Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Квiтень 2015 20:22

Призов-2015: як виконати план до двору?

Rate this item
(1 Vote)

Вій­на на схо­ді по­тре­бує люд­ських ре­зер­вів. Тож дня­ми Пре­зи­дент під­пи­сав указ про від­нов­лен­ня при­зо­ву на­вес­ні та во­се­ни 2015 ро­ку. Вес­ня­ний при­зов про­йде у квіт­ні-трав­ні, осін­ній — у жовт­ні-лис­то­па­ді. При­чо­му, де­що за но­ви­ми пра­ви­ла­ми.

Зокрема, тепер призиватимуть чоловіків, які придатні до військової служби, у віці 20–27 років, а не 18–25, як було раніше. Також збільшено термін строкової служби з 12 до 18 місяців. А рекрути, котрі мають вищу освіту зі ступенем «магістр», служитимуть Батьківщині замість дев’яти 12 місяців. До того ж не варто забувати, що в країні триває війна, і цей призов уже охрестили фронтовим...
* * *
Останніми днями в полтавських військкоматах гамірно: призовники юрмляться біля кабінетів, де вони проходять військово-лікарську комісію, а визнані придатними до служби у день, зазначений у повістці, сходяться до пунктів відправки. На плацу збірного призовного пункту їх вишикують у шеренгу і після нетривалого урочистого мітингу з традиційним виступом ветерана (а тепер і учасників АТО. — Авт.), під бравурні марші місцевого гарнізонного оркестру та голоси родичів, які їх проводжають, колони майбутніх бійців виходять за ворота військкомату. Автобуси та старшини команд уже чекають на них.


Полтавщина цієї весни має відправити до війська 900 призовників. З них до Збройних Сил — 495 осіб, Національної гвардії — 360, ще 45 служитимуть у державній службі спеціального транспорту. В обласному військкоматі, коли відповідають на запитання щодо призову, нині слово «план» не вживають. Коли занадто допитливі журналісти запитують офіцерів про кількість призовників, яких область має «поставити» армії, ті говорять про рознарядку. Хоча це те ж саме, але звучить трохи інакше і начебто ні до чого конкретного не зобов’язує. Хоча, судячи з нервової ситуації в обласному військкоматі, план призову ніхто не скасовував, і питають за його виконання дуже жорстко. Поставлене керівництвом країни завдання довести чисельність армії до 250 тисяч чоловік ніхто не скасовував і за кожного «забракованого» з якихось причин рекрута доведеться відповідати.
Отже, перші партії призовників із Полтавщини вже відбули з обласного збірного пункту до підрозділів Збройних Сил. Зокрема, до 101 бригади охорони Міністерства оборони України, спеціальних підрозділів Національної гвардії в Києві, Кривому Розі, частин озброєння у Львові та до інших військових формувань. А тим часом буденна робота по формуванню чергових команд для відправки до війська триває. І не без проблем.
Так сьогодні виглядає Полтавський обласний військкоматЯк проходить весняний призов у регіоні і які виникають проблеми у працівників військкоматів, днями обговорювали на засіданні обласної призовної комісії, яку очолює перший заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло. Проблеми не замовчували, говорили про них відверто, адже ситуація вимагає негайного реагування та рішучих дій, аби не зірвати відправку до армії нових партій призовників. Хоча про це вголос нібито не говорили, але в залі, де зібралися члени обласної комісії та представники всіх військкоматів Полтавщини, це питання, як кажуть, висіло у повітрі.
О. Пругло без зайвих еківоків прямо заявив ще до початку засідання, що його не влаштовує ситуація, яка склалася в районних військкоматах з призовом, зокрема — з проходженням призовниками медичного огляду. Чимало з них просто до військкоматів не з’являється. Приміром, через районні та міські призивні комісії пройшло всього 35% призовників, що не відповідає рознарядці.
Найгірша ситуація в Гадяцькому, де 82%(!) юнаків не прибули на призовну комісію, Зіньківському (60%), Котелевському (57%), Карлівському, Лубенському та Чутівському (75%) районах. Хоча є і протилежні приклади: в деяких районах медичну комісію пройшли вже до 80–85 призовників. А Хорольсько-Семенівський об’єднаний райвійськкомат виконав наряд на 100% і призвав 58 осіб.
Заступник глави облдержадміністрації О. Пругло — людина, котра, зазвичай, не втрачає рівноваги за будь-яких обставин, але, почувши ці цифри, не стримався і відверто обурився ситуацією з призовом. Причому недвозначно натякнув на «зацікавленість» службовців військкоматів.
«900 осіб призивається, але в одному районі кількість здорових — 80%, а в іншому — 20%. Я державний службовець, тому не говоритиму про ознаки корупції, — натякнув він на хабарництво. — Але такого не може бути! Це дає привід для перевірки. Не може бути, що з 80 призовників тільки п’ятеро — здорові».
Представники військкоматів, своєю чергою, виправдовувалися. Приміром, представник Гадяцького районного військкомату заявив: причина низької явки призовників полягає в тому, що чимало з них не проживає за місцем реєстрації, а їхні батьки відмовляються брати повістки, мовляв, син уже дорослий, тож хай сам вирішує свої питання. Слід зважити й на те, що в країні триває війна, і далеко не всі з батьків ладні віддати дітей до війська...
Заступник глави ОДА звинуватив представників Зіньківського райвійськкомату, де на призовний пункт не з’явилася понад половина призовників, у відсутності налагодженого патріотичного виховання в районі. Мовляв, невже в Зіньківському районі патріотів менше, ніж в інших?
Молода жінка, яка представляла військкомат, теж не стримала емоцій:
— Звичайно, менше! Ми подаємо запити на міліцію, але більшість батьків проти армії. Ми оповіщаємо, ходимо по домівках — двері зачинені. Виходить п’яний батько і каже, що він нас не запрошував. Каже, що нікого вдома немає, — відказала посадовцю жінка. — Щодо патріотизму... Мати каже, що на війну вона дитину не пустить! Батьки не налаштовані співпрацювати з військкоматом. У мене всі дядьки та брати військові, я своїх дітей виховала, як потрібно.
Навіть присутність журналістів на засіданні комісії не стримувала учасників наради від подальших емоційних дискусій та звинувачень на адресу одне одного у недостатній роботі по організації призову. Так, представник Полтавського обласного військкомату підполковник Андрій Ткаченко, який доповів про хід проведення весняного призову, поінформував, що до 17 квітня завдання з призову має бути виконане на 100%. Але на час засідання комісії 55% призваних узагалі не зараховано до команд.
— Такого на Полтавщині ще не було, — констатував підполковник. — Навіть збільшений план мобілізації Полтавщина достойно виконала...
Офіцери військкоматів звернули увагу голови обласної призовної комісії і на те, що гальмує призов не лише невправність тих, хто за нього відповідає на місцях, а й дії «центру». На сьогодні склалася парадоксальна ситуація, заявив заступник обласного військового комісара підполковник Сергій Манжос. Річ у тім, що відповідно до указу Президента призову відтепер підлягають чоловіки віком від 20 до 27 років. Але ж, констатував офіцер, у законі про загальновійськовий обов’язок, який ніхто не скасовував, вік призовників — 18—25 років. Після досягнення 25 років призовника знімали з обліку і він не підлягав призову.
А тепер що з ними робити? Призвати до армії їх не мають права, бо вони зняті з військового обліку, але ж таких на Полтавщині чимало, і це суттєвий резерв для поповнення війська. С. Манжос розповів, що це питання вони порушували перед своїм керівництвом, однак у відповідь почули рекомендації... вмовляти таких чоловіків добровільно писати заяви про поновлення на військовому обліку і далі призивати їх на службу.
О. Пругло визнав, що неузгодженість у законодавстві справді існує, але чимось зарадити ситуації на рівні регіону його керівництво не може. Це — прерогатива Верховної Ради та Президента. Свої міркування з цього приводу керівництво Полтавської ОДА вже скерувало до столиці, тож тепер чекають на результат. Але поки в Києві дійдуть руки до виправлення неузгодження в законодавстві, призов триватиме, і з області ніхто не знімав завдання відправити навесні 2015 року до армії 900 новобранців. Резерв є, адже на сьогодні через призовні комісії на Полтавщині вже пройшло понад 2,5 тисячі призовників.
А тим часом, поки у військкоматах сушать голови над тим, як виконати план-рознарядку по призову, до справи підключилися інші «організації», котрі власними методами підвищують рівень патріотизму та ступінь відповідальності призовників за неявку до військкоматів. Як повідомили журналістам у прокуратурі Полтавської області, від початку дії Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 14 січня 2015 року до судів направили 18 обвинувальних актів стосовно осіб, які ухилялися від призову.
Наразі органами внутрішніх справ області розслідується ще 15 кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 336 КК України (ухилення від призову за мобілізацією), процесуальне керівництво в яких здійснюють органи прокуратури області. Про це повідомили в прес-службі прокуратури Полтавської області.
«Прокурорами налагоджено постійний обмін інформацією з військовими комісаріатами щодо осіб, які підлягають мобілізації, тих, кому надана відстрочка від мобілізації, а також фактів прийняття військово-лікарськими комісіями рішень про визнання військовозобов’язаних непридатними для військової служби», — зазначили в прокуратурі.
Правда, щодо призовників до таких жорстоких методів впливу на Полтавщині ще не вдавалися. Військкомати поки не зверталися до правоохоронців по допомогу, бо розраховують на власні сили. І на те, що свідомості та патріотизму вистачить у кожному районі, тож призовники звідти вчасно увіллються до лав Збройних Сил України. Тим більше, їм пообіцяли, що до зони АТО їх не відправлятимуть.
...Нині Полтавський обласний військкомат нагадує невелику фортецю в облозі. Зсередини всі вікна та дверні входи закладені мішками з піском. Працівники переодяглися в польову форму, їм видана зброя. Тут будь-якої миті готові до можливих провокацій, аби якщо не зірвати призов, то хоча б додати ложку дьогтю в діжку з медом, тобто посіяти недовіру в молоді до служби в армії. Утім, запевняють офіцери, весняний призов завершиться у передбачені строки, і план-рознарядку буде виконано...
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава, Фото автора 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».