Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 13:22

Пам'яті перших Героїв Небесної сотні

Rate this item
(0 votes)

Цьо­го тиж­ня ми­ну­ло чо­ти­ри ро­ки з мо­мен­ту пер­ших убивств учас­ни­ків Ре­во­лю­ції Гід­но­сті — Сер­гія Ні­го­яна, Ми­хай­ла Жиз­нев­сько­го та Ро­ма­на Се­ни­ка. І на­віть по­при те, що слід­ство у цих спра­вах три­ває вже до­сить дов­го, оста­точ­них вис­нов­ків усе ще не­має.

Утім, певний звіт стосовно виконаної роботи вітчизняні слідчі до трагічної дати усе ж таки надали. Так, нині вже наявні докази того, що Сергія Нігояна застрелили з далекої відстані з рушниці, яка перебувала на озброєнні «Беркута».

Правоохоронці встановили точне місце його загибелі та знайшли свідка, який переносив Нігояна з місця поранення.
Зазначається також, що у слідства з’явилася нова версія вчинення злочину правоохоронцями. За словами слідчого Департаменту спеціальних розслідувань Родіона Достатнього, цього року експертиза встановила, що стріляли з далекої відстані. Якщо раніше йшлося про те, що стріляли з відстані до трьох метрів, то тепер — від семи до двадцяти одного метра.
100 1 735x418Слідчий розповів, що на місці злочину працювали 11 підрозділів «Беркута». Усіх співробітників допитали, у частини провели обшуки та вилучили документи щодо розміщення підрозділів.
Начальник Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, у свою чергу, розповів журналістам, що стосовно одного з убивств установили конкретний підрозділ «Беркута», бійців якого перевіряють на причетність до скоєння злочину. Правоохоронці, крім того, вилучили додаткові відеозаписи з місця подій.
Після опрацювання наявних записів версію про те, що чоловіків принесли на місце вже мертвими, відкинули (таку версію висували попередньо). На відео чітко зафіксовано моменти їхнього вбивства на Грушевського, встановлено точні місця їхньої загибелі.
Слідство встановило й допитало нових свідків. Один із них — медик-волонтер, який переносив Нігояна з місця поранення. На його одязі залишилися плями крові. Експертиза засвідчила, що це дійсно кров Нігояна. Як зазначив Родіон Достатній, свідченням можна вірити. З цим свідком провели слідчий експеримент за участі судово-медичного експерта та баліста.
Також розрахували сектор, з якого могли стріляти. Окрім цього, слідчі знайшли свідка-потерпілого, який отримав поранення свинцевою картеччю на тому ж місці й за тих же обставин, що й Сергій Нігоян. Калібр патронів, якими вчинені вбивства в січні 2014-го, як стверджується, відповідають калібру помпової рушниці «Форт-500», що тоді були на озброєнні в МВС України. На озброєнні у підрозділів міліції була помпова рушниця 12-го калібру. Ці ж рушниці також можуть стріляти набоями для примусової зупинки транспортних засобів, саме від таких поранень загинули Михайло Жизневський і Роман Сеник.
Сергія Нігояна, за словами слідчого, також убито патроном 12-го калібру (свинцевою картеччю), що також свідчить про причетність до злочину тодішніх правоохоронців. Слідчий не виключає, що вони могли придбати патрони самостійно й не звітувати про їхнє використання.
Як розповів Родіон Достатній, протягом року слідство буде проводити фоноскопічні експертизи (тобто ідентифікація особи за голосом) правоохоронців, які працювали на місці злочину, та досліджуватиме їхні радіопереговори в день убивств.
Загалом в епізоді щодо 19–22січня розслідується 291 злочин. Розслідування проводиться слідчим Генпрокуратури та двома працівниками територіального підрозділу.

Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».