вийти на 6 млн учасників накопичувальної системи, яка у 2017 р. може досягати приблизно 5 млрд грн. Це ті кошти, які не йдуть на проїдання, це ті кошти, які будуть інвестуватися в економіку України. Таким чином, економіка може отримати колосальний внутрішній інвестиційний ресурс. Це «довгі» гроші»,— сказав П. Розенко.
За його словами, кошти, які почнуть вкладати в накопичувальну систему у 2017 р., будуть вилучатися з неї приблизно через 25 років.
У процесі реформування пенсійної системи України та впровадження накопичувальної системи соціального страхування розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ) для роботодавців буде зменшено, повідомив міністр соціальної політики.
«Збільшувати навантаження на роботодавця в сьогоднішній економічній ситуації, очевидно, неможливо і недоцільно. Тому роботодавці і далі будуть страхувати відповідним чином працівника і сплачувати за нього внески у солідарну пенсійну систему. Більше того, єдиний соціальний внесок для роботодавця буде зменшуватись», — додав П. Розенко.
Накопичувальні пенсійні активи на персональному рахунку людини будуть успадковуватися в разі смерті вкладника.
Про це повідомив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний: «Усі накопичувальні пенсійні активи, які будуть на персональному рахунку людини, якщо вона помре до того, коли зможе ними скористатися, будуть успадковуватися», — і зазначив, що це буде власність безпосередньо людини з відповідним розпорядженням.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».