Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Листопад 2015 11:08

Шедеври традиційного японського мистецтва

Rate this item
(0 votes)

У Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків триває виставка японського мистецтва «Макі-е та нецке. Краса японського лаку та нецке».
Українські глядачі вперше відкрили для себе самобутню красу традиційного японського мистецтва розпису по лаку макі-е, представленого високохудожніми творами з приватних зібрань Японії. Це — шкатулки для прикрас, для письмового приладдя, чашки для саке. Макі-е — унікальна старовинна техніка оздоблення лакових виробів шляхом нанесення на поверхню дрібного золотого або срібного порошку.
Техніка макі-е, історія якої налічує близько 1300 років, — одна з найскладніших у декоративному мистецтві Японії, тому такі художні вироби є надзвичайно цінними.

Протягом періоду Едо (1603–1868) чимало вишуканих виробів макі-е потрапили на Захід і зайняли почесні місця у скарбницях європейських монархів та аристократів. Імператриця Марія-Терезія, яка мала велику колекцію японських лакованих шкатулок, вважала вироби макі-е дорожчими за діаманти.
Японські мініатюрні скульптури — нецке відомі більше 300 років. Перші нецке були простими фігурками, які слугували практичним цілям — утримували за традиційним чоловічим поясом-обі дрібні аксесуари-сагемоно: гаманці, люльки, пенали тощо, які були підвішені на шовковій мотузці, адже японський одяг не мав кишень. Нецке кріпили на протилежному від сагемоно кінці мотузки, яку просмикували під поясом. Фігурки, вирізьблені зі слонової кістки, каменя чи дерева, з роками ставали вишуканими мініатюрами і ціняться саме за тонку роботу.
«Нецке — це дуже специфічне японське мистецтво. Невеличкі фігурки у 2–3 сантиметри, в яких відображається чимало японських мотивів: і історія Японії, і стародавні перекази, і релігія. Це невеличка річ, яку дуже складно зробити, і вона представляє неймовірну цінність», — розповів куратор виставки Нацуо Міяшіта.
Загалом на виставці представлено понад 100 майстерно вироблених фігурок, які зображують людей, птахів, тваринок, міфологічних істот. Серед нецке можна побачити як раритетні роботи з приватних зібрань Японії, яким понад 200 років, так і творіння визнаних сучасних майстрів.
На виставці також є 30 робіт з колекції відомого українського колекціонера Бориса Філатова, серед них, за визнанням організаторів, навіть такі, які нині складно знайти у самій Японії. Борис Філатов давно захоплюється японським мистецтвом, але найбільше його причарувало саме нецке. Свої мініатюрні шедеври він збирав понад 10 років.
«Справжній колекціонер розвиває в собі якесь почуття, коли йому можуть просто в долоню покласти річ, і він може на вагу або шляхом перебирання пальців зрозуміти — ця річ справжня чи ні. Ось у мене є таке відчуття... Це на рівні інтуїції, тому нецке завжди потрібно тримати в руках», — каже колекціонер.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».