Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 11:06

Неосяжність таланту

Rate this item
(0 votes)

Ретроспективна виставка «Марія Приймаченко. Неосяжне» у «Мистецькому Арсеналі» об’єднала понад 300 творів самобутньої художниці з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. На виставці експонуються роботи різних періодів, що дає можливість простежити зміни у техніці та манері мисткині. Творчість художниці є мистецьким феноменом, який поєднав у собі традиції народного малярства та її неосяжний талант.
Марія Приймаченко, яка народилась у 1909 році у селі Болотня, що на Київщині, з шести років відчула потяг до краси і почала розмальовувати хати дивовижними квітами.

Саме тоді дівчині діагностували страшну хворобу кісток — поліомієліт. Вона знаходила розраду і порятунок від болю у малюванні, навіть не сподіваючись, що колись зможе вчитися на художника. Допоміг щасливий випадок — відкривачем її таланту була професійна художниця Тетяна Філору.
Марію запросили до Центральної експериментальної майстерні народного мистецтва при Київському музеї українського мистецтва, де вона плідно працювала з керамікою, створювала малюнки з фантастичними істотами. Художниця віддавала перевагу яскравій, декоративно виразній гуаші, насичені кольори якої формували на папері чіткий силует. Участь у виставці декоративного мистецтва принесла Марії першу нагороду.
Відтоді її дивовижних людиноподібних звірів почали демонструвати на всесвітніх виставках. Париж, Варшава, Софія, Монреаль та Прага були у захваті від мистецтва Приймаченко. Дівчина довідувалася про це з газет, і це був найщасливіший період її життя. Здавалося, що вона ладна присвятити себе лише малюванню.
Однак якось, гуляючи Києво-Печерською лаврою, вона зустріла односельчанина — лейтенанта Василя. Заради коханого Марія залишила Київ і повернулась у рідне село.
Друга світова війна відняла у неї чоловіка. Через цю трагедію Марія довго не малювала. Її двадцятилітнє художнє мовчання скінчилося у 60-х роках, коли художниця розпочала роботу над новим циклом — «Людям на радість». За нього майстриня отримала звання лауреата Державної премії України ім. Т. Шевченка.
Народжені її безмежною фантазією казкові квіти, небачені птахи, химерні звірі наділені особливими рисами, характерами, незвичними кольорами. Звірина серія Марії Приймаченко — унікальне явище, яке не має аналогів у світовому мистецтві. Добрі або загрозливі звірі здебільшого залишаються для нас загадковими та незбагненними, адже художниця втілювала в їх образах особисті настрої та переживання.
Вона намагалася малювати на радість людям, але 1986 року, коли її село, що перебуває у 30-кілометровій зоні, опалила Чорнобильська катастрофа, створила вражаючу чорнобильську серію. Незламний творчий дух і любов до навколишнього світу Марія Приймаченко пронесла крізь усі життєві випробування. Вона намалювала понад 800 картин, 650 з них зберігаються в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».