Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Серпень 2018 22:17

Увага: осіннє загострення

Rate this item
(0 votes)

Ось і закінчується спекотне літо. Настають похмурі осінні дні. Не за горами і похолодання. Усе частіше тугу й смуток наганятимуть — дощ за вікном, низьке сіре небо і пронизливий вітер. Та ще й здоров’я починає давати про себе знати: наші організми реагують на такі погодні зміни далеко не в найкращий бік.
Унаслідок цього з приходом осені традиційно загострюються різні хронічні захворювання, у тому числі психічні, серцево-судинні, кишково-шлункові та інші недуги.
Наші імунітети, посилені за літо фруктами й овочами, багатими на вітаміни, не завжди можуть захистити наші організми і протистояти вітрам, дощам і холоду. Нежить, горло, температура...
Знайома картина. Чому ж так відбувається і що робити? Про це ми розпитали фахівця — кандидата медичних наук Георгія ПРОНЕНКА.

— З приходом осені температура повітря знижується (вдень може бути ще досить тепло, але ввечері настає різка прохолода), часто йдуть дощі і відчувається сирість. Все це пояснює, чому осінньою порою зростає кількість простудних випадків, а також інфекційних захворювань, що вражають бронхіальну систему.
Якщо у вас з’явився кашель, нежить, головний біль, підвищилася температура тіла, слід залишатися вдома, викликати лікаря-терапевта і після дотримуватися його рекомендацій.
Щоб прискорити процес одужання при застуді та грипі, треба пити багато рідини у теплому вигляді, особливо трав’яні настої, малиновий чай. Також за інструкцією лікаря слід приймати призначені препарати, відхаркувальні і розріджуючі мокротиння.
У тому випадку, якщо протягом тижня стан не покращується, а до вже наявних негараздів додалися болі у спині і боці, тримається підвищена (або зростає ще більше) температура тіла, змінився колір мокротиння, знову викликайте терапевта і зробіть рентгенографію легенів, оскільки ви можете бути хворі на пневмонію (запалення легенів).
— Восени часто розвиваються печія, метеоризм, болі у кишечнику...
— Звичайно, захворювання травної системи теж можуть нагадати про себе з настанням осені. До симптомів загострення хронічних захворювань органів травлення, особливо виразкової хвороби шлунка, коліту, панкреатиту і хронічного гастриту, належать «голодні» болі у лівому боці або надчеревній ділянці, печія, блювотні позиви, нудота, здуття, метеоризм, болі в кишечнику.
Щоб зменшити неприємні відчуття, необхідно відмовитися від страв, які стимулюють виділення шлункового соку. Це — смажена, гостра, копчена і жирна їжа, дріжджове тісто, кава, газована вода та інші. Для блокування больових відчуттів можна випити препарат-спазмолітик (дротаверин, но-шпа), для зменшення вироблення шлункового соку — антацидні препарати.
— Також дуже часто починають набридати болі в суглобах і травмованих раніше кінцівках. Як тут бути?
— Симптомами загострення артритів та артрозів служать гострий біль, набряклість і почервоніння в ділянці суглобів, обмеження їх рухливості.
Для купірування ознак захворювання суглобів лікар-артролог призначає нестероїдні протизапальні препарати, глюкокортикоїди, антибактеріальні та імуностимулюючі засоби, хондропротектори.
Для профілактики артритів і артрозів варто одягати теплий одяг по сезону, повноцінно харчуватись, обмежувати прийом жирної їжі, вживати побільше продуктів із вітаміном С, який стимулює відновлення хрящової тканини.
— Хоч як прикро, восени часом загострюються і захворювання сечостатевої системи. Особливо набридає цистит. Що робити?
— У хворих досить часто спостерігається загострення хронічного циститу, що виражається в частих і хворобливих позивах до сечовипускання, виділення сечі малими порціями.
У лікуванні хронічного циститу застосовують призначувані урологами антибактеріальні і протизапальні ліки, журавлинний морс, відвар мучниці.
Для профілактики циститу слід дотримуватися норм інтимної гігієни, уникати переохолодження, систематично робити фізичні вправи. Також лікарі радять щодня пити 1,5–2 літри чистої води без газу, відмовитися від солоної і гострої їжі.
Не втратять нагоди нагадати про себе й гастрит та виразка. Можливо, вам доведеться приймати відповідні ліки, але робити цього не можна без призначення лікаря. Крім того, для профілактики загострення гастриту і виразки можна приймати настій із насіння льону або свіжовичавлений картопляний сік.
— Чи існує загальна, так би мовити, профілактика загострення захворювань в осінньо-зимовий період?
— Так, звичайно, існує. Ось кілька простих правил, які допоможуть зустріти нову пору року з радістю: запасіться вітамінами! Їжте багато ягід, фруктів, овочів, подорожуйте у місця з морським або гірським повітрям, насолоджуйтеся кожним сонячним днем. Не витрачайте своїх нервів і життєвої енергії на дратівливість і ненависть, участь у сварках і з’ясуванні стосунків — ставтесь із розумінням один до одного.
В осінньо-зимовий період приділяйте більше часу турботі про свій організм, відвідуйте фахівців, які допоможуть розслабитися, зняти стрес, відновити життєвий тонус.
Допомагайте своєму організму у демісезонний час: приймайте вітамінні комплекси, займайтеся бігом, плаванням або танцями, позбудьтеся від шкідливих для здоров’я звичок, дотримуйтеся режиму дня, правильно харчуйтеся, проводьте час із друзями, ловіть позитив і не зациклюйтеся на негативі.
Якщо вам відомо про свої хронічні захворювання — не затягуйте зі зверненням до фахівця при перших симптомах нездужання, він підкаже вам, як швидше і ефективніше повернутися до хорошого самопочуття.
Головне — не забувати, що період загострення різних недуг не вічний і самопочуття налагодиться. Правильно готуйтеся до перехідного періоду, і він не застане вас зненацька!

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».