Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Квiтень 2015 14:06

Субсидії по-новому: забудьте про черги

Rate this item
(0 votes)

У трав­ні ук­ра­їн­ські ро­ди­ни, які за­хо­чуть ско­рис­та­ти­ся сво­їм пра­вом на от­ри­ман­ня жит­ло­вих суб­си­дій, змо­жуть пе­ре­ко­на­ти­ся на влас­ній ки­ше­ні, на­скіль­ки діє­вим ста­не анон­со­ва­ний не­що­дав­но уря­дом спро­ще­ний по­ря­док на­дан­ня ад­рес­ної до­по­мо­ги дер­жа­ви в умо­вах різ­ко­го скач­ка цін на теп­ло­но­сії.

За роз’ясненням із цього приводу Укрінформ звернувся до фахівців Міністерства соціальної політики.
Ось що сказав директор Департаменту державної соціальної допомоги міністерства Віталій Музиченко:
— У зв’язку з підвищенням цін і тарифів на газ і електроенергію Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо подальшого суттєвого спрощення процедури призначення житлової субсидії. Йдеться про постанову від 28 лютого 2015 року № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», яка набирає чинності 1 травня нинішнього року.
Документ передбачає, що вже найближчим часом призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів — заяви і декларації, форма яких спрощена максимально. Фактично кожна родина отримає разом із рахунком на оплату послуг бланк, який потрібно буде заповнити.
Далі зазначені заяву та декларацію слід буде подавати до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника або особисто чи надіслати поштою.


Уряд доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерству енергетики та вугільної промисловості разом із Міністерством інфраструктури забезпечити до 15 квітня та до 1 листопада 2015 року виготовлення підприємствами, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення, бланків заяви про призначення житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернуться за призначенням житлової субсидії, і доставку їх безпосередньо у домівки споживачів.


Термін чинності субсидій продовжено вдвічі
Субсидія призначатиметься на 12 місяців, а не на півроку, як зараз. У подальшому на наступний період вона вже призначатиметься автоматично, без звернення громадян, на підставі отриманої інформації про доходи від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України.
Житлові субсидії розраховуватимуть на підставі відомостей про доходи, які громадянин зазначить у декларації. Після отримання від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду уточнених відомостей про доходи розмір субсидії може бути переглянуто.
Субсидію призначатимуть на підставі доходу за попередній календарний рік. Якщо ж дохід заявника зменшиться порівняно з попереднім календарним роком, житлову субсидію можуть призначити на підставі доходів за останні шість місяців, але за умови обов’язкового пред’явлення довідки до органу соціального захисту населення про доходи за цей період.
Нові правила скасовують і всі обмеження, які існували раніше, щодо майнового стану претендентів на субсидію. Йдеться про наявність квартир, автотранспорту, земельних ділянок тощо. Винятком є лише здійснення одноразової покупки протягом року перед зверненням на суму у понад 50 тис. гривень, про що людина також має заявити у декларації.
Скасовано й необхідність обов’язкового працевлаштування працездатних членів сім’ї. До розрахунку прийматиметься дохід непрацюючого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.


Покарання за неправдиві дані
Якщо заявник не задекларував у декларації якийсь вид доходу, надання раніше призначеної субсидії, звичайно ж, припиниться. Більше того, за вимогою органу, що призначив субсидію, сума субсидії має бути повернута вже у подвійному розмірі.


На які види послуг надають субсидію?
Щомісячну адресну безготівкову субсидію надають громадянам для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) і призначають за місцем реєстрації заявника.
Рішення про призначення чи непризначення субсидії приймають протягом десяти днів після подання заяви та отримання відомостей від організацій — надавачів послуг і відомостей про доходи.
Після проведених розрахунків заявник отримає повідомлення про призначення житлової субсидії.


Сума обов'язкової плати залежить від доходу
Розмір обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для кожного домогосподарства визначають індивідуально залежно від доходів у такому порядку:
обчислюють середньомісячний сукупний дохід домогосподарства за попередні 12 місяців;
середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів домогосподарства і таким чином визначають середньомісячний дохід на одну особу;
дохід на одну особу ділять на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (у 2015 році — 1176 грн), тобто визначають співвідношення середньодушового доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу;
отриманий результат ділять на 2, а потім множать на 15% (за базовий варіант узято обов’язкову плату за житлово-комунальні послуги в розмірі 15% доходу родини при доході на одного члена сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів). І таким чином вираховують відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.
Тобто чим менші доходи сім’ї, тим менший відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.


Фактичну відсутність зараєстрованих осіб слід довести документально
Субсидію розраховують виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
У разі, коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидію розраховують виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично в ньому проживають. Однак це має здійснюватися на підставі рішень районних держадміністрацій та виконавчих органів міських рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.
У таких випадках під час прийняття рішень враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб із числа зареєстрованих, зокрема довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку).


Соціальні нормативи
Для призначення житлових субсидій застосовують такі норми споживання послуг:
норма житла: 13,65 кв. м на особу + 35,22 кв. м на сім’ю;
споживання природного газу:
на опалення — 7 куб. м на 1 кв. м площі в опалювальний період;
на газову плиту (приготування їжі) — 6 куб. м на особу;
на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) — 9 куб. м на особу;
на газову плиту і водонагрівач — 18 куб. м на особу;
постачання холодної води:
2,4 куб. м — на особу за наявності централізованого постачання гарячої води; 4,0 куб. м — на особу за відсутності централізованого постачання гарячої.
Постачання гарячої води — 1,6 куб. м на особу.
Споживання електричної енергії:
на опалення — 65 кВт/год на 1 кв. м площі в опалювальний період;
у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, — 130 кВт/год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт/год на іншого члена сім’ї за наявності централізованого постачання гарячої води, 150 кВт/год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт/год на іншого члена сім’ї за відсутності централізованого постачання гарячої води;
у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами, — 90 кВт/год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт/год на іншого члена сім’ї за наявності центрального постачання гарячої води.


Нинішнім отримувачам субсидій не потрібно збирати нових довідок
За статистичними даними, у лютому 2015 року субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримувало майже 1,177 млн сімей, що становить близько 7,3% від загальної кількості сімей в Україні. Усім їм житлова субсидія з травня 2015 року буде призначена автоматично. А це означає, що повторно звертатися до органів соцзахисту такій категорії осіб не потрібно.
Очікується, що після підвищення цін і тарифів на природний газ і електроенергію кількість сімей, які звернуться за субсидіями у 2015 році, зросте до 3,5–4 млн сімей.
Наталія АНДРУСЕНКО,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».