Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 20:49

«Поза часом»: віднайдення духовності

Rate this item
(0 votes)

Но­вий твор­чий про­ект гру­пи «Арт-Хо­тин» — жи­во­пис і скульп­ту­ра під на­звою «По­за ча­сом» пред­став­ле­но у ки­їв­сько­му Му­зеї-май­стер­ні І. П. Ка­ва­ле­рі­дзе. Твор­чість справж­ніх майс­трів, ба­зо­ва­на на куль­тур­но­му до­сві­ді, спов­не­на муд­ріс­тю і ду­хов­ні­стю і хо­ча іс­нує не­мов би по­за ча­сом, але на­справ­ді зав­жди при­на­леж­на до су­час­но­сті.

Група «Арт-Хотин», створена у 2010 році, об’єднує творчість художників Валентини Козяр, Івана Кляпетури, Михайла Кириленка та його сина Івана Кириленка. Їхнє мистецтво увібрало традиції кращих художніх шкіл України — Одеської та Львівської, і відтоді синтез цих шкіл породжує неповторний творчий колорит. Самодостатні майстри, працюючи у напрямі фігуративної абстракції, разом утворюють яскраве й унікальне явище в сучасному мистецтві Буковини.
На перший погляд роботи майстрів групи навіть здаються схожими, мабуть, тому, що вони об’єднані спільним баченням і неспокоєм творчих пошуків. У зверненні до внутрішнього, духовного стану людини з її багатогранністю художникам властиві витонченість та імпресіонізм.


Михайло Кириленко — засновник першої художньої школи в Хотині. Його натхненні роботи вирізняються почуттями та емоціями, які нікого не залишають байдужими. Достойними наступниками його творчості є Іван Кириленко та Валентина Козяр. У роботах Івана Кириленка приваблює яскравий колорит, легка і безпосередня манера живопису. Картинам Валентини Козяр притаманні тріпотливі, загадкові образи на межі метаморфоз, відображення дійсності крізь призму власного сприйняття.
У живописних творах учасників групи часто присутня музика, й не тільки у вигляді музичних інструментів — вона звучить у сполученнях дзвінких барв, у порухах постатей. Розмаяні стрічки, вінки, соняшники, білі рукави сорочок — у поетичних образах жінок виразно прочитуються українські мотиви. Певним камертоном, який завдає проекту особливої тональності, є скульптурні роботи Івана Кляпетури. Прості природні матеріали — дерево, камінь — у руках майстра набувають форм, що поєднують реальне та символічне, змушують глядача замислитись.
Проект «Поза часом» відображує не просто конкретні існуючі предмети, майстрів цікавить складне завдання «вловити невловиме», мить переходу від одного стану до іншого, переростання матеріального буття в духовне. Роботи учасників проекту здатні вивільнити приховану духовну сутність зображуваних особистостей, підкреслюють вічність і позачасовість справжніх людських цінностей.
Художники творчої групи «Арт-Хотин» достойно представляють сучасне українське мистецтво на високому рівні, про що свідчать численні виставки як в Україні, так і за кордоном. Їх роботи зберігаються у приватних колекціях та музеях.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».