Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Серпень 2015 12:23

Оркестр, який знову вразив киян

Rate this item
(0 votes)

Знаковим моментом заходів із нагоди Дня Незалежності України, беззаперечно, виявилися два концерти І, CULTURE Orchestra — молодіжного оркестру, який був започаткований Інститутом Адама Міцкевича у Польщі у 2011 році. Цього року п’ятий, ювілейний склад оркестру, в якому нині 95 молодих талановитих музикантів із Польщі та країн Східного партнерства — України, Білорусі, Вірменії, Грузії, Азербайджану та Молдови,— розпочав європейське турне у Гданську, де 17 серпня виконав концерт у Національній балтійській філармонії імені Фридеріка Шопена.
Саме у Гданську всі учасники цього оркестру вже традиційно готувалися до турне під керівництвом 15 видатних музикантів із Великобританії, Іспанії, Німеччини та Південної Африки.


20 серпня молодіжний оркестр із великим успіхом зіграв концертну програму в столиці Німеччини — Берліні у Young Euro Classic Festival Konzerthaus.
Столиця України надала можливість І, CULTURE Orchestra дати два концерти, що стали частиною офіційної програми заходів з нагоди Дня Незалежності України. До програми концерту в Києві, що відбувся в Національній опері України, увійшли, крім Гімну України, твори Сергія Прокоф’єва (Перший концерт для скрипки), Миколи Лисенка (увертюра з опери «Тарас Бульба») та Леоша Яначека (симфонічна поема «Тарас Бульба»). Оркестром майстерно диригував молодий український диригент та художній керівник цього колективу, випускник Національної музичної академії України імені П. Чайковського (клас Романа Кофмана) Кирил Карабиць, син видатного українського композитора Івана Карабиця.
До речі, за версією британського Королівського філармонійного товариства його визнали у 2013 році «Диригентом року». Вже працює першим диригентом, з 2015 року є також шеф-диригентом Бортмундського симфонічного оркестру, а в сезоні 2016/2017 працюватиме музичним директором і шеф-диригентом Німецького національного театру і Державної капели у Веймарі.
Бурхливі овації слухачів у Національній опері України надихнули молодих музикантів під орудою талановитого маестро К. Карабиця блискуче виконати ввечері на Майдані Незалежності ще більш солідну програму, до якої увійшли твори Миколи Лисенка, Станіслава Монюшка, Авета Тертеряна (симфонія № 3), Ігоря Лободи («Присвята Україні»), Антоніна Дворжака (симфонія № 9, Largo), Сулхана Цинцадзе (мініатюра) та Людвіга ван Бетховена (фінал симфонії № 9).
У цих обох концертах брала участь одна з найбільш відомих та визнаних скрипальок світу, блискуча грузинська солістка Ліза Батіашвілі. А фінал симфонії № 9 Л. Бетховена оркестр виконував разом із Національною заслуженою академічною капелою «Думка» та її солістами — Джамалою (сопрано), Катериною Цимбалюк (контральто), Дмитром Кузьміним (тенор), Сергієм Залицьким (бас).
Виконання цього твору було присвячено героям України, які нещодавно збиралися на Майдані Незалежності в ім’я свободи, реальної незалежності, солідарності з європейською спільнотою, а чимало з них заплатило за віру в ці цінності найвищу ціну.
Присутні на концерті слухачі нагородили виконавців тривалими і емоційними аплодисментами.
Після Києва молодіжний оркестр із Польщі ще виступить у Батумі (Грузія) та Сантандері (Іспанія). Його нинішнє п’яте, ювілейне турне відбулося за підтримки Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща, Міністерства культури України та Польського інституту в Києві.
Сергій ПИРОГОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».