Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Серпень 2015 14:30

Болить вухо? Надувай кульки... носом

Rate this item
(0 votes)

Британські дослідники виявили, що надування гумових кульок носом — це аж ніяк не дитячі пустощі, а ефективний метод лікування одного з найпоширеніших і болісних дитячих вушних захворювань.
Зараз надувні різнокольорові кульки можна побачити хіба що в кафе швидкого харчування та на корпоративних вечірках в офісах. А колись такі кульки були обов’язковим атрибутом двох головних державних свят нашої країни — будь-яка дитина знала, як правильно надути таку кульку, щоб вона стала величезною, але при цьому не лопнула.


Тим часом надування гумових кульок (тільки не ротом, а носом) є ефективним способом відновлення слуху при ексудативному отиті у дітей, а також методом підвищення ефективності медикаментозного лікування хвороби.
Ексудативний середній отит — захворювання, яке не тільки погано лікується, але й має тенденцію до частих рецидивів.
У дітей з ексудативним отитом часто спостерігається погіршення слуху. Відбувається це з тієї причини, що барабанна перетинка позбавляється можливості здійснювати рухи з потрібною амплітудою — заважає їй це зробити негативний тиск у порожнині середнього вуха. У ньому розвивається набряк, викликаний запальним процесом.
Науковці з університету англійського міста Саутгемптон виявили, що якщо діти з ексудативним отитом по три рази на день стануть надувати носом звичайні гумові кульки, то протягом кількох тижнів у них покращиться слух у хворому вусі. Крім того, такі дивні на перший погляд вправи прискорюють одужання.
У випробуваннях цього методу взяли участь більше 300 дітей у віці від 4 до 11 років, які вже не раз хворіли на цю форму отиту. Їх розділили на 2 групи — контрольну (у ній маленькі пацієнти отримували стандартне лікування) та експериментальну. Хворі з експериментальної групи, крім стандартного лікування, тричі на день надували кульки носом протягом 1–3 місяців.
Виявилося, що у дітей, котрі регулярно надувати носом кульку, нормалізація тиску в порожнині середнього вуха і поліпшення слуху відбувалися набагато швидше порівняно з малюками, яких лікували тільки звичайними таблетками.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».