Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 16:11

На Полтавщині оголосили війну далекобійникам

Rate this item
(1 Vote)

У Пол­тав­ській ОДА, до ві­дом­ства якої з 1 січ­ня 2018 ро­ку від служ­би ав­то­мо­біль­них до­ріг пе­ре­да­ли 7200 км до­ріг міс­це­во­го зна­чен­ня, сер­йоз­но за­мис­ли­ли­ся над тим, як убе­рег­ти їх­нє до­рож­нє по­крит­тя від руй­ну­ван­ня важ­ко­ва­го­ви­ми ав­то­мо­бі­ля­ми. Осо­бли­во на­вес­ні та во­се­ни, ко­ли ук­ра­їн­ські до­ро­ги тра­ди­цій­но «пли­вуть» під ко­ле­са­ми ван­та­жі­вок...

Правда, шукати якихось нових методів, як уберегти дорожнє полотно, посадовці не стали. А вирішили використати надійний і ефективний спосіб — не допускати на дороги області вантажівки, які важать понад дозволену норму.

Тих водіїв та власників автомобілів, котрі таки проїдуть повз спеціальні пости, нещадно штрафуватимуть. А для того, щоб контролювати вагу вантажівок, які в’їжджатимуть на Полтавщину, обласне управління Укртрансбезпеки днями отримало три мобільні лабораторії для перевірки автотранспорту на дорогах області.
Вручали лабораторії-автомобілі, які на 90% укомплектовані обладнанням із країн Європи, вагами з Туреччини, а комп’ютерним обладнанням із Польщі, які переобладнали та адаптували для роботи на дорогах Полтавщини на ПрАТ «АвтоКрАЗ», у присутності представників ЗМІ біля будівлі Полтавської облради.
Відтепер за їхньою допомогою спеціально навчені інспектори Укртрансбезпеки перевірятимуть вантажні автомобілі на дорогах області на дотримання перевізниками обмежень за габаритом та вантажем. Це дозволить запобігти руйнуванню доріг. Особливо у весняно-осінній період.
Заступник голови Державної служби України з безпеки на транспорті В’ячеслав Дідківський розповів журналістам, що кожний автомобіль, який фактично є лабораторією, укомплектований усім необхідним сучасним обладнанням для перевірки ваги та габаритів. Зокрема, тахографами, електронними пристроями для вимірювання габаритних розмірів та ваги автомобілів, картами водія тощо. Кожен автомобіль-лабораторію обслуговуватиме двоє інспекторів.
«До кінця року плануємо ще доукомплектувати ці автомобілі ще й модулями 3G, щоб був Інтернет, а кожному інспектору дати планшет, зробити електронні бази штрафів, щоб кожен штраф виконувався в онлайн-режимі камерами відеоспостереження тощо, — розповів В. Дідківський. — Які б чудові дороги ми не будували, гостро стоїть питання їх експлуатації. Країна втрачає щороку 20 млрд грн від руйнування доріг. Тому маємо економити ці кошти. Лабораторія може працювати при -30 градусів і повітря, і поверхні землі...»
За словами столичного представника, на сьогодні в Україні вже є 78 таких мобільних лабораторій. Вартість кожної — 1,4 млн грн.
А начальник управління Укртрансбезпеки у Полтавській області Віктор Поліщук зазначив, що в області на дорогах уже підготовлено чотири спеціальних майданчики для роботи цих лабораторій. До того нові автомобілі зберігатимуть на території одного з колишніх полтавських заводів.
Важливо те, наголосив В. Поліщук, що інспектори, які обслуговуватимуть лабораторії, наділені правами зупиняти вантажний транспорт і відправляти вантажівки на спеціальні майданчики, де перевірятимуть їхню вагу, яка не має перевищувати 40 тонн. Саме така норма для вантажівок сьогодні встановлена на дорогах Полтавщини. Перевізників, які вийдуть за норми габариту і ваги, штрафуватимуть.
Перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький, який теж брав участь у церемонії передачі лабораторій, зазначив: керівництво Полтавщини переконане, що такі пересувні лабораторії мають працювати на кожному напрямку руху, яких в області чимало. Тому нині розглядається питання закупки ще двох пересувних лабораторій для контролю габаритів та ваги автотранспорту. Їх планують закупити коштом обласного бюджету.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».