№ 33–34 (24236–24237)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 05 Вересень 2019 17:50

М'язовий спазм: що робити?

Що таке м’язовий спазм або судома, знають усі. Але ось які причини цього неприємного явища і як швидше його позбутися? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-невропатолога Василя Петровича ГРУБИЧА.

— М’язові спазми можуть вражати будь-який м’яз. Зокрема, спазми можуть бути у скелетних, литкових м’язах або м’язах передпліччя, а також у гладких м’язах, наприклад розташованих у травному тракті. Більш серйозна форма спазму — це дистонія, викликана нейромедіаторами.

Під завісу свого 32-го театрального сезону Театр української традиції «Дзеркало» презентував нову виставу — «Зніму чувиху з хатою». В основу постановки лягла п’єса Михайла Зощенка «Весілля».
Про нову роботу «Дзеркала» наша розмова з режисером-постановником, художнім керівником театру, заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Петранюком.

— Це вже Ваша друга сценічна версія за твором Зощенка. А коли з’явилася перша?
— Це було 10 років тому. Вистава йшла з іншою назвою. Ми досить довго підбиралися до цієї теми. Хотілося зробити постановку, суголосну сьогоднішньому дню.

Published in Вітальня
Четвер, 05 Вересень 2019 17:39

Берегиня коду нації

9 ВЕРЕСНЯ — 100 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕНИ МИХАЙЛІВНИ АПАНОВИЧ (1919–2000), УКРАЇНСЬКОГО ІСТОРИКА, АРХІВІСТА, МИСТЕЦТВОЗНАВЦЯ, ФІЛОЛОГА, ПИСЬМЕННИЦІ

Народилась Олена Апанович 9 вересня 1919 року в місті Мелекесі Симбірської губернії (нині місто Димитровград Ульяновської області, Росія). Її батько — Михайло Апанович — був залізничником, білорусом за походженням, мати Каміла — з польського шляхетного роду Бортновських.
Через специфіку батькової роботи сім’я постійно змінювала місце проживання: Бєлгород, Суми, Харків, Харбін (у 1929–1933 роках батько працював головним ревізором Китайсько-Східної залізниці), знову Харків.

Published in Культура

Фахівці визнали роботи Людмили Кобичевої ексклюзивними, а відомості про її творче надбання розмістили в Енциклопедії сучасної України.

Меморіальний музей Тараса Шевченка «Хата на Пріорці» гостинно приймає відвідувачів. У ці дні тут відкрито виставку Людмили Кобичевої «Українське житло: від Шевченкової хати до сучасного інтер’єру».
Це — багатовимірний авторський європейський колаж — так визначили творчість Людмили Кобичевої знавці й поціновувачі мистецтва.
Неймовірна техніка виконання картин зачаровує й не відпускає. Роботи можна розглядати годинами.

Published in Культура
Четвер, 05 Вересень 2019 17:31

Аграрні успіхи України

Україна посіла перше місце серед країн світу за обсягами зростання експорту сільськогосподарської продукції до держав Європейського Союзу. Про це свідчать дані звіту Єврокомісії.

Другу позицію зайняв Китай, третю — Сполучені Штати Америки. Цьогоріч експорт агропродукції з України до країн ЄС уже перевищив 6,5 млрд євро, що на 20% більше торішнього.
Наша країна стала потужним аграрним гравцем на світовому ринку, найбільше продає соняшникової олії, посіла друге місце у світовому рейтингу за експортом зерна, входить до ТОП-5 експортерів ячменю та кукурудзи.

Published in Земля і люди

У новообраному українському парламенті стало значно більше жінок-депутаток. Як це позначиться на розвитку тих сфер суспільного буття, які найчастіше пов’язують саме з участю представниць жіночої статі? Чи опиняться в пріоритетах питання сім’ї та забезпечення гендерної рівності?

2019 рік — рік виборів, президентських та парламентських в Україні і виборів до Європарламенту. Саме тому ГО «Ла Страда-Україна» в рамках спільної кампанії з Європейською мережею жіночих організацій «Жінки проти насильства» (WAVE) розпочинає серію інтерв’ю з експертами у сфері гендерної рівності.

Published in Суспільство
Четвер, 05 Вересень 2019 17:18

Гривні – 23 роки

Цими днями виповнюється чергова (23-я) річниця з часу введення в обіг національної валюти незалежної України. Указ Президента України «Про грошову реформу в Україні», яка мала пройти з 2-го до 16 вересня, було опубліковано 25 серпня 1996 року.

У перший же день реформи було перераховано у гривні ціни, тарифи, оклади заробітної плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ та організацій, а також вклади громадян за курсом 100000 карбованців за одну гривню без будь-яких обмежень і конфіскацій.

Published in Iншi роздiли

Виробниче об’єднання «Київприлад» є провідним підприємством вітчизняного ракетно-космічного і електроенергетичного приладобудування.
Про те, як працює нині це підприємство, розповів його генеральний директор Олександр Осадчий, котрий днями дав ексклюзивне інтерв’ю кореспондентові «Демократичної України». Бесіду було доповнено цікавою ознайомчою екскурсією виробничими цехами підприємства.

Олександр Осадчий із 1973-го працює на «Київприладі», де пройшов шлях від інженера однієї з лабораторій конструкторського бюро заводу до генерального директора виробничого об’єднання, яке Олександр Володимирович очолює з червня 2001-го.

Четвер, 05 Вересень 2019 17:08

В очікуванні кризи

Економіка США, Росії, Китаю, Німеччини перебуває на межі спаду, економічне падіння вже зачепило держави Південної Америки. У деяких країнах рецесія вже почалася.

Провідні ЗМІ пишуть про те, що світова економіка переживає новий стрес, вона уповільнюється, торговельні відносини між країнами стають усе більш напруженими, американський фондовий ринок штормить.
Дохідність короткострокових (дворічних) казначейських облігацій США перевищила дохідність довгострокових (десятирічних). Цей найбільш яскравий індекс започаткування рецесії свідчить про те, що Сполучені Штати Америки вступають у період економічного спаду.

Published in Економіка

У нашому житті, щодня сповненому різноманітними та несподіваними ситуаціями — від скандальних до кумедних, дуже часто з’являються підстави для того, щоб ураз розвести по обидва боки ідеологічних барикад навіть давніх друзів. І далеко не завжди політика, як водиться нині, виступає каталізатором запальних спорів...

Схожа ситуація днями виникла в Полтаві, де частина містян, небайдужих до доль тварин, долучилася до обговорення «собачої» теми, яка викликала не лише гострі спори, але й зачепила інші сторони міського життя.

Published in Регіони
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».