Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 19:58

Новий препарат на третину продовжив життя

Rate this item
(0 votes)

Препарат для уповільнення старіння, досліджуваний фахівцями клініки Майо, на 35 відсотків збільшив тривалість життя піддослідних тварин.
Науковці переконані, що вони у кількох кроках від продовження людської молодості. Старіючі клітини важливі для організму, оскільки вони запобігають поширенню раку, зупиняючи процес поділу. Коли людина молода, відмерлі клітини регулярно залишають тіло, однак тіло, яке старіє, втрачає здатність швидко від них позбавлятися.
Ученим вдалося отримати спеціальні з’єднання, які дозволяли старіючим клітинам організмів мишей функціонувати на 35 відсотків довше.

Фактично результати дослідників свідчать, що процес старіння у гризунів був уповільнений на третину. Це дає підстави вважати, що експеримент може бути повторений з участю людини. Отже, життя людини можна продовжити на десятиріччя, зробивши його до того ж і більш здоровим.
Автор дослідження доктор Даррен Бейкер заявив, що в перспективі експеримент дозволить розробити препарат, котрий зберігає молодість і підвищує опірність організму раку та іншим захворюванням.


НАЙ­ТОВ­СТІ­ШИЙ ХЛО­ПЕЦЬ ПЛА­НЕ­ТИ ЗРО­БИВ ПЕР­ШІ КРО­КИ

Два з половиною роки тому у віці 17 років підліток із Саудівської Аравії важив 610 кг. Він упродовж багатьох років був прикутий до ліжка через свою жахливу вагу, але завдяки доброті монарха цієї країни життя Халеда було врятовано.
6-й король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдул-Азіз Аль Сауд пішов із життя у січні 2015-го у віці 90 років. Своїм підданим він запам’ятався значною демократизацією життя країни, яке до нього залишалося незмінним протягом століть.
Однак монарх знаходив час для вирішення проблем і окремих громадян — саме покійному королю зобов’язаний порятунком свого життя Халед Мохсен Аль Шаері.
У 2013 році король Абдалла дізнався про те, що в країні проживає юнак, дні якого практично збігли — вага юного мешканця міста Джизан перевищувала 600 кг. І тоді монарх розпорядився зробити все можливе для порятунку життя Халеда.
В операції з доставлення підлітка до лікарні, що відбулася у серпні 2013 року, брали участь десятки медиків, поліцейських і військовослужбовців. Для того, щоб доставити Халеда до лікарні, який упродовж багатьох років нерухомо лежав на ліжку, була розібрана стіна його будинку. «Витягування» ліжка через пролом у стіні здійснювалося за допомогою особливого крана, спеціально придбаного з цією метою в США.
Було вирішено лікувати Халеда в клініці імені Короля Фахда в столиці країни Ер-Ріяді, а для транспортування незвичного пацієнта в Ер-Ріяд використовувався вертоліт.
Саудівські медики виявилися на висоті: протягом кількох перших місяців перебування в клініці Халед почав інтенсивно худнути.
Але тільки зараз, через два з половиною роки після початку лікування, він знову отримав здатність ходити.
Без сумніву, король Абдала, коли був би живий, залишився б дуже задоволений тим, як було виконано його розпорядження: за 36 місяців лікарі Ер-Ріяда допомогли Халеду позбутися в цілому майже 350 кг жиру.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».