Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Травень 2015 13:36

Глиняний світ майстра Бобкова

Rate this item
(0 votes)

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відбулося відкриття виставки «Мій глиняний світ» молодого художника-кераміста Івана Бобкова.
Він походить із сім’ї професійних художників, де з дитинства йому прищепили потяг до мистецтва, зокрема до кераміки. З відзнакою закінчив Київську дитячу художню школу. Вищу освіту здобув у Київському державному інституті декоративно-ужиткового мистецтва та дизайну ім. М. Бойчука (2004 р.), де навчався у відомих художників М. Д. Головка, Л. В. Свиди, Т. І. Музиченко, П. П. Печорного.
У 1998–1999 рр. для вдосконалення гончарної майстерності і пластики перебував у Кракові по обміну студентами. Вивчав традиційну кераміку Польщі, знайомився з новими технологіями у галузі промисловості, технічної і художньої кераміки.


І. Бобков є учасником і лауреатом Всеукраїнських молодіжних симпозіумів гончарного мистецтва в Чигирині, у 2007 р. одержав Президентський грант для реалізації творчого проекту «Керамічне плесо історії». У 2006 р. художник отримав Гран-прі на Сьомому міжнародному фестивалі скульптури, кераміки і гончарства «Аржиля» у Франції (м. Румазьєр-Лубер) за роботу «Клоун на леві», а 2008-го став переможцем Міжнародного конкурсу «Природа в мистецтві» (Париж).
З 2001 року Іван Бобков працює викладачем у Державній художній середній школі імені Т. Г. Шевченка, передає свої знання наступному поколінню юних гончарів. Паралельно з викладацькою діяльністю бере активну участь у всеукраїнських та міських виставках, акціях, мистецьких заходах, ярмарках, де реалізує власний творчій доробок. Веде професійні майстер-класи з гончарства та розпису. Виконує індивідуальні замовлення на створення авторської кераміки, оформлення інтер’єру. Талановитий автор володіє багатьма техніками гончарства, розпису ангобами, кольоровими поливами. Вдало застосовує автентичне оздоблення у старовинній техніці фляндрівки (на попередньо підготовлене тло та геометричні лінії наносять краплі ангобу іншого кольору, які, плинучи, щоразу утворюють оригінальний малюнок).
Глиняний світ художника Івана Бобкова складають різноманітні вироби у народному стилі: декоративна скульптура, панно, посуд, свічники. На виставці представлено лише частину авторського світу — понад п’ятдесят орнаментованих тарелів. Розміщені за серіями, кольорами та сюжетами, оздоблені символами, тотемними і фантастичними істотами та мисливцями на них, разом вони відображають яскраву індивідуальність майстра.
Улюблені мотиви автора — стилізовані птахи у польоті, що нагадують за контурами тризуб, диво-риб, вовків, кабанів, змій та драконів. Авторське світобачення сягає давніх національних коренів та традицій і надає їм нове життя у сучасності. Твори Івана Бобкова приваблюють потужною енергетикою та фантазією, відзначені високою культурою виконання та мистецьким смаком.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».