Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Грудень 2018 09:31

Полтавців захистили від поборів у лікарнях

Rate this item
(1 Vote)

Депутати Полтавської міськради активізували кампанію із захисту полтавців від будь-якого здирництва. Після того як обранці недавно заборонили збори грошей із батьків у школах (див. «ДУ» від 26 жовтня 2018 року), тепер вони взялися за лікарні.

Побори в лікарнях Полтавщини, зокрема обласного центру, вже давно стали предметом палких дискусій та приводом для справедливих обурень полтавців.
Справді, нині гроші з пацієнтів на потреби численних благодійних фондів збирають уже не лише їхні менеджери, які, здається, назавжди вмостилися в лікарнях, але й медики. Якщо не у наказній формі, то завуальовано.

Приміром, ще в реєстратурі полтавцям, які прийшли на прийом до лікарів, спершу можуть вказати дорогу до «благодійників». А вже потім, коли «благодійник» із примусу пред’явить квитанцію про сплату внеску, записати на прийом до лікаря або на аналізи.
І лише принциповим та загартованим у перепалках із представниками благодійних фондів та їхніх союзників із числа медперсоналу городянам, які навідріз відмовляються сплачувати гроші невідомо кому, вдається уникнути поборів. Але таких одиниці. І на них дивляться наче на ворогів.
А більшість із тих, хто приходить до лікарень, слухняно трусять гаманцями в обмін на сумнівного вигляду клаптик паперу, який слугує за квитанцію про сплату благодійного внеску.
З благодійними фондами в лікарнях Полтави борються давно. Час від часу представники громадськості розгортають чергову кампанію, вимагаючи припинити здирництво у медичних закладах.
До таких викривальних кампаній одразу підключаються і чиновники від медицини, які вкотре запевняють громадськість у тому, що ніхто не має права примушувати хворих або їхніх родичів сплачувати благодійні внески. Мовляв, ця справа виключно добровільна.
Під тиском активістів у лікарнях на пару-трійку днів вивішують оголошення про заборону примусового збору грошей до благодійних фондів тощо. Після чого, як правило, все знову повертається на круги свої...
Активісти громадської організації «Інститут аналітики та адвокації» провели моніторинг бюджетних та благодійних фінансових ресурсів, які у місті на Ворсклі витратили на закупівлю медикаментів та перев’язувальних матеріалів у першому півріччі 2018 року.
Із трьох десятків обласних, міських та районних лікарень, які розташовані у Полтаві, дослідження провели у 26 закладах охорони здоров’я. Аналітики дізналися, що за перше півріччя 2018 року на закупівлю медикаментів та перев’язувальних матеріалів із місцевих бюджетів надійшло 31,7 млн грн.
Натомість медикаменти від благодійників отримали 14 (58%) лікарень на суму 1,5 млн грн. Майже половина досліджених лікарень Полтави взагалі не отримала жодних ліків або перев’язувальних матеріалів від благодійників за січень-березень 2018 року. Хоча благодійні внески в них активно збираються...
Саме ця та інша інформація щодо примусового збору грошей у лікарнях із полтавців і стала останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння депутатів Полтавської міськради.
 Ініціатори заборони поборів у лікарнях наголошували на тому, що благодійні фонди в Україні не заборонені законом, тому депутати не ведуть боротьбу з ними, намагаються остаточно покласти край саме примусовому збору коштів у лікарнях та поставити під контроль діяльність благодійних фондів.
І нагадали «благодійникам», що за законом ті повинні 20% зібраних грошей залишати на своє адміністрування, а 80% перераховувати лікарням. Однак у депутатів з’явилися сумніви у тому, що цей розподіл відбувається саме у таких пропорціях. І останні дослідження громадських активістів «Інституту аналітики та адвокації» тому підтвердження.
І от розв’язка: на одній з останніх сесій Полтавської міської ради у листопаді 2018 року таки ухвалили рішення «Про добровільність благодійних пожертв та посилення контролю заходів за їх надходженням і використанням у закладах охорони здоров’я Полтави».
 Наскільки ефективне це рішення з огляду на те, що благодійні фонди в лікарнях за роки свого існування уже пережили не один наступ громадськості, покаже час.
Цього разу депутати, як вони заявляють, прийняли таке рішення, котре справді покладе край примусовому здирництву грошей у лікарнях. Зокрема, управління майном виконкому міськради не продовжить договорів про оренду приміщень у лікарнях із благодійними фондами, які закінчуються 31 грудня 2018 року.
З 1 лютого 2019 року всі полтавські лікарні мають бути обладнані електронними платіжними терміналами, щоб пацієнти, якщо забажають, могли добровільно перевести кошти на рахунок лікарні.
Ці платежі вноситимуть суто за офіційні платні послуги в лікарнях. А також, коли хворий, приміром, забажав більш комфортних умов для себе і готовий добровільно за це заплатити.
До того ж відтепер кожна лікарня в Полтаві зобов’язана мати власний сайт, на якому звітуватиметься за безготівкові кошти, які надходять від пацієнтів тощо.
Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак у своєму коментарі «ДУ» щодо рішення сесії Полтавської міськради зазначив, що з 2019 року проблема з фондами у лікарнях відпаде сама по собі, адже медичні заклади перейдуть на зовсім інші рівні фінансування з Національної служби здоров’я.
«У рішенні сесії Полтавської міськради є поняття «вимагання грошей». Звісно, такого не може бути в медичних закладах. Але якщо людина сама захоче надати пожертву або благодійний внесок, то сьогодні закон дозволяє це зробити, — нагадав В. Лисак. — Але благодійність не можна ставити на потік на зразок того, що якщо не зробиш благодійного внеску, не підеш на аналіз...
Я з цим повністю погоджуюсь і це справді необхідно припинити. І це справді вимагання, особливо якщо в лікарнях є агенти фондів, які дуже активно це роблять.
Є наказ нашого департаменту, в якому ми вже давно висловили свою позицію щодо неправомірності поборів. Припинити їх у лікарнях цілком реально і з цим необхідно наводити порядок...»
Отже, в Полтаві знову оголосили війну здирництву в лікарнях. Благодійні фонди давно стали джерелом неконтрольованого обігу чималих грошей, і ті, хто займається здирництвом «добровільних» внесків у лікарнях, навряд чи відмовляться від можливості й надалі отримувати неконтрольовані надприбутки. Але дорогу долає той, хто іде, кажуть депутати міськради...

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».