№ 3 (24206)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Добре відоме дослідження з трансплантації матки у Гетеборзі нині підтримується роботизованою хірургією. Ця зміна зробила роботу з донорами значно менш інвазивною. Після технічної модифікації перша жінка зараз вагітна.
Дитина буде першою, хто народиться після пересадки з використанням нової техніки. До теперішнього часу у Швеції було вісім пологів після трансплантації матки. Це також відбувалось у рамках досліджень у Sahlgrenska Academy, але після традиційної відкритої хірургії.

Американські вчені з Мічиганського університету в Енн-Арбор у процесі дослідження встановили, хто найчастіше хворіє на грип. Результати досліджень опубліковано в науковому виданні PLoS One.
За словами вчених, щороку вірус грипу забирає життя тисяч хворих. Складнощі у його лікуванні полягають у тому, що існує три типи — А, В і С, і медикам складно передбачити, який із них отримає поширення в наступному сезоні.

До­слід­ни­ки ви­про­бу­ва­ли пре­па­рат, що імі­тує ефект тре­ну­вань, і ствер­джу­ють, що він мо­же за­по­біг­ти хво­ро­бі Аль­цгей­ме­ра.
Раніше вони виявили, що у пацієнтів із цим неврологічним станом знижується рівень гормону ірісіна, що виділяється м’язами під час фізичної активності і стимулює мозок.
Згідно з міжнародним дослідженням таблетки замість вправ, що імітують наслідки тренувань у спортивному залі, можуть запобігти цій складній хворобі.

Хто в ди­тин­стві не рем­ству­вав на те, що йо­го роз­ма­льо­ву­ють зе­лен­кою? При­чи­на ві­до­ма — віт­рян­ка, або віт­ря­на віс­па. Пу­хир­ці зма­щу­ва­ли роз­чи­ном діа­ман­то­вої зе­ле­ні, яка як ан­ти­сеп­тич­ний за­сіб справ­ля­ла ан­ти­мік­ро­бну дію.
Ві­до­мо, що не­ду­га вра­жає як ді­тей, так і до­рос­лих. Утім, у ма­ле­чі, зна­на річ, зу­стрі­чає­ть­ся час­ті­ше, адже тра­ди­цій­но віт­ря­на віс­па на­ле­жить до так зва­них ди­тя­чих хво­роб.
На­скіль­ки не­без­печ­ною є віт­ря­на віс­па? Як ді­яти, ко­ли вас або ва­ших ді­тей враз­ила ця не­ду­га? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — лі­ка­ря-ін­фек­ціо­ніс­та Га­ли­ну ГО­РЕЦЬ­КУ.

Допомагаючи імунній системі чистити тіло від старих клітин, можна відновити молодість. Такого висновку дійшли вчені Наукового інституту Вейцмана, що випробовували нову методику на прикладі мишей.
Результати дослідження під керівництвом професора Валерія Крижановського і доктора Йоссі Овадьї з відділу біології молекулярної клітини нещодавно були опубліковані у Nature Communications.

Є певні продукти, які забезпечують величезну користь для здоров’я людей із діабетом. Такі продукти часто називають «суперпродуктами при діабеті». Овочі, які не містять крохмалю, — це, мабуть, єдиний найкращий тип їжі для діабетиків.
Наприклад, одним із таких овочів є морква. Вживання великої кількості моркви та інших овочів, що не містять крохмалю, може допомогти уникнути деяких ускладнень діабету, включаючи серцеві захворювання. Це також — капуста, салат, шпинат, кабачки, броколі і гриби.

Люди, які приймають статини, повинні дотримуватися середземноморської дієти, щоб отримати велику користь препаратів від холестерину, доводять медичні дослідження.
Разом середземноморське харчування і статини знижують ризик смертності. Середземноморська дієта складається з великої кількості овочів, оливкової олії й жирної риби.

Науковці з Університету Отаго у Новій Зеландії виявили, що між ожирінням і сприйняттям запахів, тобто нюхом, є достатньо жорсткий зв’язок.
За цією теорією, чим краще людина відчуває запахи, тим більша ймовірність, що вона буде стрункою, і навпаки.
Згідно з поясненням доктора Мей Пенг, провідного автора дослідження, запах із п’яти почуттів — найважливіший у впливі на харчову поведінку за допомогою розрізняння та поділу ароматів.

П'ятниця, 18 Сiчень 2019 17:52

Чому болять ноги?

Біль у но­гах — яви­ще не­при­єм­не, але по­ши­ре­не. Адже ниж­ні кін­ців­ки про­тя­гом дня при­йма­ють на се­бе біль­ше на­ван­та­жен­ня, ніж будь-яка ін­ша час­ти­на кіст­ко­во-м’язо­вої сис­те­ми. Осо­бли­во у то­му ви­пад­ку, як­що ро­бо­та у вас стоя­ча або, при­пус­ти­мо, ви за­хоп­лю­єте­ся чи­мось на зра­зок екс­тре­маль­них ви­дів спор­ту.
Біль мо­же ва­рі­юва­тись у ду­же ши­ро­ких ме­жах: від лег­ко­го оні­мін­ня і пуль­са­ції, які са­мо­стій­но ми­на­ють за кіль­ка хви­лин, до ви­сна­жли­вих від­чут­тів або су­дом, здат­них пе­ре­би­ти на­віть ніч­ний сон. На щас­тя, у біль­шо­сті ви­пад­ків ні­чим сер­йоз­ним та­кі на­па­ди не за­гро­жу­ють.

П'ятниця, 18 Сiчень 2019 17:46

Свято Водохреща

Свя­том Во­до­хре­ща за­кін­чую­ть­ся Різд­вя­ні свят­ки, які три­ва­ють із 7-го по 19 січ­ня. На­пе­ре­до­дні, тоб­то 18 січ­ня, вся сім’я, як і пе­ред Різд­вом, зби­рає­ть­ся за сто­лом.

Переддень Водохреща — Водохресний Святвечір, вважається пісним днем. Отже, на стіл подаються тільки пісні страви й готується Голодна, або Бідна кутя. На Голодну кутю припадає цікавий обряд, який має назву «Вигнання куті».

Published in Духовність
Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».