Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Грудень 2018 11:42

На допомогу паралізованим з'явився пристрій, керований думкою

Rate this item
(0 votes)

Уче­ні роз­ро­би­ли ре­во­лю­цій­ний при­стрій, який до­зво­ляє па­ра­лі­зо­ва­ним лю­дям ви­ко­рис­то­ву­ва­ти свої дум­ки для ви­ко­нан­ня зав­дань, які во­ни ні­ко­ли не очі­ку­ва­ли ро­би­ти зно­ву.

Крихітний чіп, імплантований у мозок, дозволяє їм набирати текстові повідомлення своїми думками і навіть грати на піаніно. Чіп підключено до комп’ютера BrainGate, оснащено алгоритмами, які визначають, коли мозок формує думки, і перетворює їх на команди, що читаються планшетом.

Можна користуватися популярними додатками для електронної пошти, чату та обміну відео, перевіряти погоду, дивитися відео на YouTube і робити покупки онлайн.
В одному випадку волонтеру вдалося виконати знамениту бетховенську «Оду радості» на цифровому фортепіано.
У текстових додатках, як Google Hangouts і повідомленнях, користувачі можуть вводити до 30 символів на хвилину.
Це ноухау вчені застосували для того, щоб відновити здатність паралізованих людей працювати з тими ж звичайними технологіями, що і до початку хвороби.
В іншому випадку продемонстрували технологію, що дозволяє жінці з паралічем нижніх кінцівок пити каву, використовуючи свої думки. Ще одній 15 років ураженій інсультом пацієнтці імплантували чіп у мозок, який поєднали з роботизованою рукою, керованою думкою.
Ці види діяльності можуть виходити за рамки звичайних комп’ютерних функцій і включають поводження з телефоном, телевізором, освітленням та інвалідним візком.
За сприяння думки рука може взяти чашку кави, піднести її до рота, випити і потім повернути на стіл.
Таким чином, система призначена для відновлення функціональності обмеженій, нерухомій групі осіб із важкими руховими порушеннями.
Очікується, що за системою BrainGate люди використовуватимуть персональний комп’ютер для цілого ряду заходів.
Особливо великий потенціал є для швидкого відновлення зв’язку з навколишнім світом людям, позбавленим можливості говорити.
Це не тільки забезпечить більш активну взаємодію із сім’єю і друзями, але й дозволить більш детально розповісти про проблеми зі здоров’ям своїм опікунам.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».