Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 12:13

Звичайний бур'ян може стати джерелом нових антибіотиків

Rate this item
(0 votes)

Дослідники зі Швейцарії висловили це припущення, відкривши з’єднання з новим типом антибіотичної активності на поверхні листя картатого креса.

Значна кількість сучасних антибіотиків пов’язана з природними сполуками, виробленими бактеріями, які живуть у ґрунті. Вони виробляють їх для захисту від інших мікроорганізмів.
Але нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Microbiology, передбачає, що дикі рослини також можуть бути багаті на джерело антибіотиків.

Професор Ворхолт та її колеги досліджували більше 200 видів бактерій, які живуть на листках Arabidopsis thaliana — невеликої дикої рослини, народна назва якої картатий крес.
Arabidopsis широко використовується як модельний організм ученими, що займаються біологією і генетикою рослин, які цвітуть. Це призвело до створення великої бібліотеки генетичної інформації, що включає у себе декодовані геноми бактерій, які колонізують на поверхні листя рослини.
Після декількох тестів команда виявила 725 молекулярних взаємодій між різними штамами бактерій. Взаємодії були націленими одна на одну, і в деяких випадках вони призводили до запобігання їх розвитку. На цьому етапі, однак, неясно, чи є з’єднання, що беруть участь у взаємодіях, унікальними для цього середовища проживання чи ні.
На наступному етапі дослідження вони вивчили хімічний склад речовин, які вони виявили. Зокрема, одна з них, яку вчені назвали макробрівіном, мала безпрецедентну структуру природних продуктів.
«Тепер нам потрібно з’ясувати, чи ефективні макробрівін та інші недавно виявлені речовини проти бактерій, котрі викликають хворобу у людей», — заявив один з авторів дослідження Йорн Піль. Він додав, що у «незвіданій філосфері» може з’явитися ще багато природних антибіотиків.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».