Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Квiтень 2015 21:02

Новації в пенсійному законодавстві

Rate this item
(0 votes)

Про­ект но­во­го за­ко­ну про пен­сій­не за­без­пе­чен­ня бу­де вне­се­ний на роз­гляд Вер­хов­ної Ра­ди вже за два тиж­ні, по­ві­до­мив мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Пав­ло Розенко на Все­ук­ра­їн­ській на­ра­ді Пен­сій­но­го фон­ду Ук­раї­ни у Він­ни­ці.

Наступного тижня закінчуються експертні фахові дебати навколо закону про пенсійне забезпечення; відбудеться нарада у Прем’єр-міністра. І через два тижні до Верховної Ради надійде новий закон, новий варіант і нова ідеологія змін у пенсійному забезпеченні. «Накопичувальна система, яка сьогодні є елементом чинного законодавства, стане вже не віртуальною чи паперовою ідеєю, а перетвориться на реальність», — повідомив П. Розенко.
За його словами, на пенсійну систему чекає непростий шлях, але саме тепер слід підготувати Пенсійний фонд України і суспільство до нових правил гри і життя, які будуть започатковані.
«Так, солідарна система залишається частиною соціального захисту людини при виході на пенсію, але вона може гарантувати тільки середній рівень пенсійного забезпечення», — уточнив міністр.


Щоб поліпшити своє пенсійне забезпечення, українці мають скористатися можливостями накопичувальної системи. Кожна людина для поліпшення свого пенсійного майбутнього з молодості має дбати про це й обирати сучасну європейську систему пенсійного страхування. Це відповідальність не тільки держави, а й людини — бачити свою старість і своє майбутнє.
П. Розенко сподівається, що коаліція підтримає урядовий законопроект, який запроваджує зміни в нинішній системі пенсійного забезпечення.
Навколо пенсійних питань завжди були політичні нашарування, бо пенсіонери — категорія людей, які активні на виборах. Це й стримувало процес зміни пенсійної системи протягом останніх 20 років. Проте введення накопичувальної системи — це те, що буде запропоноване Верховній Раді, чітко виписане в коаліційній угоді, під якою поставили підписи близько 300 народних депутатів, та програмі діяльності уряду, зауважив П. Розенко.
Міністр очікує, що пенсійні закони в парламенті «проходитимуть» важко, і що будуть політичні баталії та дискусії, особливо з огляду на місцеві вибори восени.
«Але саме тому до розробки цього законопроекту були залучені всі фракції коаліції, як народні депутати, так і їхні помічники. Це запорука того, що ми матимемо розуміння всередині фракцій. Крім того, ми дуже розраховуємо на підтримку експертного середовища, яке також брало активну участь у напрацюванні змін до пенсійного законодавства. І що їхній голос почують як народні депутати, так і суспільство», — сподівається посадовець.
За його словами, нове пенсійне законодавство мало стосуватиметься нинішніх категорій пенсіонерів, натомість визначатиме майбутнє пенсійної системи, економіки і молодшого покоління. Тому глава Мінсоцполітики розраховує, що коаліція, відкинувши елемент політичних спекуляцій на долі нинішніх пенсіонерів, почує аргументи уряду і підтримає законопроект, який буде внесено до Верховної Ради вже за два тижні.
«Врешті, ми готові до того, щоб після проходження законопроекту в першому читанні сідати спільно з народними депутатами і допрацьовувати якісь моменти та узгоджувати позиції, як це було продемонстровано протягом останніх трьох місяців, коли важкі законопроекти, наприклад, бюджетні зміни, проходили у парламенті якраз під час такої роботи. Я оптимістично налаштований щодо долі цього законопроекту, зважаючи на те, що всі чудово розуміють — і політики, і суспільство,— що існуюча пенсійна система себе вичерпала. Треба давати нові сигнали, «маяки» і будувати нормальну європейську пенсійну систему», — зазначив П. Розенко.
Міністр також повідомив, що Пенсійний фонд України упродовж двох місяців проведе повну інвентаризацію призначення пенсій для припинення переплати коштів.
«Проблема слабкого контролю за використанням пенсійних коштів стоїть особливо гостро зараз, коли фінансовий стан держави важкий і немає ресурсу, щоб забезпечити всіх високою пенсією. Ми не повинні допускати ситуації з подвійними і потрійними виплатами пенсій одній особі, а це трапляється дедалі частіше. Особливо у зв’язку з потоком біженців, коли люди намагаються зареєструватися і отримувати пенсії в різних областях. Або ж коли людина помирає, а ми не завжди можемо оперативно відреагувати і продовжуємо виплати», — зауважив міністр.
За його словами, перед міністерством наразі стоїть завдання створити єдину централізовану систему аналітики та управління фінансами Пенсійного фонду України, аби в короткий термін провести повну інвентаризацію призначення пенсій, насамперед — для припинення переплат.
Аналогічні заходи свого часу дозволили системі пенсійного забезпечення Грузії скоротити видатки на 40%. В Україні про таке співвідношення не йдеться, позаяк маємо налагоджений персоніфікований облік. Але навіть уточнення платежів на 1% гарантує економію пенсійних коштів у розмірі 2 млрд грн.
Антоніна МНІХ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».