Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Грудень 2018 09:34

У Полтаві бунтують приватні перевізники

Rate this item
(1 Vote)

Безпрецедентний крок, пов’язаний зі зниженням вартості проїзду у міському громадському транспорті (до двох гривень у тролейбусах і чотирьох — в автобусах. — Авт.), який зробила влада Полтави ще два місяці тому, викликав неоднозначне ставлення поміж самих полтавців.
Більшість із тих, хто щодня користується громадським транспортом, вітали «транспортний комунізм», бо вважали, що попередні ціни на квитки, перш за все приватних автобусів і маршруток, не відповідали реальним витратам перевізників і свідчили лише про непомірні апетити власників транспортних засобів.

А підвищення плати за проїзд, що без упину відбувалося в обласному центрі, аж ніяк не позначається на якості обслуговування пасажирів та оновленні далі нікуди розбитого та застарілого транспорту, яким приватники перевозять полтавців.
У той же момент частина містян, налаштованих більш песимістично, побоювалася, що зниження плати за проїзд призведе до колапсу пасажирських перевезень.
Адже, хоч як крути-верти, а витрати на утримання транспорту таки зростають через збільшення цін на пальне, запчастини тощо.
Реакція самих приватних перевізників, які щодня випускають на вулиці обласного центру до двох сотень автобусів, була прогнозованою.
Вони рішуче засудили «транспортний комунізм», назвали дії влади популістськими і заявили, що зниження плати за проїзд справді призведе до колапсу з громадським транспортом.
І вже буквально другого дня після оприлюднення рішення про здешевлення проїзду вдалися до страйку, відмовившись відправляти на маршрути свої автобуси і маршрутки (див. «ДУ» від 5 жовтня 2018 року). Правда, не всі, а лише найпотужніші перевізники, які працюють на «жирних» маршрутах.
Утім, виявилося, що влада обласного центру передбачила цей демарш  і заздалегідь підготувалася до протистояння.
Тож очікуваного ефекту від страйку не вийшло: нестачу на маршрутах приватних автобусів і маршруток компенсували збільшенням кількості тролейбусів та автобусів КП «Полтаваелектроавтотранс».
Більш того, з тими із «заколотників», котрі спробували паралізувати пасажирські перевезення в Полтаві, міська влада пообіцяла достроково розривати угоди про перевезення пасажирів.
До речі, з деякими з приватників, котрі вперто ігнорували заклики влади почати роботу в нормальному режимі і таки виконати рішення суду щодо зниження плати за проїзд, так і зробили.
І от два місяці потому, як «транспортний комунізм», здавалося, прижився в Полтаві і полтавці вже призвичаїлися до зменшених цін на квитки, приватні перевізники знову перейшли в наступ.
Вони заявили, що повністю відмовляться перевозити пасажирів, якщо плату за проїзд влада не дозволить їм збільшити з чотирьох до... восьми гривень.
Мовляв, за два місяці «транспортного комунізму» вони вже зазнали таких збитків, що навіть вже нічим виплачувати зарплату водіям та кондукторам автобусів.
Більш того, стверджували приватники, дехто з їхніх колег уже почав розпродавати транспортні засоби, адже нині нема сенсу працювати в Полтаві на ринку пасажирських перевезень.
З такими вимогами минулого тижня вони прийшли до міської ради. І попередили, якщо і цього разу керівництво обласного центру не зважить на їхні вимоги і не збільшить плату за проїзд до восьми гривень, то знову вдадуться до страйку. Цього разу вже «по-справжньому».
Свої погрози приватні перевізники таки реалізували, створивши минулого тижня певні незручності для полтавців і вкотре випробувавши на міцність міську владу.
Найгірша ситуація під час страйку перевізників утворилася на околицях Полтави, куди не ходять тролейбуси.  Але очікуваного ефекту від страйку не вийшло і цього разу.
«Транспортного колапсу, слава богу, не трапилося, хоча дехто й дуже старався. Ми знову випустили на вулиці максимально можливу кількість комунального транспорту, аби полтавці як можна менше відчули саботаж перевізників, — заявив секретар Полтавської міськради, в. о. полтавського міського голови Олександр Шамота.
Відмоніторюємо порушників, готуємо приписи і будемо розривати договори з тими, хто вирішив замість конструктивного шляху йти шляхом шантажу. На їхні маршрути буде оголошений конкурс...»
Перемовини в міськраді з організаторами страйку таки відбулися. Правда, представники ГО «Асоціація перевізників Полтавщини», відчувши, що влада має достатній запас міцності в питаннях організації перевезення полтавців під час їхнього страйку, вже не так категорично говорили про підвищення плати за проїзд до восьми гривень.
До речі, і поміж керівництва обласного центру вже немає єдності щодо подальшого штучного стримування вартості проїзду в обласному центрі.
Навіть дехто із заступників міського голови вже виступає за те, щоб переглянути тариф у бік збільшення. Адже, на думку самих чиновників, приватні перевізники насправді вже працюють собі на збиток...
Чи скасують у Полтаві режим «транспортного комунізму»? У цьому питанні О. Шамота знову залишається непохитним, хоча вже і сам не виключає підвищення плати за проїзд у громадському транспорті обласного центру.
Очільник міста заявив, що міська влада не реагуватиме на шантаж приватних перевізників. Тож до кінця 2018 року тариф в автобусах залишиться незмінним. А от у план регуляторних актів на першу половину 2019 року вже внесено питання про перегляд існуючого тарифу.
Однак це рішення пройде необхідну процедуру громадських обговорень та розгляду на депутатських комісіях. Саме таку процедуру визнав законною Полтавський окружний адміністративний суд.
Сам процес — від обговорення доцільності підвищення плати за проїзд до її збільшення, за підрахунками секретаря міськради, забере 2–3 місяці.
О. Шамота знову попередив перевізників, що з ними будуть розривати договори у разі невиконання своїх зобов’язань перед міською владою і полтавцями.
Нині полтавська влада, навчена непоступливістю приватних перевізників, заявляє про те, що надалі робитиме ставку на розвиток комунального транспорту.
«Будемо розвивати комунальний транспорт. Сьогодні це — панацея, адже він цілком підпорядкований місту й коштує полтавцям завжди щонайменше вдвічі дешевше.
Тому вже в наступному році ми завдяки співпраці з ЄБРР закупимо півсотні нових тролейбусів, працюватимемо й над закупівлею інших видів транспорту, — поділився з представниками ЗМІ О. Шамота.
Стежити за графіком та його виконанням буде й відновлене нами комунальне підприємство «Центральна диспетчерська служба міських пасажирських перевезень».
У 2019 році в Полтаві має запрацювати й електронний квиток, документи для цього проекту вже підготовлено. Більшість провідних українських міст давно відмовилася від незручних та нерентабельних маленьких маршруток».
У міськраді сподіваються, що під час громадських слухань щодо доцільності підвищення плати за проїзд остаточне слово залишиться за полтавцями.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».