Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 14:01

Майстерність і фантазія

Rate this item
(0 votes)

З доробком художника-кераміста Івана Фізера з міста Черкаси можна ознайомитись у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. В експозиції виставки під назвою «Містичні фантазії Івана Фізера» представлено понад 30 скульптурних робіт, які свідчать про потужний творчий потенціал молодого художника і викликають щире захоплення навіть у визнаних метрів керамічного мистецтва.
Іван Фізер закінчив Вище художнє професійно-технічне училище у м. Черкаси та факультет декоративно-прикладного мистецтва у Львівській національній академії мистецтв. Він — потомствений кераміст.

Його батько, заслужений художник України Іван Васильович Фізер, добре відомий в Україні та за її межами як митець багатогранного таланту. Іван Фізер-молодший достойно продовжує батьківську мистецьку справу, але йде власним творчим шляхом. Головні зацікавлення митця — у художній кераміці та скульптурі.
Молодий майстер на високому професійному рівні володіє керамічними техніками, сміливо використовує насичені кольори полив. У постійному пошуку власного стилю художник часто використовує образи, що випливають із незбагненних та містичних глибин підсвідомого. Втім, мистецтвознавці простежують у фантазійних роботах Івана Фізера наявність українського національного архетипу. Його химеричні створіння, споріднені з природою та стихіями, немовби проростають із коріння народного фольклору. У них відчувається поєднання вічності і сьогодення, віддзеркалюється емоційне, позитивне світосприйняття автора.
Іван Фізер уже брав участь у багатьох міжнародних симпозіумах кераміки та численних колективних виставках в Україні, Польщі, Білорусі. У 2013 році митець отримав ІІ премію в номінації «КерамоЕТНОренесанс» під час ІV Інтерсимпозіуму кераміки в Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному. Дві роботи Івана Фізера під назвами «Нескорена» та «Народження волі» є у відкритій експозиції музею-заповідника. Перша авторська виставка у славетному столичному музеї — важлива подія у творчості молодого художника.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».