Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 12:17

Епіднагляд США назвав продукти, які викликають більшість хвороб

Rate this item
(0 votes)

Згідно з новою доповіддю Центрів з контролю і профілактики захворювань США багато продуктів харчування викликають стурбованість. Вони стали причиною спалахів хвороб харчового походження і викликали близько 200 тисяч хвороб за 6 років.
Харчові продукти, які найчастіше були пов’язані зі спалахами, це — риба (17% всіх спалахів), молочні продукти (11), куряче м’ясо (10), свинина (10) та овочі (10%).

Дослідники також виявили, що норовірус був причиною 38% спалахів, сальмонела — 30, а escherichia coli — 6%. Інші причини (кампілобактерії, клостридіум-періненс, сігатоксин, стафілокок, вібропарахаемолітик і лістерія-моноцітогени) займають 5 і менше відсотків спалахів.
Так, норовірус є інфекційною і заразною хворобою, яка вражає шлунково-кишковий тракт і має тенденцію викликати класичні симптоми харчового отруєння — блювоту, нудоту і діарею, які тривають близько трьох днів. Більшість здорових дорослих людей можуть оговтатися від норовірусної інфекції без обширного лікування, їм потрібні відпочинок і часте пиття.
Коли йдеться про бактерії, які часто викликають серйозні захворювання, госпіталізації або навіть смертельні випадки, найбільші побоювання викликають лістерія, сальмонела і сігатоксин.
Більш того, сальмонела і лістерія виявлялись у продуктах, які вважаються безпечними, — у злаках, крекерах, арахісі. Багато харчових хвороб ускладнюються у тих людей, які мають інші проблеми зі здоров’ям, тому для них результат може бути неймовірно серйозним і в деяких випадках — смертельним.
Найбільш вразливими є люди з ослабленим імунітетом, у тому числі люди з ВІЛ, ті, хто отримує хіміотерапію, дуже маленькі діти, вагітні жінки та люди похилого віку.
Небезпеку викликають деякі заклади громадського харчування, де порушується технологія і правила санітарії в приготуванні страв. Навпаки, приготування їжі вдома підконтрольне у плані безпеки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».