Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 16 Серпень 2018 15:11

Прапор українських козаків

Rate this item
(0 votes)

З історичних джерел відомо, що значний вплив на українське прапорництво мало запорозьке козацтво. Проте в ті часи єдиного прапора для всієї України ще не існувало.

Наприклад, корогви були різнобарвними із зображенням зірок, хрестів, сонця, місяців, гетьманських або місцевих гербів.
У київських прапорах, які збереглися в описах із часів визвольної війни Богдана Хмельницького, вживалися такі кольори: червоний і малиновий, білий, блакитний, жовтий, чорний, зелений. Усього збереглося 14 описів прапорів.

Ось як описує прапор українських козаків очевидець штурму міста Гомеля у 1651 pоці:
«Наступ почався 4 червня в неділю. О восьмій годині рано, при зміні варти, побачили спершу корогву червону з білим хрестом і білою обвідкою, потім показалася друга червона корогва, а коло неї три білі і дві чорні, і дві жовтооблочисті (тобто жовто-блакитні), і під ними 8 тисяч козаків кінних і піших вибраного війська».
У 1758 році лубенський полковник Іван Кулябка писав у листі до гетьмана:
«Прапор кріпосної сотні Лубенського полку з одного боку має бути національним, а з другого — згідно бажанню полкової канцелярії: на світло-голубій голі з правої сторони на золотій землі на знаменах козак розписан будет».
Існували полкові, сотенні, курінні та інші корогви й малі знамена та значки. На козацьких прапорах іноді зображалися святі або хрести, а на морських знаменах — кораблі, козацькі чайки тощо.
У XVIII ст. жовта й блакитна барви домінували і у побуті. Як свідчили сучасники, навіть одяг козаків цього часу мав національні кольори: гайдамаки Гонти були вдягнуті в жовті жупани і сині шаровари під час повстання 1768 р.
Поєднання блакитного з жовтим було також характерним для родових гербів Апостолів, Богунів, Нечаїв, Дворецьких, Долинських, Безбородьків, Дорошенків, Брюховецьких, Розумовських та інших відомих козацьких династій України.
Синьо-жовті прапори використовувалися в Україні і в XIX ст. Під час революції в Австрійській імперії, що сталася 1848 року, українці підняли національний прапор на Львівській ратуші.
Австрійська влада дозволила українцям створити Національну гвардію для підтримання порядку і використовувати синьо-жовті прапори. Відродження національних барв у Галичині було поштовхом до відродження їх на всій території України.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».