Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Серпень 2015 12:16

Літопис трагічної історії

Rate this item
(0 votes)

Знач­на час­ти­на укра­їн­ців жи­ве чи при­най­мні на­ма­гає­ть­ся жи­ти так, на­че ні­чо­го не від­бу­ває­ть­ся. На­че на схо­ді кра­їни не йде вій­на, на­че ма­ло не що­дня не ги­нуть ук­ра­їн­ські во­їни. Їх­ня по­зи­ція на­га­дує по­зу стра­уса, що за­ну­рив свою го­ло­ву в зем­лю і не­мов не по­мі­чає то­го, що від­бу­ває­ть­ся нав­ко­ло. Про­те мож­ли­во хо­ча б час­ти­на бай­ду­жих гро­ма­дян змі­нить свою по­зи­цію, як­що від­ві­дає фо­то­ви­став­ку «Іло­вайськ», що дня­ми від­кри­ла­ся в На­ціо­наль­но­му му­зеї Та­ра­са Шев­чен­ка.
Автори цієї виставки — фотографи Олександр Глядєлов, Максим Дондюк, Максим Левін та Маркіян Лисейко, які на власні очі бачили всі жахіття війни, пройшли безліч випробувань, але доля залишила їм життя.


«Ми залишилися живими там, де загинули інші. Ми пам’ятаємо і не можемо дозволити пустити це в непам’ять. Ми чекаємо справедливості», — зізналися автори фотовиставки.
Фотовиставка «Іловайськ» присвячена річниці Іловайської операції і всім тим, хто загинув, хто лишився живим в її трагічному вогні. Цю фотовиставку можна назвати літописом однієї з найтрагічніших сторінок у новітній історії України. Пропоновані фотографії, немов німі свідки подій першого штурму Іловайська 10 серпня минулого року, висування батальйону «Донбас» до села Осипове 14 серпня, бойових дій та обставин перебування українських синів в Іловайську 17–29 серпня (зачистка села Грабське, вхід в Іловайськ, бої в місті, спроби пробитися з оточення).
І за кожним знімком — доля людини, доля, яка була знівечена війною, а для багатьох ця війна стала фатальною.
Приміром, Марк (Маркіян) Паславський, позивний «Франко» народився і виріс у родині емігрантів у США. Його батько теж воював за Україну і прищепив сину любов до землі своїх предків. А сам Маркіян брав активну участь у Помаранчевій революції, Євромайдані. Під час розстрілу на вулиці Інститутській дивом залишився живим. І хоча у США мав офіцерське звання, пішов воювати на Схід України рядовим. Чоловік загинув 19 серпня під час звільнення Іловайська.
Кулеметник із позивним «Ізя» (Сергій Чумак) був тяжко поранений осколком у руку. Хлопця встигли евакуювати, коли вже замикалося кільце навколо Іловайська. Боєць проходив лікування в Німеччині. Наразі у Києві в підрозділі «Донбас безпека». А «Фокс» (Юрій Соловйов), який надавав «Ізі» першу медичну допомогу, зник безвісти 29 серпня, і його доля до цих пір не відома.
Таких історій тут безліч. Не можна дивитися без сліз на ці знімки. Отож не дивно, що відвідувачі фотовиставки не приховували своїх емоцій. Ось відгуки лише декого з них.
Га­ли­на, м. Ки­їв: «Виставку «Іловайськ» потрібно дивитися всім. Вийти з кафе, фітнес-клубів і дивитися! І пам’ятати, якою великою ціною нам сьогодні дається мирне життя».
Те­тя­на, м. Су­ми: «Творцям виставки фотоматеріалів, присвячених Іловайську, хвала, подяка і уклін! Вам слід продовжувати висвітлювати події у фото. Це потрібно, аби сколихнути тих, хто спить. Хто спить емоційно, матеріально і духовно».
Олек­сандр, м. Ки­їв: «У День знань потрібно приводити школярів на цю фотовиставку. Також потрібно продумати, як зробити так, щоб її побачило якомога більше людей по всій Україні. І щоб, насамперед, з нею ознайомилися діти молодшого шкільного віку».
Пет­ро, м. Іва­но-Фран­ківськ: «Виставка вкотре засвідчує, що наш народ ніхто і ніколи не зможе перемогти. Бажаю всім миру, свободи, щастя. Аби нас не зрадили керуючі особи та партійні лідери. Слава нації, смерть ворогам! З повагою і любов’ю до всіх українців із Прикарпаття».
На жаль, фотовиставку «Іловайськ» відвідує не так багато людей. Можливо, заклопотані буденними справами, вони не знаходять на це часу, а хтось просто не знає про експозицію через відсутність реклами. Але час іще є, адже триватиме фотовиставка до 30 серпня. А багато з тих, хто її побачить, стане іншою людиною, яка буде більше замислюватися над тим, чим можна допомогти нашій армії у боротьбі з ворогом.
Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».