Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Серпень 2015 12:16

Де знайти код української нації

Rate this item
(0 votes)

Мож­на спро­бу­ва­ти знай­ти від­по­відь на це за­пи­тан­ня, від­ві­дав­ши ви­став­ку ху­дож­ни­ка Юрія На­гул­ка «Скри­жа­лі гід­но­сті», що від­кри­ла­ся на­пе­ре­до­дні Дня Не­за­леж­но­сті в На­ціо­наль­но­му Ки­єво-Пе­чер­сько­му іс­то­ри­ко-куль­тур­но­му за­по­від­ни­ку.

Ім’я Юрія Нагулка відоме далеко за межами України. Він автор 38 персональних виставок, що відбувалися як у нашій країні, так і за кордоном. Його роботи представлено в багатьох музеях України, а полотно «Поза часом» у 2009 році було придбано для Музею Метрополітен (м. Нью-Йорк, США). Картини художника створені із загадкових образів історичного минулого. Автор неначе блукає лабіринтами біблійних оповідей та євангельських одкровень. Митець намагається показати своє філософське бачення світу, простору і часу за допомогою фарб і кольорів.


Як стверджують мистецтвознавці, йому вдалося створити власну техніку часу, що ллється, коли фарби стікають структурними потоками, шар за шаром знімаючи з поверхні пелену, що застилає минуле, і відкриває нам глибинну суть візуалізованої думки про майбутнє. Утім, до української тематики художник раніше не звертався, а почав робити це лише зараз, коли йому вже виповнилося шістдесят років. Проте починати добру справу ніколи не пізно.
Розпочалася робота виставки «Молитвою за Україну» та поетичними рядками геніальної української поетеси сучасності Ліни Костенко. Такий вдалий початок позбавив захід надмірного офіціозу, а натомість надав йому душевності та невимушеності.
Відкрив експозицію генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина. Він подякував Юрію Нагулку, який обрав для своєї виставки, що присвячена Дню Незалежності України, саме Києво-Печерський заповідник. На переконання пана Любомира, ця виставка стане знаковою не лише для Києва, а й для всієї України. Висловив сподівання, що співпраця із художником триватиме й надалі.
«Це не просто сюжети. Біля кожної картини потрібно стояти довго, аби усвідомити, що саме хотів сказати художник. А багатогранність сюжетів кожен зрозуміє по-своєму», — зазначив третій президент України Віктор Ющенко, який кілька місяців тому відкрив для себе світ творчості Юрія Нагулка і не міг ним не захопитися. Також Віктор Андрійович зробив невеликий екскурс в історію України. На його переконання, трагедії, котрі переживаємо сьогодні, є наслідком двох великих зрад — 1654 року (коли були підписані Переяславські угоди) та 1708-го (коли половина українського козацтва не підтримала гетьмана Івана Мазепу).
«Велика подяка всім, хто творить невтомно заради українського мистецтва. Саме завдяки таким небайдужим людям живе національна культура, завдяки всім небайдужим українцям живе нині Україна», — зазначив заступник міністра культури України Ростислав Карандєєв.
Тут же відбувся «тихий аукціон», на якому одну з картин Юрія Нагулка за двісті тисяч гривень придбав заступник голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник. Проте придбав не для власної колекції, а для музею «Код Нації», створенням якого наразі опікується Віктор Ющенко. Частина коштів, отриманих від реалізації полотна, піде на потреби новостворюваного музею, решта буде спрямована на реставраційні роботи дзвіниці Успенського собору лаври, де й відбувається ця виставка.
Дуже тепло зустріли учасники виставки виступи відомого скрипаля Василя Попадюка, чия чарівна гра додала заходу українського національного колориту. Проте всі з нетерпінням чекали, а що ж скаже сам автор виставки.
«Писати про Україну я почав лише рік тому. Чому тільки зараз? Саме сьогодні став дуже швидким поступ нашого народу, до якого я не міг не долучитися. Історія нашої держави вже налічує кілька тисячоліть. Народ, який має такі глибокі історичні корені, неможливо поневолити. Я певен, що ми все здолаємо, і Україна стане великою державою. Українській нації притаманна велика любов, саме це і є її кодом. Любов нам допоможе вистояти, витримати все. А ми, кожен на своєму місці, маємо виконувати свою роботу та розкривати власні таланти», — наголосив Юрій Нагулко.
Сама виставка «Скрижалі гідності» складається лише з дев’яти робіт, але в них відобразилася вся Україна з її минулим, сучасним і майбутнім. Трагічні сторінки української історії передані в картині «Батурин». Особливо вражає козак, який наче підняв руку з шаблею, а насправді цієї шаблі у нього в руці вже немає. Події трьохсотлітньої давнини, змальовані художником, перегукуються з нинішніми подіями на сході країни. Інша картина на історичну тематику «Переяслав» має більш оптимістичне забарвлення. У ній відчувається незламність духу українського народу.
Кілька полотен («Птахи летять», «Село», «Степ») присвячені колисці України — українському селу, з його неповторною природою та унікальною культурою. Картиною «Тепер і назавжди» художник, напевне, прагнув поєднати минуле і сучасне. Неповторна жіноча врода тонко передана в роботі «Весняний вечір». Майбутньому України, тому поколінню, яке розбудовуватиме нашу державу років через десять, присвячене полотно «Весна». А на картині «Сім’я», здається, когось не вистачає. Напевне, чоловіка, який боронить рідний край від ворога, а дружина та діти з нетерпінням чекають на його повернення.
Виставка «Скрижалі гідності» відбувається в рамках проекту «Код Нації». Після її завершення у вересні-листопаді всі, кому не байдуже українське мистецтво, матимуть змогу ознайомитися з експозиціями «Терени волі», «Дух істини» та «Сімейний альбом».
Едуард ОВЧАРЕНКО, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».