Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Серпень 2015 13:33

Простатит? Можна обійтися без операції

Rate this item
(0 votes)

КОН­СЕР­ВА­ТИВ­НА ТЕ­РА­ПІЯ ЗА­ХВО­РЮ­ВАНЬ ПЕ­РЕ­ДМІ­ХУ­РО­ВОЇ ЗА­ЛО­ЗИ

За­па­лен­ня пе­ре­дмі­ху­ро­вої за­ло­зи при­во­дить до ка­бі­не­ту уро­ло­га кож­но­го тре­тьо­го чо­ло­ві­ка у ві­ці піс­ля 30 ро­ків. Із ві­ком від­со­ток хво­рих зрос­тає. Ду­же час­то літ­нім па­ці­єн­там до­во­дить­ся чу­ти про­по­зи­цію ме­ди­ків: да­вай­те її ви­да­ли­мо!
Про те, чи зав­жди слід вда­ва­ти­ся до опе­ра­тив­но­го втру­чан­ня при прос­та­ти­ті, і не тіль­ки про це ми по­го­во­ри­ли з фа­хів­цем — док­то­ром ме­дич­них на­ук, про­фе­со­ром, пре­зи­ден­том Асо­ці­ації сек­со­ло­гів й ан­дро­ло­гів Ук­раї­ни Іго­рем Гор­пин­чен­ком.

 

— Медикаментозне лікування простатиту є традиційним, та ефективність його прямо пропорційна ступеню тяжкості захворювання. Складно уявити, що такий невеликий орган, як простата, може принести чоловікові отакенну кількість страждань. Адже розмір залози становить лише 2–4 см і важить близько 20 г!
Передміхурова залоза андрогенозалежна, тобто розвивається, росте і функціонує під впливом стероїдних гормонів. Розташовується простата у паху, трохи нижче сечового міхура, між ним і прямою кишкою, охоплюючи початкову частину уретри, куди із залози виводяться дві спеціальні протоки.
— Які ос­нов­ні функ­ції пе­ре­д­мі­ху­ро­вої за­ло­зи?
— Вона не є життєво важливим органом, але функції її мають велике значення для чоловічого організму. Саме тому особливо важливо проводити комплексне лікування простатиту як у гострій, так і в хронічній формах.
Перша і головна функція залози полягає у продукуванні спеціальної рідини — секрету простати, яка володіє ідеальним складом для нормальної життєдіяльності та руху сперматозоїдів по шляху до яйцеклітини.
Крім залозистої тканини, в органі є й м’язові волокна. Вони виконують іншу функцію, здійснюють переміщення сперми у сечовий канал, а потім скорочуються, перекриваючи його, блокуючи змішування сперми та сечі. Таким чином, сперма зберігає своє лужне середовище, і сперматозоїди стають здатними до зачаття.
— Чо­му ж по­ру­шую­ть­ся функ­ції прос­та­ти?
— Простатит буває бактеріальним та небактеріальним. Перша форма викликається шкідливими мікроорганізмами, які вражають залозу. Серед них можуть бути кишкова паличка, стафілокок, клебсіела та інші. Медикаменти для лікування простатиту у такій формі добираються з урахуванням висіяного збудника.
Небактеріальний простатит виникає здебільшого через кров’яний застій у малому тазу. Цьому сприяє сидяча робота, зловживання алкогольними напоями й куріння, низька фізична активність, переохолодження, невилікувані інфекції, у тому числі захворювання, що передаються статевим шляхом, а також нерегулярне статеве життя.
— Чи мож­на про­гле­ді­ти прос­та­тит? Так би мо­ви­ти, не по­мі­ти­ти йо­го?
— Гостра форма навряд чи пройде непоміченою, бо вона характеризується сильними болями і яскраво вираженими дизуричними явищами. Нерідко починаються порушення загального стану, лихоманка.
Хронічний простатит зустрічається набагато рідше, симптоми його зазвичай не настільки яскраво виражені, і часто чоловік звертається до лікаря через кілька років після появи перших скарг, коли функції вже значно порушені й лікування простатиту медикаментами неминуче.
Слід звертати пильну увагу на такі симптоми: болі у паху, порушення сексуального характеру (передчасна еякуляція, неякісна ерекція, болі під час акту), скарги при сечовипусканні (печіння, біль, різі, почастішання позивів).
При появі подібних симптомів не варто відкладати візит до лікаря, адже діагностика простатиту досить проста і чим раніше почнеться адекватне лікування, тим швидше настане одужання й відновлення функцій.
— Як від­бу­ває­ть­ся лі­ку­ван­ня прос­та­ти­ту?
— Лікування кожного пацієнта суворо індивідуальне у питаннях конкретних препаратів і дозувань, але будується воно за загальноприйнятою схемою. Антибіотики є невід’ємною частиною лікування простатиту. У разі наявності інфекційного збудника у бакпосіві проводиться спеціальний аналіз на чутливість до антибіотиків, що дає можливість обрати оптимальний препарат.
Антибактеріальні препарати знімають запальний процес, повністю знищуючи збудника. Терапія хронічного простатиту може тривати до 8 тижнів. При небактеріальній формі призначення їх також виправдано, оскільки після застосування таких медикаментів спостерігається значне поліпшення самопочуття пацієнтів.
Часто призначаються й альфа-адреноблокатори. Їх тривале застосування впливає на симпатичну нервову систему, яка регулює тонус гладком’язової мускулатури уретри і сечового міхура. Таким чином досягається максимальне поліпшення функцій і зниження скарг на дизуричні явища.
В останні роки велике поширення в терапії простатиту одержали нестероїдні протизапальні засоби. Ці препарати застосовують у формі свічок або таблеток і використовують для зниження больових відчуттів. Непогано зарекомендували себе й імуномодулятори. Вони хоч і здорожчають лікування простатиту, але ефективно підвищують регенеративні процеси в передміхуровій залозі на етапі одужання. До того ж зміцнюють і загальний імунітет, що дозволяє поліпшити опірність організму до майбутніх інфекцій.
Гормональні препарати використовують для зниження рівня андрогенів за рахунок підвищення естрогену в крові. Таким чином, відновлюється необхідний баланс і зменшується запалення.
У деяких випадках для зниження рівня тривожності та усунення невротичних станів, пов’язаних зі скаргами при простатиті, необхідні антидепресанти. Їх застосування дозволяє налаштувати пацієнта на позитивний лад, що безсумнівно підвищує ефективність комплексної терапії.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».