Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 11:03

22 березня. Брюссель

Rate this item
(0 votes)

За офі­цій­ни­ми да­ни­ми, вна­слі­док се­рії ви­бу­хів у вів­то­рок 22 бе­рез­ня в аеро­пор­ту і на стан­ції «Ме­ель­бек» у Брюс­се­лі за­ги­ну­ли що­най­мен­ше 34 лю­ди­ни, ще близь­ко 250 по­страж­да­ли.

Король Бельгії Філіп пообіцяв: його країна прийме виклик, кинутий їй міжнародним тероризмом, спокійно і з гідністю. Таку заяву монарх зробив у телезверненні до нації у зв’язку із серією вибухів у Брюсселі, повідомляє ВВС.
«Я поділяю біль тих, хто втратив своїх друзів і близьких. Сьогодні наша країна тужить. Для всіх нас день 22 березня ніколи не стане колишнім. Зламані життя. Глибокі рани. Цей біль відчуває вся країна», — йдеться у зверненні.
Відповідальність за теракти у бельгійській столиці взяли на себе терористи «Ісламської держави», повідомляє Israel News Flash у своєму Twitter.

Поліція ідентифікувала двох братівсмертників Халіда і Ібрагіма ельБакрауї, що підірвали себе разом із десятками відвідувачів брюссельського аеропорту «Завентем», і встановила їхній зв’язок із терактами в Парижі.
Про це пише французьке видання l`Obs.
«Обидва брюссельських смертники з аеропорту, що були ідентифіковані як два брати Халід та Ібрагім ельБакрауї, орендували помешкання в Бельгії для підготовки терористичних нападів у Парижі», — пише видання з посиланням на джерело в правоохоронних органах Бельгії.
За даними видання, помешкання було в районі Шарлеруа, у ньому певний час проживали виконавці нападів у Парижі, відбитки пальців яких були знайдені в цій квартирі. Крім того, квартира в столичному районі бельгійської столиці Форест, у якій були знайдені відбитки пальців терориста Салаха Абдельслама, також була орендована Халідом ельБакрауї на вигадане ім’я.
Повідомляється також, що внаслідок теракту за їхньою участю в аеропорту загинуло 14 осіб, десятки людей отримали поранення різного ступеня. Обидва брати ельБакрауї були добре відомі поліції як злочинцірецидивісти з досвідом.
Зокрема, 27річний Халід ельБакрауї відбував 5річний термін ув’язнення в 2011 році за насильницьке викрадення автомобіля. Його 30річний брат Ібрагім притягувався до кримінальної відповідальності за стрілянину по поліції з автомата Калашникова та пограбування в 2010 році.
Нагадаємо, що поліція Брюсселя ідентифікувала третього чоловіка, знятого камерами спостереження в аеропорту, який був разом із братамисмертниками. Третім терористом є 25річний Наджим Лашрауї. Поліція оголосила його в розшук ще у понеділок, 21 березня, оскільки Лашрауї пов’язаний з організаторами терактів у Парижі в листопаді 2015 року.
* * *
Пре­зи­дент Ук­раї­ни Пет­ро По­ро­шен­ко ви­сло­вив спів­чут­тя йо­го ко­ро­лів­ській ве­лич­но­сті ко­ро­лю бель­гій­ців Фі­лі­пу у зв’яз­ку із за­ги­бел­лю лю­дей у ре­зуль­та­ті тер­ак­тів у Брюс­се­лі.
Про це повідомляє пресслужба Глави держави.
Порошенко висловив слова підтримки від імені народу України та від себе особисто сім’ям загиблих і побажав якнайшвидшого одужання всім постраждалим.
«Глибоко шокований терористичними актами, що сталися у Брюсселі та забрали життя мирних людей. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати тероризм, який представляє загрозу світового масштабу», — наголосив Президент.
* * *
Ге­не­раль­ний сек­ре­тар Ра­ди Єв­ро­пи Турб­йорн Яг­ланд за­явив, що те­ро­рис­тич­ні на­па­ди, які ста­ли­ся у Брюс­се­лі, бу­ли спря­мо­ва­ні про­ти єв­ро­пей­ських цін­нос­тей.
Про це він сказав під час пресконференції у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.
«Я висловлюю співчуття народу Бельгії після вибухів у Брюсселі, які забрали життя та поранили людей. Ці терористичні напади спрямовані проти європейських цінностей», — сказав Ягланд.
На його переконання, Європа повинна об’єднатися в боротьбі з тероризмом на основі прав людини і верховенства закону. «Запобігання радикалізації має бути пріоритетом», — додав він.
* * *
Ор­га­ні­за­то­ри тер­ак­тів у Брюс­се­лі та Па­ри­жі праг­нуть по­сі­яти страх та роз­ко­ло­ти су­спіль­ство у За­хід­ній Єв­ро­пі, то­му про­ти­стоя­ти цьо­му мож­на, ли­ше мак­си­маль­но мо­бі­лі­зу­вав­ши на­се­лен­ня.
Про це Укрінформу розповів спеціальний радник Фонду стратегічних досліджень (Париж) та президент Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Франсуа Ейсбур.
«Після минулорічних трагічних подій у Парижі (у січні було вбито 17, а у листопаді — 130 осіб) та нинішніх вибухів у Брюсселі виникає сильна спокуса припустити, що Європа має справу з реальною «армією тіні». Насправді цій так званій армії тіні потрібно лише сіяти страх та створити умови для громадянської війни у Західній Європі», — зазначив він.
За його оцінкою, кількість цілей, різноманітність способів, повторюваність нападів тільки посилюють бажання припустити, що ця «купка учасників північноафриканського походження, на зразок Абеслама (арештованого виконавця паризьких терактів), еволюціонує».
На думку експерта, створюється враження, що суспільство перебуває в реальному стані війни, але для адекватного сприйняття потрібно перевірити реальність, а потім оцінити її наслідки.
* * *
Де­які кра­їни Єв­ро­со­юзу най­ближ­чим ча­сом ого­ло­сять про сер­йоз­не по­си­лен­ня внут­ріш­ньої без­пе­ки, в са­мо­му ЄС зміц­нить­ся кон­со­лі­да­ція що­до ви­ді­лен­ня сил на бо­роть­бу з ІДІЛ, уго­да між Ту­реч­чи­ною і ЄС мо­же по­хит­ну­ти­ся, а в кра­їнах ста­ро­го За­хо­ду по­си­лять­ся на­ціо­на­ліс­тич­ні ру­хи.
Такий прогноз оприлюднила після терактів у Брюсселі американська приватна розвідувальноаналітична компанія Stratfor, яку у ЗМІ називають «тіньовим ЦРУ».
«Кілька країн у Західній Європі, скоріше за все, найближчим часом оголосять про нове національне законодавство в галузі безпеки, посилення контролю щодо бійців, які повертаються з конфліктів на Близькому Сході та у Північній Африці, а також щодо розширення обміну розвідданими зі своїми сусідами», — зазначається в публікації.
Члени ЄС також відновлять обговорення кращих шляхів боротьби з тероризмом за кордоном у проблемних країнах, таких як Лівія й Сирія. Крім того, очікується підвищення готовності європейців зробити внесок у зусилля коаліції, яка бореться проти «Ісламської держави». Можливо, збільшиться постачання зброї та проведення навчань іракських військових і курдських бойовиків, а також розгортання бойових літаків та участь у місіях спостереження НАТО в Туреччині.
«Іншою жертвою може стати нещодавня хитка угода між Туреччиною і Євросоюзом щодо обмеження пропуску осіб, які шукають притулку в Європі», — говориться далі в аналізі. Нове усвідомлення загрози тероризму серед держав — членів ЄС перенесе увагу на зовнішні кордони цього блоку країн, можливо, з більшим поглибленням співпраці з Туреччиною.
Втім, останні терористичні атаки можуть також розпалити антимусульманські настрої в Європі та підняти вимоги країн ЄС щодо ненадання Туреччині безвізового режиму — ключової умови Анкари для співпраці в питаннях мігрантів.
«Антимусульманські настрої також можуть призвести до більш суттєвої підтримки націоналістичних партій по всьому континенту», — наголошують експерти Stratfor. Це вже спостерігається у Франції та Німеччині, де в 2017 році відбудуться загальні вибори.
«В обох випадках основні партії перебуватимуть під електоральним тиском з боку своїх націоналістичних конкурентів. У результаті вони, ймовірно, приймуть деякі елементи платформи націоналістичних партій», — зазначається в аналізі.
Те ж саме можна очікувати і в інших країнах Північної Європи, таких як Нідерланди або Швеція, які також мають відносно сильні націоналістичні рухи. Політичні сили, які прагнуть виходу Великої Британії з ЄС, можуть також використати недавні терористичні атаки для своїх гасел.
«І, нарешті, атаки в Брюсселі зашкодять економіці європейських країн, хоча, очевидно, впродовж короткого проміжку часу», — зазначається у публікації. Адже найближчим часом громадяни західних країн, скоріше за все, скасують свої плани на поїздки.
«Для більшості європейців загроза тероризму є тепер частиною їхнього повсякденного життя. Крім національної політики та економіки, довгострокові наслідки атак впливатимуть на саму структуру Європейського Союзу», — підсумовують експерти аналітичної компанії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».