Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Грудень 2018 12:08

Як уникнути переохолодження та обмороження

Rate this item
(0 votes)

На жаль, мало не щодня маємо випадки переохолодження та обморожень українців. Знана справа, подібні речі трапляються кожної зими, втім, незайве буде нагадати про правила поведінки на вулиці, аби уникнути таких негараздів зі здоров’ям.
Як саме слід поводитися, щоб не стати ураженим переохолодженням та обмороженням, нам розповів фахівець — лікар-гігієніст Михайло ГУРСЬКИЙ.

— Якими є ознаки переохолодження організму?
— Через тривалий вплив низької температури тіло втрачає тепло швидше, ніж його виробляє. Дуже низька температура тіла призводить до того, що людина не може чітко мислити та пересуватись. Ознаками переохолодження у дорослих є: тремтіння, виснаження, втрата пам’яті, нечітка вимова, млявість, сонливість, людина не може чітко мислити, не може тримати предмети («все валиться з рук»).
У дітей ознаки переохолодження можна помітити, якщо шкіра яскраво-червона та холодна, а вони самі дуже мляві.
— Що ж треба робити при переохолодженні?
— Якщо температура тіла вища за 34 градуси, зігрійте людину у теплому приміщенні, дайте випити теплий напій (у жодному разі не алкогольний!), поїсти. Якщо на людині мокрий одяг — зніміть його.
Якщо ж температура тіла нижча за 34 градуси, потрібна госпіталізація. При температурі 28 градусів і нижче життя людини опиняється під загрозою.
У холодну погоду — ніякого алкоголю, адже відчуття тепла при його вживанні оманливе. Незалежно від того, який саме алкогольний напій ви п’єте. Алкоголь розширює кровоносні судини на поверхні тіла, тож прилив крові викликає відчуття тепла. Внутрішні органи в цей час тепло втрачають.
Тут і криється небезпека. Втрата тепла з поверхні шкіри, кінцівок на холоді відбувається швидко, а загальна температура тіла знижується.
Особливо обережними треба бути людям, які мають серцево-судинні захворювання. Незалежно від кількості вживання алкоголю негативно впливає на організм та призводить до різних хвороб.
— Якими є основні правила поведінки у холод?
— Повна відмова від алкоголю і куріння. Ситість обов’язкова: не виходьте з дому голодними, а якщо змерзли — з’їжте щось і пийте достатньо рідини. Будьте активними в русі: щоби зігрітися, рухайте руками, пальцями ніг, але уникайте перевтоми, бо коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше. Кожні півгодини-годину заходьте у тепле приміщення.
Щоб уникнути контактного обмороження, не торкайтеся металу руками або язиком.
І найголовніше: стежте за прогнозом погоди і не виходьте з дому без нагальної потреби, якщо температура повітря нижча -10°С, уникайте подорожей на далекі відстані, дбайте, щоб ваш мобільний телефон був завжди зарядженим.
— А як одягатись у морозну погоду?
— При мінусовій температурі повітря важливо не спітніти — це дуже небезпечно. Одягайте кілька більш легких светрів, а не один дуже теплий. У такому разі ви зможете зняти один із них, якщо вам стане занадто спекотно. Багатошаровість одягу також зберігає додаткове тепло. Уникайте тісного одягу та взуття, щоб зберегти тепло і уникнути обмороження.
Рукавички, шапка, шарф, піднятий комір захистять відкриті ділянки шкіри від холоду. Це — обов’язкові атрибути у морозну погоду.
Якщо ви плануєте провести багато часу на вулиці, візьміть запасний одяг. У разі необхідності ви можете одягнути додатковий светр чи змінити вологий одяг на сухий. Це вбереже від переохолодження. Не носіть взуття, яке може промокнути. Також уникайте металевих прикрас.
Будьте обережні, якщо працюєте з бензином при мінусовій температурі: можливе обмороження, якщо бензин потрапить на шкіру. Тож використовуйте водонепроникні рукавички.
Не носіть важкого. Важка ноша може перетиснути судини, внаслідок чого може виникнути обмороження.
— Якою має бути дієта у холод?
— Не виходьте з дому голодними. Змерзли — з’їжте щось. Важливо, щоб їжа була теплою.
Пийте достатньо рідини. Якщо плануєте довго перебувати на холоді, візьміть із собою термос із гарячим напоєм або супом.
— А чим загрожує обмороження?
— Обмороження — це ушкодження ділянок тіла внаслідок впливу низької температури. Обмороження може завдати серйозної шкоди організму, а важкі випадки можуть призвести навіть до ампутації.
Найвразливішими є відкриті ділянки шкіри: ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук або ніг. Тому переконайтеся, що вони захищені теплим сухим одягом, коли виходите на вулицю в мороз.
У жодному разі не розтирайте шкіру снігом, не опускайте уражені кінцівки в гарячу воду та не прикладайте їх до батареї. Якщо ви обморозили ноги або пальці ніг, намагайтеся не наступати на них. Це може призвести до більшого ураження.
Якщо ви чекаєте допомоги, то можете накласти термоізольовану пов’язку (ватно-марлеву, бавовняну тощо) для зігріву. Якщо на людині мокрий одяг — зніміть його. Зігрійте людину ковдрою. Дайте теплий напій (не алкогольний!) та за потреби знеболювальне. Не чіпайте обморожених ділянок тіла, не масажуйте їх.
І знана річ, негайно звертайтеся по допомогу до медиків — викликайте швидку.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».