Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 15:53

Будинок не тільки його мрії

Rate this item
(1 Vote)

Пол­тав­ський під­при­ємець Ві­та­лій Май­бо­ро­да на­ле­жить до тих на­ших спів­віт­чиз­ни­ків, кот­рі, на­по­лег­ли­во пра­цю­ючи, змог­ли вті­ли­ти в жит­тя свою дав­ню мрію. А мрі­яв ко­лиш­ній вій­сь­ко­вий про влас­ний бу­ди­нок.

І не просто про надійну та затишну оселю, яку зазвичай називають родинною фортецею, а про будинок майбутнього. Оселю, яка не потребує для зведення вартісних матеріалів і головне — в ній можна створювати сприятливі для проживання умови без казенних і занадто дорогих енергоносіїв.

51-річний В. Майборода першим на Полтавщині випробував новітню технологію зведення так званого купольного будинку, складеного з оштукатуреного з обох боків пінопласту.
Сферичний двоповерховий будинок дивної форми він звів під Полтавою і стверджує, що відтепер він справді незалежний від монополістів-комунальників з їхніми захмарними цінами на свої послуги. Зокрема, температура в його купольному будинку (або, як ще називають такі дома, — будинку-термосі) підтримується за рахунок оригінальної сферичної конструкції та невеликої теплопровідності пінопластових стін.
maiВласник будинку вже підрахував, що заощадив на будівництві завдяки сферичній конструкції до 40% будівельних матеріалів. Але справжня економія очікується попереду, бо В. Майборода взагалі не планує сплачувати за комунальні послуги. І не тому, що не хоче, а тому, що не потребуватиме послуг тепловиків, енергетиків, газівників тощо. Його дачний будинок має автономне опалення та освітлення.
«Будинок дуже теплий, оскільки зроблений із теплоізоляційних матеріалів. Перший поверх побудували за традиційною технологію зі звичайної цегли і додатково вкрили утеплювачем, — ділиться секретами зведення будинку В. Майборода. — А другий поверх має сферичну форму і повністю зроблений із пінопласту...»
Днями В. Майборода продемонстрував своїм друзям ще й модель оригінального вітрогенератора власної розробки, який вироблятиме електроенергію для його диво-будинку. Завдяки особливій конструкції лопастей генератор може видавати електроенергію навіть при дуже слабкому вітрі.
«Вітрогенератор зібрано за схемою відомого ротору українського винахідника Оніпка і працює він навіть при швидкості вітру 2–3 м/сек. Звичайні вітряки виробляють електроенергію при швидкості вітру 5–8 м/сек. Мій вітрогенератор можна встановлювати навіть на землі і він усе одно буде виробляти електроенергію.
Я називаю його головною зброєю проти олігархів, які монополізували енергетичну сферу і підняли ціни на енергоносії, — розказує про свій генератор-рятівник В. Майборода. — Мій вітрогенератор можна ставити на балконі замість кондиціонера, на дачі тощо.
Таким чином він виробляє стільки електроенергії, якої цілком достатньо для того, щоб у будинку працювали лампочки, праски, телевізор, холодильник тощо. Якщо трохи переробити конструкцію, то можна підключати і опалювальний котел. Загально потужність вітрогенератора — 3 кВт, що сповна вистачає для квартири або невеликого будинку...»
Вітряк полтавця-новатора виробляє 24 Вт. Після напруга перетворюється на 220 вольт і вже можна до мережі підключати всі побутові прилади, які є у квартирі або будинку. Окрему електромережу у будинку В. Майборода не прокладав. Користується тією, яка вже є. От тільки напругу від вітрогенератора подає у мережу вже після обленергівського лічильника...
«За освітою я — інженер телекомунікацій, але тепер упевнено заявляю, що такий будинок, як у мене, може побудувати практично кожен чоловік, в якого є руки, голова і трохи зайвих грошей. Для цього знадобиться всього три-чотири місяці. До речі, будівництво схожих будинків уже давно практикують у Японії. А японці, самі розумієте, знаються на інноваційних технологіях...» — констатує В. Майборода.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».