Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Жовтень 2018 10:36

Україна перед виборами

Rate this item
(0 votes)

УК­РА­ЇН­СЬКІ ТА НІ­МЕЦЬ­КІ ЕКС­ПЕР­ТИ ПРО­КО­МЕН­ТУ­ВА­ЛИ СИ­ТУ­АЦІЮ

Ук­раї­ну на­ступ­но­го ро­ку че­ка­ють под­вій­ні ви­бо­ри, що є до­дат­ко­вим ви­кли­ком для кра­їни, яка про­во­дить ре­фор­ми в умо­вах вій­ни, про­те по­ступ на шля­ху мо­дер­ні­за­ції не по­ви­нен галь­му­ва­ти­ся.

Про це говорили представники політичних структур, економіки, медіа та громадянського суспільства України та Німеччини у ході 14-ї річної конференції «Київського діалогу», присвяченої темі «Україна перед виборами 2019 року — регіони у фокусі», яка пройшла в Берліні, повідомляє Укрінформ.

«У Німеччині є очікування, що ці вибори засвідчать незворотність європейського вибору, який був заявлений на Майдані. Підтвердження, що Україна є надійним партнером і виконує зобов’язання, які випливають із підписаних з ЄС домовленостей», — сказав агентству, підсумовуючи роботу конференції, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко.
За його словами, очевидно, що є очікування більш активного проведення реформ; очікування формування стабільного уряду після виборів, очікування надійного, передбачуваного керівництва держави.
Сушко «не відчув», що німецькі партнери мають симпатію до когось із кандидатів. Водночас вони цікавляться молодими партіями, які готують молодих політиків.
Утім, це є перспектива більш віддаленого майбутнього, не 2019 року. Тим, хто вже набрав певної популярності, німецькі експерти радять зосередитися не стільки на виборах у Верховну Раду, скільки на місцевих виборах 2020 року.
Що стосується нормалізації на сході, то Сушко звернув увагу на те, що українці і німці «не завжди однаково розуміють фундаменти конфліктів». Український конфлікт, в основі якого лежить не питання території, а примушування з боку Росії слідувати її «світобаченню», відрізняється від інших.
Отже, інструменти врегулювання, які застосовувалися в інших країнах, у нас можуть не спрацювати. В уявленні Росії не має місця для незалежної України, тому жодна модель, що стосується Криму чи Донбасу, не розв’яже конфлікту в цілому, переконаний експерт.
Протягом двох днів учасники обговорювали те, як передвиборча кампанія впливає на співпрацю між громадськими організаціями, парламентом та адміністраціями на регіональному рівні, який вплив має регіональна еліта та які засоби має громадянське суспільство, щоб ефективно її контролювати.
Обговорювалось, які зміни принесла децентралізація, які демократичні рухи та партії відіграватимуть важливу роль у 2019/20 роках; на якому етапі перебуває розгляд злочинів на Майдані; наскільки успішними є реформи та боротьба з корупцією в регіонах, що прямо чи опосередковано найбільше постраждали від війни, та що перешкоджає їх розвитку; від яких відправних точок відштовхується міжнародна політика для посилення демократичного розвитку в Україні.
* * *
Європейський Союз не повинен закривати свої двері для українців, для яких він є величезним мотиватором у проведенні реформ.
Таке переконання висловив депутат німецького бундестагу (Cоюз 90/зелені), голова німецько-української групи співпраці у парламенті Омід Нуріпур, виступаючи в середу ввечері на 14-й конференції «Київського діалогу» у Фонді Конрада Аденауера в Берліні.
«Перспектива вступу дає не тільки надію, вона дає стабільність... Ми не можемо розчарувати цих людей, там є ейфорія, є сподівання. Ми маємо допомогти цим людям, не віднімати у них надію», — сказав Нуріпур у ході панельної дискусії «Європейські перспективи для України в контексті національних виборів та виборів до Європейського парламенту 2019 року».
Україна, підкреслив політик, заслужила на солідарність, відвертість і чесність, особливо в цей важкий час, коли вона змушена вести війну та робити водночас трансформування.
Депутат бундестагу звернув увагу на те, що «кожного дня надходять добрі новини з України», але про них не розповідають. Треба зробити так, щоби люди на Заході знали про позитивні зрушення.
Голова міжпарламентської групи дружби вважає за доцільне спонукати якомога більше депутатів, функціонерів поїхати в Україну та самим подивитися, побачити зміни на місці.
Завданням політиків є також cпростовувати «політично мотивовані історично неакуратні твердження», розвінчувати відверто фальшиві заяви деяких колег, які є рупорами Кремля.
Він визнав, що фактично у кожній країні Західної Європи є пропутінські партії. Саме вони в першу чергу наполягають на знятті санкцій.
«Ніхто не отримує користі від санкцій, я перший буду радий їх зняттю, але Росія має щось поміняти у своїй поведінці, а цього досі не сталося», — сказав Нуріпур. Для введення санкцій були підстави, коли вони зникнуть, тоді будуть зніматися санкції, нагадав він.
Звичайно, Заходу потрібен діалог із Росією у міжнародних справах, визнав Нуріпур, але констатував, що до цього часу справи не просуваються. Німецький політик зауважив, зокрема, що доти, доки росіяни не будуть готові до modus vivendi у питанні Криму, неможливо буде досягти домовленостей із ними.
«Але метою залишається відновлення міжнародного права, що означає: Крим був і залишається українським», — наголосив він. «Немає ніякої громадянської війни в Україні, є війна. І це не заморожений конфлікт, коли щодня гинуть люди», — підкреслив депутат.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».