Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 18:58

Коштів на субсидії вистачить

Rate this item
(0 votes)

На суб­си­дії для опла­ти жит­ло­во-кому­наль­них по­слуг з дер­жав­но­го бю­дже­ту для на­се­лен­ня ви­ді­ле­но 24,5 млрд грн. Про це по­ві­до­мив Прем’­єр-мі­ністр Ук­раї­ни Ар­се­ній Яце­нюк в ефі­рі те­ле­ка­на­лу «1+1», пе­ре­дає Укр­ін­форм.

«Зараз у нас отримують субсидії в середньому 1,2 млн сімей. Ми очікуємо, що після підвищення тарифів це число зросте до 3 млн сімей», — сказав А. Яценюк і зауважив, що коштів, виділених на субсидії з держбюджету, вистачить «навіть на 15 мільйонів громадян».
«Якщо ми побачимо, що не вистачає, ми обов’язково знайдемо ресурси в державному бюджеті»,— зазначив А. Яценюк.
Він наголосив, що рік тому в казначействі було всього 108 тис. грн, а сьогодні на казначейському рахунку — 32 млрд грн.: «Це найбільша сума з 2005 р. Ми накопичили ці гроші за рахунок зміни податкової системи і боротьби з корупцією. Основне завдання цих коштів — в першу чергу — фінансування армії, ЗСУ, зарплат і пенсій. Друге — фінансування субсидій для громадян України».


Прем’єр запевнив, що фінансового ресурсу на цьому етапі вистачає.
* * *
Бюрократична система чинитиме опір новій системі надання житлових субсидій, але цей опір буде подолано. Про це в ефірі телеканалу «24» заявив міністр соціальної політики України Павло Розенко.
«Громадянам запропоновано простий і зрозумілий механізм отримання субсидій, який полегшить тягар підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, — наголосив міністр. — Проте за два десятиліття система звикла працювати за старими шаблонами. Усе нове сприймається нею важко. І ця реформа йтиме непросто, подекуди можливі збої. Ми готові до цього і знаємо, що робити».
П. Розенко вважає, що працівників, які спілкуватимуться з людьми, треба перенавчити, й обіцяє провести таке навчання, допомогти технічно, забезпечити бланками документів.
«Ми дали сигнал місцевій владі: впроваждення нової системи субсидій — найкращий тест на їхню спроможність працювати для людей. Як вони це випробування пройдуть, наскільки упевнено зроблять крок до нових повноважень і нового рівня відповідальності, таку оцінку й отримають від громадян на місцевих виборах»,— заявив міністр.
«Безумовно, в уряді не припиняються дискусії про подальше вдосконалення системи соцзахисту. Ми прислухаємося до рекомендацій експертів, у тому числі міжнародних, але обрали модель, прийнятну саме для українських громадян», — наголосив П. Розенко.
«Ми не прикрашаємо ситуацію, і всі повинні зрозуміти, що поки ми жили в ілюзіях і нам розказували, що все прекрасно, країна насправді банкрутіла, — сказав він.— Тому зараз ми повинні пройти непростий шлях реформування країни й ухвалити закони, які працюватимуть на майбутнє, наблизити Україну до стандартів ЄС та дати перспективу прийдешнім поколінням».
За його словами, в соціальній сфері — це й ухвалення нового пенсійного закону, і закону, який відкриє ринок соціальних послуг, і новий Трудовий кодекс тощо.
Зауваживши, що сьогодні підвищення тарифів на газ та житлово-комунальні послуги є неминучим, П. Розенко зазначив: щоб пом’якшити цей процес для найменш захищених верств населення, уряд провів серйозну реформу системи субсидій, яка зробить державну допомогу більш відкритою та доступною для людей.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».