Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Квiтень 2015 20:14

Без серпа і молота

Rate this item
(0 votes)

ВІДЗНАЧАТИМУТЬСЯ ВІДТЕПЕР В УКРАЇНІ ДНІ ПЕРЕМОГИ, ІНШІ ДЕРЖАВНІ СВЯТА, ПОВ'ЯЗАНІ З РОЗГРОМОМ ФАШИЗМУ, А ВОЯКИ УПА ВИЗНАЮТЬСЯ БОРЦЯМИ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ

На початку квітня український парламент ухвалив пакет законів, спрямованих на декомунізацію суспільства, відновлення історичної правди.
Закон України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років» запроваджує нове свято — День пам’яті та примирення, який відзначатиметься 8 травня. При цьому 9 травня залишається Днем Перемоги і буде, як і раніше, вихідним днем. До речі, цей день по закінченні війни став таким аж за часів правління Леоніда Брежнєва...
Деякі політики, насамперед з-поміж так званої опозиції, встигли вже назвати цей закон антинародним, таким, що спрямований проти колишніх фронтовиків. Насправді ж це абсолютно не так, адже держава й надалі охоронятиме пам’ятники полеглим, їхню пам’ять вшановуватимуть 8–9 травня, відзначатимуться і дати, пов’язані з визволенням наших міст і сіл від гітлерівців, а ветерани війни і надалі користуватимуться тими ж пільгами, що й до цього.

Красномовним свідченням того, що соціальний захист цих людей не погіршиться навіть тепер, коли Україна витрачає величезні кошти на проведення антитерористичної операції, з державного бюджету їм будуть виплачені певні грошові суми. Зокрема, інвалідам 1 групи — 2 835 гривень, інвалідам 2 і 3 груп — 2475 і 2200 гривень відповідно.
Не забула влада і про учасників бойових дій та колишніх неповнолітніх в’язнів концентраційних таборів. Вони отримають по 875 гривень, а члени сімей загиблих та дружини померлих інвалідів війни й прирівняні до них особи — по 440 гривень. Словом, Українська держава ніскільки не зменшує соціальний захист цієї категорії своїх громадян.
А ось розмахувати під час демонстрацій, мітингів червоними полотнищами із символікою комуністичної партії, портретами Сталіна та інших тиранів радянської епохи, руки яких по лікті у крові українського та інших народів — зась. Віднині прапор СРСР не вважатиметься символом Перемоги.
Депутати також ухвалили Закон України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років», згідно з яким громадяни матимуть змогу вільно користуватися архівами, надавши лише свій паспорт та заяву про бажання ознайомитися з тим чи іншим документом.
Окремим законом парламентарі засудили комуністичний та нацистський режими, заборонивши їх символіку. Забороняється публічне виконання гімну СРСР, музика якого, між іншим, повторюється і в російському.
З дня проголошення Україною незалежності минуло майже чверть століття, але й досі в наших містах і селах стоять тисячі пам’ятників, погрудь катам українського народу — Леніну, Постишеву, Орджонікідзе, Кірову та іншим «товаришам», їхніми іменами й досі названо тисячі площ, вулиць і навіть населених пунктів. Інакше, як знущанням над світлою пам’яттю мільйонів замордованих комуністичним режимом, який вони уособлювали, людей, цю ситуацію важко назвати. Діти, онуки і правнуки змушені ходити вулицями, названими на честь тих, хто відправляв їхніх дідів і батьків на Колиму, Соловецькі острови, у табори Півночі, де вони й скінчили свій життєвий шлях. Передбачається, що будуть перейменовані цілі міста, райони, в тому числі Кіровоград, Дніпропетровськ, названі на честь «видатних діячів комуністичного руху» Сергія Кірова та Григорія Петровського.
Протягом усіх років незалежності в суспільстві точилися гострі суперечки навколо визнання вояків Української повстанської армії борцями на незалежність України. Щодо ухвалення цього рішення були як прихильники, так і противники. Років 15 тому Юрій Шухевич — син командувача УПА Романа Шухевича в розмові з автором цих рядків сказав:
— Дуже хочу дочекатися того дня, коли історична справедливість, просто здоровий глузд візьмуть гору, і ті, хто в лавах УПА воював і з гітлерівцями, і з більшовиками, Українська держава назве борцями за її волю.
Що ж, пан Юрій не лише дочекався цього дня, а й навіть став автором відповідного закону, який надає спеціальний статус усім військовим та підпільним українським організаціям минулого століття, які боролися за незалежність України.
В українському суспільстві неоднозначно сприйняли ухвалення Верховною Радою згаданих законів. Проте більшість людей вважає, що їх потрібно було ухвалити ще на зорі нашої незалежності, як це зробили в країнах Східної Європи та Прибалтики.
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».