Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Грудень 2018 12:14

Чому ми ніколи не чхаємо уві сні?

Rate this item
(0 votes)

Ви пам’ятаєте хоча б один випадок, коли ви прокидалися від власного чиха? А хто-небудь розповідав вам про подібне? Ми впевнені, що ні, оскільки вчені стверджують, що чхання уві сні в принципі неможливе.
У жодній науковій статті ви не зустрінете згадувань про такі випадки. Проводилося безліч досліджень, під час яких фахівці спостерігали за сотнями і навіть тисячами сплячих, але жодного разу їм не вдавалося помітити того, як хто-небудь чхав уві сні.

Чхання є одним зі способів захисту організму, за допомогою якого він очищає дихальні шляхи від сторонніх предметів, таких як пилок, крупиці пилу, токсичні речовини. Але коли людина спить у ліжку, навколо неї не так багато джерел роздратування дихальних шляхів, які могли б спровокувати захисний рефлекс.
Наприклад, багато хто знає про чхальний рефлекс, викликаний яскравим світлом, тобто, щоб чхнути, людині потрібно поглянути на джерело яскравого світла. Однак вночі у кімнаті темно, подразник, через який може виникнути бажання чхнути, відсутній.
Крім того, не так багато шансів, що людина, яка перебуває у царстві Морфея, буде чхати через порошинку, що потрапила в ніс або звичайну пір’їнку. Це практично неможливо через зниження реакції організму на подразник під час сну. Йому знадобиться занадто багато зусиль, щоб розбудити людину.
Коли людина занурюється у фазу швидкого сну, тіло деякою мірою паралізує, і чхання стає неможливим, оскільки вимагає у цей момент активізації цілого ряду м’язів.
Таким чином, фахівці роблять висновок, що у стані сну людина не зможе чхнути. Головний мозок не здатний спати, слухати, відчувати дотики і запахи одночасно. Навіть якщо зовнішній подразник впливає на тіло, то ми спочатку прокинемось і тільки після цього чхнемо.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».