Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Березень 2016 10:55

Кассандра срібного віку

Rate this item
(0 votes)

Кіль­ка ро­ків то­му те­ат­раль­на пуб­лі­ка ма­ла змо­гу пе­ре­гля­ну­ти мо­но­спек­такль «Ан­на Ах­ма­то­ва. Са­мот­ність» за учас­тю ар­тист­ки Юлії Сак. А не­що­дав­но у сто­лич­ній Біб­ліо­те­ці іме­ні Ан­ни Ах­ма­то­вої від­бу­ла­ся пре­зен­та­ція філь­му «Ан­на Ах­ма­то­ва — Кас­санд­ра сріб­но­го ві­ку», що є про­дов­жен­ням про­ек­ту, при­свя­че­но­го ви­дат­ній ро­сій­ській пись­мен­ни­ці.

Проте захід виявився значно ширшим за своєю тематикою, ніж презентація самого фільму, і по суті став творчою зустріччю з актрисою Юлією Сак та режисером Ольгою ТичиноюЯновською. Спочатку всі присутні мали змогу ознайомитися з фотоколажем талановитого фотохудожника Олександра Смоліна «Мистецтво безжурне».

Художнє чуття та безмежна фантазія допомогли митцю створити десятки оригінальних фотопортретів Юлії Сак — «Муза», «Входження в образ», «Вихід», «Вихід з образу», «У саду», «Діамантове літо», «Який чудовий день», «Там, де живе любов», серію фоторобіт «Княгиня Ольга» та інші світлини, кожна з яких є справжнім витвором мистецтва.
Згадали тут і про моновиставу «Анна Ахматова. Самотність», що була створена 10 років тому і є першою з циклу вистав Юлії Сак «Великі жінки». Ця вистава отримала Гранпрі на одному зі столичних фестивалів моновистав за кращу моновиставу і найкращу жіночу роль. У «Самотності» розповідається про життєвий шлях Анни Андріївни, починаючи з юності і закінчуючи її останнім днем. Цього разу можна було побачити лише уривки з постановки, що вже полюбилася багатьом. Проте всі найбільше чекали презентації нового фільму.
«Наш з Юлією авторський фільм «Анна Ахматова — Кассандра срібного віку» — це до певної міри фантасмагорія Анни Ахматової, що поєднує її минуле та теперішнє. Тіні минулого і того, що не відбулося. Її фантазії та спогади. Це не розповідь про кохання Анни Ахматової та Миколи Гумильова, а це поетична елегія кохання. І, звичайно ж, її, наче Кассандри передбачення, які приходили до неї ще в юності», — розповіла режисерпостановник Ольга ТичинаЯновська.
«Цей фільм не зовсім звичайний. Тут немає визначеного сюжету. Це переплетені образи та асоціації поетеси», — додала виконавиця головної ролі Юлія Сак.
Свого часу вистава «Анна Ахматова. Самотність» надихнула мистецтвознавця Ірину Бондарчук на створення книги, присвяченої поетесі, а пізніше ця книга стала поштовхом до зйомок фільму. В основу стрічки покладена поема мисткині «Без героя», яка створювалася протягом 20 років. У ній показано період її проживання у Києві.
Крім Ю. Сак, у фільмі знімалися Віктор Коньяков (Микола Гумильов) та Олег Колотилюк (Гість із майбутнього). Тут можна побачити столичні парки та сквери, якими любила гуляти Анна Ахматова. Частина зйомок проводилася в Літературномеморіальній вітальні «Анна Ахматова та Київ» київської бібліотеки, що носить ім’я поетеси, храмі Святого Апостола Марка. Напевне, картина тривалістю всього 26 хвилин за змістовим навантаженням може переважити деякі телевізійні серіали, якими нас щодня годують провідні телеканали.
У планах творчої групи — доповнення фільму другою частиною, де буде представлена інша видатна особистість — Віра Холодна, а також створення стрічки за оповіданнями Агати Крісті і зйомки комедії «Заповіт месьє Жерф’ю».
Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО
Фо­то Оль­ги Ти­чи­ни-Янов­ської

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».