Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Грудень 2019 11:23

Великий спортивний бан Росії

Rate this item
(0 votes)

Виконком Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) повністю прийняв рекомендації Комітету щодо відповідності і позбавив РУСАДА (Російське антидопінгове агентство) статусу.
Це значить, що у Росії забирають усі великі турніри на найближчі чотири роки, також на цей же термін російські спортсмени позбавлені на головних стартах свого прапора і гімну.

Головна причина — маніпуляції з базою допінг-тестування російських спортсменів
У вересні 2018-го Російське антидопінгове агентство відновили в правах з умовою, що експерти WADA отримають доступ до Московської антидопінгової лабораторії (там зберігалися дані про тестування за 2012–2015 роки). Російська сторона зірвала дедлайн, але все-таки передала базу у WADA.
Комісія, яка аналізувала дані, встановила: в базу вносили зміни, причому навіть за кілька днів до передачі. Інформація, яка виявилась у WADA, не була ні повною, ні на 100% достовірною.
Більше того, рівно рік тому (вже після згоди на передачу) хтось із Москви додав у базу підроблене листування: з неї випливало, ніби базу змінюють Григорій Родченков і його асистенти. Нагадаємо, Родченков — це російський чиновник, який утік у США і розповів на весь світ про масштаби і механізми вживання допінгу в Росії.
Вивчивши пояснення Росії, Комітет щодо відповідності все-таки зробив висновок: розбіжності в базі — не випадковість або технічна помилка, а навмисні маніпуляції з метою приховати допінг російських спортсменів.

На Олімпіаду поїдуть лише абсолютно чисті російські спортсмени
Комітет щодо відповідності рекомендував усунути Росію від великих стартів на чотири роки. Збірна Росії вже пропускала Ігри. В Пхенчхані спортсмени виступали під прапором МОК і з абревіатурою ОАР (Олімпійські атлети з Росії) — прапор і гімн у Кореї заборонили. Крім того, керівники Олімпійського комітету не могли відвідувати спортивні заходи.
Згідно з Олімпійською хартією (головний документ МОК) кожен Національний олімпійський комітет забезпечує участь спортсменів в Іграх. Якщо МОК не виключить Російський комітет, як це сталося перед Пхенчханом-2018, то російські атлети поїдуть у Токіо в складі команди Олімпійського комітету Росії.
Правда, на рішення про склад учасників це, скоріше за все, не вплине: фільтр буде жорстким, бо допуск проконтролює WADA.
Організація опублікувала прес-реліз за рішенням виконкому. І в ньому є новий пункт про участь російських спортсменів на міжнародних змаганнях — тепер вони можуть виступати на турнірах тільки в тому випадку, якщо дотримано всі правила (без винятку):
— вони не були згадані в доповіді Річарда Макларена про допінг у російському спорті;
— у них немає позитивних допінг-проб, інформація про які є в базі даних Московської антидопінгової лабораторії;
— їхні дані не були порушені під час маніпуляцій з російської сторони;
— вони пройшли допінг-контроль у повному обсязі;
— вони відповідають суворим критеріям, які будуть пізніше визначені WADA.
Російські чиновники не можуть бути членами рад чи комітетів або будь-яких інших підрозділів міжнародних спортивних федерацій, які підписали кодекс WADA (сюди, до речі, входить і ФІФА).
Їм також заборонено відвідувати великі змагання: Олімпійські, Паралімпійські і Юнацькі ігри, будь-які чемпіонати світу, що проводяться під егідою федерацій, які підписали кодекс.
Керівники Олімпійського і Паралімпійського комітетів Росії не зможуть відвідувати спортивні заходи. Фактично комітети знову забанені.
Також Росія візьме на себе витрати. Крім витрат на проведення розслідувань, Росія оплатить штраф у розмірі 10% від доходу за 2019 рік, або 100 тисяч доларів (залежно від того, яка сума буде менше, ту і оплачують).

Євро-2020 у Росії залишать, а на ЧС-2022 в Катарі Росія виступатиме під нейтральним прапором
Рішення про відсторонення Росії від усіх великих змагань, прийняте виконкомом Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), стосується і чемпіонату світу-2022 з футболу. Між усіма міжнародними федераціями та ВАДА 15 років тому був підписаний договір — отже, ФІФА зобов’язана підкоритися цим вимогам. Остаточно це вирішать трохи згодом.
Якщо збірна Росії потрапить на ЧС-2022, то виступатиме вона, очевидно, під нейтральним прапором, про повний недопуск не йдеться.
При цьому заборона не торкнеться Євро-2020, бо УЄФА не вважається організатором великих змагань у контексті антидопінгових правил (і ніякого договору він не підписував). Тому навряд чи хтось відбере право проведення матчів Євро-2020 у Санкт-Петербурга. Точно така ж історія з фіналом ЛЧ у 2021-м.

Росія точно подаватиме апеляцію, але повністю уникнути покарання не зможе
РУСАДА ось-ось отримає повідомлення про невідповідність антидопінговому кодексу. З цього моменту у агентства є 21 день на роздуми — погодитися з рішенням чи ні? Якщо РУСАДА не погодиться, то повідомить WADA письмово — і справу передадуть до Спортивного арбітражного суду (CAS).
Якщо погодиться, то WADA опублікує підтвердження від Росії — і у всіх зацікавлених сторін знову буде 21 день на подачу апеляції в CAS. У тому випадку, якщо ніхто туди не піде, то після закінчення трьох тижнів усі рішення WADA наберуть чинності.
Оскаржити рішення виконкому можуть Міжнародний олімпійський комітет (МОК), Міжнародний паралімпійський комітет (МПК), Олімпійський і Паралімпійський комітети Росії — в частині, що стосується Ігор. Міжнародні спортивні федерації — щодо участі спортсменів у чемпіонатах світу та інших великих змаганнях, а також щодо проведення турнірів на території Росії.
Суд розгляне апеляції щодо статусу невідповідності, покарань і умов відновлення РУСАДА. Яке б рішення не прийняв CAS, усі сторони повинні погодитися.
Росія точно звернеться в CAS, але, ймовірно, почекає реакції інших організацій, зокрема МОК. Проте як мінімум у звичайному форматі російську збірну ми навряд чи побачимо в найближчі роки.

За матеріалами Tribuna.com

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».