Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 27, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 16:02

Пріоритети децентралізації

Rate this item
(0 votes)

Пріо­ри­тет­ни­ми на­прям­ка­ми ро­бо­ти Мі­ніс­тер­ства ре­гіо­наль­но­го роз­вит­ку, бу­дів­ниц­тва та ЖКГ на 2018 рік є пе­ре­да­ча на міс­ця пов­но­ва­жень у сфе­рі зе­мель­них від­но­син, за­пуск Фон­ду енер­го­ефек­тив­но­сті, впро­ва­джен­ня Жит­ло­во­го ко­дек­су та ухва­лен­ня Міс­то­бу­дів­но­го ко­дек­су.
Про це заявив на підсумковій прес-конференції 23 січня віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Дуже важливим питанням є передача земельних повноважень на місця, об’єднання громад, запуск Фонду енергоефективності, подальше створення ОСББ», — сказав Геннадій Зубко.
Він додав, що важливим також є питання розробки стратегії поводження з водними ресурсами, яка дуже давно не переглядалась. У цьому контексті віце-прем’єр зазначив, що нині існує «дуже велика загроза» щодо водопостачання у Донецькій і Луганській областях.
Ще одним пріоритетом 2018 року Геннадій Зубко назвав впровадження Житлового кодексу.
«Ми вже повинні приймати рішення і переходити на новий сучасний Житловий кодекс. Закон про житлово-комунальні послуги вже ухвалений, але ми поки що живемо за Житловим кодексом, який приймався в радянській Україні», — зауважив віце-прем’єр.
Окрім того, він наголосив на важливості ухвалення Містобудівного кодексу, який повинен розв’язати питання дерегуляції в будівництві, що накопичилися ще з радянського часу.
Серед актуальних питань Зубко назвав також планування територій та подальшої передачі повноважень державного архітектурно-будівельного контролю на місця.
«Я думаю, ми будемо приймати рішення про обов’язкову, а не добровільну передачу цих повноважень», — зазначив Геннадій Зубко.
*  * *
Біль­ше тре­ти­ни укра­їн­ців про­жи­ває у сільсь­кій міс­це­во­сті, то­му в рам­ках де­цен­тра­лі­за­ції тре­ба за­без­пе­чи­ти на­шим гро­ма­дя­нам на­дан­ня якіс­них ме­дич­них по­слуг, зок­ре­ма шля­хом про­ве­ден­ня те­ле­кон­суль­та­цій фа­хів­ців.
Про це заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
«Україна має особливість — 30% наших громадян проживають у сільській місцевості. Такого немає ніде в Європі, тому що і Німеччина, і Голландія, і Франція, й інші країни мають лише 5–7 відсотків населення, яке проживає у сільській місцевості», — наголосив Геннадій Зубко.
Він зазначив, що в нашій державі є області, де у сільській місцевості проживає понад 50% громадян. А найчисленнішим сільське населення є у Львівській області — там воно становить 959 тисяч осіб.
У цьому контексті Геннадій Зубко нагадав, що нещодавно Президент підписав ухвалений парламентом із його ініціативи Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості».
Тому в рамках децентралізації у сільській місцевості потрібно не тільки будувати нові приміщення для амбулаторій і мотивувати лікарів, у тому числі шляхом надання їм житла, а й запроваджувати телемедицину як можливість передачі консультацій фахівців із першого рівня надання медичної допомоги на другий і третій, підкреслив віце-прем’єр.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».