Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Серпень 2015 12:27

Спадок Арлекіна

Rate this item
(0 votes)

20 серп­ня у «Мис­тець­ко­му ар­се­на­лі» від­кри­то ви­став­ку уні­каль­ної при­ват­ної ко­лек­ції ук­ра­їн­сько­го мис­тец­тво­знав­ця і ху­дож­ни­ка Іго­ря Ди­чен­ка (19.12.1946—24.05.2015) — «Ар­ле­кін іде...» In Memoriam. Ігор Ди­чен­ко — ві­до­мий ко­лек­ціо­нер, до­слід­ник твор­чо­сті ви­дат­них ді­ячів ук­ра­їн­ської куль­ту­ри та мис­тец­тва, ор­га­ні­за­тор та учас­ник ви­ста­вок, мис­тець­ких ак­цій.

Одну з виставок із власної колекції, що він традиційно організовував у Києві на День святого Миколая, назвав колись ім’ям Арлекіна — свого улюбленого персонажа commedia dell’arte. Образ Арлекіна, невгамовного фантазера та лицедія, спорідненого з ним духом імпровізації, дещо уособлює непересічну особистість самого Ігоря Диченка, який пішов від нас і водночас залишився в експонованих творах колекції.


До експозиції увійшло понад 300 творів українських і світових майстрів, більшість яких представляє мистецтво авангарду ХХ ст. Серед них — К. Малевич, О. Богомазов, В. Пальмов, М. Бойчук, О. Тишлер, В. Єрмілов; твори шістдесятників — В. Зарецького, А. Горської, А. Сумара, З. Лерман, представників «нової хвилі» — В. Цаголова, Д. Кавсана, живописні твори та колажі самого Ігоря Диченка.
Численні твори, присвячені театру, містять елементи сценографії. У різних інтерпретаціях у них присутній образ Арлекіна, карнавального і трагічного, мінливого, як і життя. Увагу відвідувачів неодмінно привернуть 15 графічних робіт Сальвадора Далі — його ілюстрації до твору Овідія «Мистецтво кохання».
Ігор Диченко почав збирати твори авангардистів ще в студентські роки, на початку 60-х, і відтоді одержимість колекціонування стала сенсом його життя. Завдяки його відданості своєму захопленню було врятовано і збережено багато робіт українських художників ХХ ст., «репресованих, забутих і формалістів». В одному інтерв’ю Ігор Диченко казав: «Як колекціонер, я є лише посередником і на іншу роль не претендую. Я збирав те, що знищувалось, і те, що було призабуто, — така була державна політика. Мені хотілося зберегти рештки великого експерименту 20—30-х років, навіть без надії, що це когось зацікавить». Він підтримував переслідуваних художників-сучасників, деякі твори йому дарували. Свого часу твори з колекції експонувались у Нью-Йорку, Токіо, Мюнхені, Вінніпезі, Лондоні, Тулузі, Катовіце, Санкт-Петербурзі, Москві, Одесі.
Ще за радянських часів довкола колекціонера та його збірки роїлися чутки та містифікації, які сам Ігор Диченко охоче поширював. Нині достеменно невідома кількість творів, історія їхнього побутування та остаточне місце збереження. Власник робіт чудово розумів цінність свого зібрання, тому наприкінці 80-х і пізніше передавав найцінніші шедеври на тимчасове зберігання до державних музейних інституцій. У різний час прихистком для колекції були Музей книги і друкарства України, Національний художній музей України, Музей історії Києва. Колекціонер мріяв про власний музей, що став би місцем зустрічі однодумців, шанувальників мистецтва, де для відвідувача мав звучати білий рояль.
На вшанування пам’яті Ігоря Диченка «Мистецький арсенал» підготував до друку каталог колекції — перше ґрунтовне наукове опрацювання з атрибуції понад 450 живописних і графічних робіт, які з 2011 року перебувають на тимчасовому зберіганні у НКММК «Мистецький арсенал» та в різних конфігураціях експонувалися у п’яти проектах. Придбати каталог можна у крамничці «Мистецького арсеналу».
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».