№ 47 (24250)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Грудень 2019 11:23

Великий спортивний бан Росії

Виконком Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) повністю прийняв рекомендації Комітету щодо відповідності і позбавив РУСАДА (Російське антидопінгове агентство) статусу.
Це значить, що у Росії забирають усі великі турніри на найближчі чотири роки, також на цей же термін російські спортсмени позбавлені на головних стартах свого прапора і гімну.

П'ятниця, 13 Грудень 2019 11:21

Джошуа повернув титули

Британський боксер Ентоні Джошуа переміг американця Енді Руїса і повернув собі чемпіонські титули WBA, WBO, IBF і IBO у суперважкій вазі.
Поєдинок відбувся в Саудівській Аравії на Diriyah Arena, яку побудували спеціально для цього бою. Джошуа обрав дуже обережний початок. Він намагався не підпускати Руїса на близький бій і бив здалеку.
У середніх раундах Джошуа влучав більше. У восьмому раунді Руїс уперше серйозно струсанув суперника, однак далі британець майстерно уникав ближнього бою. У підсумку Джошуа переміг рішенням суддів — 118:110, 118:110, 119:109.

Published in Бокс

Футболістам донецького «Шахтаря» не вдалося пробитися до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА.

У заключному, 6-му турі групового етапу розіграшу гірники в Харкові з рахунком 0:3 поступились італійській «Аталанті», яка вийшла у плей-оф Ліги чемпіонів УЄФА-2019/20, повідомляє Укрінформ.
Авторами голів на харківському ОСК «Металіст» стали Тімоті Кастань, який відзначився на 66-й хвилині, Маріо Пашалич (80) та Робін Госенс (90+4).
«Шахтар» догравав матч у меншості після вилучення Додо на 77-й хвилині.
«Шахтар» продовжить виступ в 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА. Жеребкування — 16 грудня у швейцарському Ньйоні.

Published in Футбол

Нове лікування, розроблене Університетом Тель-Авіва, викликає руйнування 90% ракових клітин підшлункової залози після ін’єкцій молекули під назвою PJ34.
Рак підшлункової залози є одним із найскладніших для лікування. Більшість людей, у яких діагностовано захворювання, часто не доживають до більше п’яти років після встановлення діагнозу.
Дослідження, проведене професором Малкою Коен-Армон та її командою на медичному факультеті TAU Sackler у співпраці з командою доктора Талії Голан з Дослідницького центру раку при Медичному центрі Шиба, було недавно опубліковано в журналі Oncotarget.

За даними нового дослідження, триразове чищення зубів може на 10% знизити ризик серцевої недостатності. Таку залежність між гігієною порожнини рота і проблемами із серцем виявили південнокорейські вчені.
У Жіночому університету Єви в Сеулі було проведено дослідження за участю 161000 людей у віці від 40 до 79 років. Учасники, які дотримувалися гігієни порожнини рота, відрізнялися низьким ризиком серцевої недостатності і миготливої аритмії, яку викликає нерегулярний серцевий ритм.
За словами вчених, багаторазове чищення зменшує кількість бактерій, що мешкають у зубах і на яснах, запобігаючи їх потраплянню у кровоток.

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту знайшли комбінацію ліків для виведення ниркових каменів без болю. Препарати показали ефективність у дослідженні за участю тварин.
Якщо таке ж буде досягнуто у людей, це буде перше за 40 років нове лікування при каменях у нирках.
У практиці великі камені потребують хірургічного втручання, проте більшість людей приймає знеболюючі препарати і очікує їх виведення природним способом.
При цьому проходження каменів через сечовипускальний канал надзвичайно хворобливе і триває часом до 10 днів.

П'ятниця, 13 Грудень 2019 11:04

Артрит: Що робити?

Деякі хвороби у холоди нагадують про себе... Серед них й артрит, а також інші хвороби суглобів. Інфекційний артрит може виникнути як ускладнення простудного захворювання, суглоби вражаються інфекцією при ангіні або грипі.
Запалення суглобів також може бути відповіддю на переохолодження або невдале падіння в ожеледицю, застерігають медики. Одне слово, причин може бути багато.
А ось як діяти, якщо ви вже захворіли? Про це ми розпитали фахівця — лікаряревматолога Георгія Васильовича ГУЛЬКО.

У Національному центрі театрального мистецтва ім. Леся Курбаса відбулася мультимедійна презентація збірки п’єс «Алхімія часу» українського драматурга Олега Миколайчука-Низовця.
Історичні і сучасні, комічні і трагічні, реальні і фантастичні — такі різні, але неодмінно цікаві 8 вибраних п’єс одного з найбільш знакових авторів новітньої драми.
Деякі з них уже втілені на сцені — у Києві і Львові, Вінниці і Коломиї, Луцьку і Дніпрі. Деякі — відомі за кордоном: у Білорусі і Словаччині, Сербії і Македонії, Франції і США. А є й зовсім нові, які ще чекають свого театру.

Published in Вітальня
Четвер, 12 Грудень 2019 15:25

Талант, відданий Україні

19 ГРУД­НЯ — 60 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ МА­РІЇ ВА­СИ­ЛІВ­НИ МАТІ­ОС (1959), УК­РА­ЇН­СЬКОЇ ПИСЬ­МЕН­НИ­ЦІ, ПО­ЛІ­ТИЧ­НОЇ ДІ­ЯЧ­КИ

Марія Василівна Матіос народилася 19 грудня 1959 року в селі Розтоки Чернівецької області.
Тяга до літератури переслідувала її з дитинства. А в 15 років дівчина почала складати вірші.
Закінчивши школу, Марія вступила на філологічний факультет Чернівецького державного університету (нині Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича). Предметом її вивчення стали українська мова та література.
Здобувши вищу освіту, дівчина влаштувалася на посаду бібліотекаря. Вона працювала в університетській бібліотеці. Після протягом восьми років працювала на Чернівецькому машинобудівному заводі.

Published in Особистість

19 ГРУД­НЯ — 100 РОКІВ ВІД ДНЯ НА­РОД­ЖЕН­НЯ МИ­КО­ЛИ ОЛЕКСІЙО­ВИ­ЧА ЛУ­КА­ША (1919–1988), УК­РАЇНСЬ­КО­ГО ПО­Е­ТА,
ПЕ­РЕК­ЛА­ДА­ЧА, ЛІТЕ­РА­ТУ­РОЗ­НАВ­ЦЯ, ЛІНГВІСТА

Народився Микола Лукаш 19 грудня 1919 року в Кролевці Сумської області в родині Олексія Яковича і Василини Іванівни Лукашів.

Свої лінгвістичні здібності хлопець виявляв змалку. Ще у дитинстві засвоїв ідиш — до революції єврейське населення Кролевця становило четверту частину від загального.
Якось утік із циганами й буквально за кілька днів навчився їхньої мови. У семирічці опанував французьку, німецьку та англійську мови.
У 1937 році він вступив на історичний факультет Київського університету. Жив на стипендію і свої невеликі заробітки.

Published in Особистість
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».