№ 33 (24028)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Українську стрічку Дзиґи Вертова «Людина з кіноапаратом» (1929) визнано найвизначнішим документальним фільмом усіх часів. Результати голосування оприлюднив Британський кіноінститут, видавець найстарішого кіножурналу Sight & Sound, повідомляє radiokultura.org.

З понад 200 критиків і 100 фільммейкерів з усього світу, які взяли участь у складанні рейтингу, 110 обрали саме українську стрічку, вивівши її тим самим на першу сходинку найавторитетнішого кінорейтингу.
«Людина з кіноапаратом» — друга стрічка Дзиґи Вертова, яку він створив на Одеській кінофабриці разом з оператором Михайлом Кауфманом. Неоднозначно сприйнятий критиками й зовсім незрозумілий аудиторії, авторефлексивний експеримент Вертова невдовзі викреслили з історії радянського кіно й надовго забули. Згадали лише в 60-х роках по смерті режисера, коли кінематографісти французької «нової хвилі» «перевідкрили» його творчість.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 15 Серпень 2014 03:00

Плюс «Зоря», мінус «Чорноморець»

Футболісти луганської «Зорі» та одеського «Чорноморця» з різним настроєм залишали футбольне поле після повторних матчів третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи. Одесити після вдалого виступу у турнірі в минулому сезоні, на жаль, цього разу припинили боротьбу на ранньому етапі, а футболісти «Зорі», всупереч прогнозам фахівців, пройшли далі.

Після вкрай невдалого матчу у Спліті «Чорноморець» не зумів реабілітуватися у матчі-відповіді в Одесі. Виїзна поразка 0:2 стала тим бар’єром, котрий команда Романа Григорчука не зуміла подолати. Уже зовсім інший «Чорноморець» мав проходити «Спліт», якби реалізував свої моменти у першому таймі.
У першій половині гри одесити не реалізували три стовідсоткові моменти для взяття воріт. Одесити не забивали у порожні ворота, били з кількох метрів повз них і не використали вихід сам на сам з голкіпером хорватів. Чого не вистачило команді Григорчука в цих моментах? Напевно, майстерності і фарту вкупі.

Published in Футбол

Наш співрозмовник Сергій Ковальов — телевізійник, кіношник, оператор, мультиплікатор і, передусім, фотограф, який бачить не так, як інші, тобто нестандартно.
— Сергію, розкажіть, будь ласка, про доленосні творчі віхи.
— Кожен етап по-своєму цікавий, щороку щось змінювалося в мені. Я, до речі, крім усього іншого, був танцівником. Хореографією займався з 12 до 26 років. У професійних колективах виступав. В армії служив артистом балету в Ансамблі пісні і танцю Північнокавказького військового округу. Потім у Ростові-на-Дону танцював в Ансамблі пісні і танцю донських козаків.
Та фоторепортерство, кіно перемогли. Маю дві фахові освіти, одну з них здобув у Всесоюзному державному інституті кінематографії. Щоправда, в лихі дев’яності я взагалі від цього пішов. Проте знову повернувся до репортажної фотографії, пов’язаної з газетами та журналами.

Published in Вітальня
П'ятниця, 15 Серпень 2014 03:00

Гімн невмирущому і вічному коханню

Є у світовій літературі твори, які не втрачають своєї актуальності з віками і, здається, написані лише вчора. Водночас, кожне покоління відкриває в них для себе щось нове, чого не бачили попередники.

До таких творів, безперечно, належить трагедія Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта». Цього разу цей безсмертний твір поставив на сцені Національного академічного театру імені Лесі Українки Кирило Кашліков, а керівником нового проекту виступив художній керівник театру Михайло Резнікович.
«Мені здається, що сьогодні ця вистава надзвичайно важлива. Не знаю, для кого більше, — для глядачів чи для театру... Не лише тому, що «Ромео і Джульєтта» — один із кращих літературних шедеврів, який нагадує людям про кохання, безкорисливість, самопожертву. Важливо ще й те, що в цій п’єсі лунає потужний протест проти ненависті та злоби, які з давніх часів руйнують людські душі та тіла.

Published in Культура

16 СЕРПНЯ — 130 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ІСААКА МАЗЕПИ (1884–1952), УКРАЇНСЬКОГО ГРОМАДСЬКОГО І ДЕРЖАВНОГО ДІЯЧА УНР
Зараз можна тільки дивуватися, як агроном за освітою Ісаак Прохорович Мазепа міг завчасно передбачити в подробицях, що нічого доброго не буде з установлення радянської влади в Україні і категорично висловлювався проти неї. Коли ж йому нагадували, що серед населення багато прибічників радянської влади, пояснював: «радянські настрої» в народних масах — це ілюзії, які зникнуть під час зустрічі з режимом більшовицької диктатури й терору.

На аргументи, що окремі отамани армії або ж увійшли в союз із Червоною армією, або почали з нею переговори, заявляв, що державна політика не може бути додатком до нерозважливих рішень наївних отаманів.

Розпочиналася ця історія 125 років тому, коли народився в Києві Олександр Вертинський, легендарний засновник естрадного жанру, якому французи дали вишукану назву — chanson.
Час виявив надзвичайну прихильність до мистецтва Вертинського: жодна сучасна енциклопедія не може заперечувати його права на власне місце в історії світової культури. Напевно, винятковий феномен популярності цього артиста ще й досі не розгаданий. Його мистецтво не перетворилося на музейний експонат — воно живе не тільки на платівках, у книгах і пам’яті вдячних шанувальників, а й надалі житиме у душі кожного з нас...

Published in Особистість

Як свідчить медична статистика, протягом останніх років маємо помітне зростання кількості алергічних захворювань у дітей. Неухильно зростають і випадки ускладнень від алергії у малечі та підлітків. Особливо поширеною стає так звана хронічна кропив’янка. Тож за порадами ми звернулися до професора-алерголога, доктора медичних наук Лесі Беш.

— Хочу зазначити відразу, що, аналізуючи найсучасніші епідеміологічні дослідження, треба, на жаль, визнати, що найближчими десятиліттями немає перспективи ані знизити, ані стабілізувати показники частоти алергічної патології у дітей, однак є можливість полегшити її перебіг шляхом вчасної діагностики і призначення адекватного лікування.

На Сході України триває антитерористична операція, в якій активну участь беруть вояки українського війська. На жаль, не обходиться без людських втрат, поранень та контузій, яких зазнають наші солдати й офіцери.

Первинну медичну допомогу вони отримують ще в районі бойових дій, потім їх відправляють до розгорнутих мобільних польових шпиталів, цивільних лікувальних закладів у зоні проведення операції, а далі — до військово-медичного клінічного центру Північного регіону у м. Харків, де надають кваліфіковану медичну допомогу. Чимало бійців залишаються там і отримують лікування до повного одужання, але не всі: пацієнтів із найбільш тяжкими та комбінованими пораненнями доправляють до Головного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ», що в Києві.
Про перебіг їхнього лікування редакція «ДУ» попросила розповісти начальника цього закладу полковника медичної служби, кандидата медичних наук Анатолія Казмірчука.

П'ятниця, 15 Серпень 2014 03:00

Реєстраційні перепони

Як відомо, з 1 січня минулого року в нашій країні запроваджено нову систему державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Реєстраційні повноваження перейшли від БТІ до Державної реєстраційної служби та нотаріусів.

Розпочати таку реформу планували ще у 2003 році. Потім зрозуміли, що її надто складно реалізувати. І лише у 2010-му останнє БТІ підключилося до загального Держреєстру, до якого почали вносити інформацію про реєстраційні зміни, що відбуваються з об’єктами нерухомості, та про реєстрацію первинних документів на новостворене, новозбудоване майно.
Це важлива загальнодержавна справа, запевняли чиновники різних урядів, оскільки без загальнодержавного обліку й захисту власності та прав на неї не можна ефективно розвивати ринкову економіку.

Published in Економіка
П'ятниця, 15 Серпень 2014 03:00

Від делімітації – до демаркації

Український державний кордон з боку Росії став найгарячішою точкою АТО. Саме там ідуть запеклі бої. Про особливості охорони західного та східного кордонів України розповіли кореспонденту «ДУ» начальник відділу прикордонного контролю та реєстрації штабу Західного регіонального управління, полковник Геннадій Тороп; експерт Центру досліджень проблем регіонального і міжнародного співробітництва Віталій Юрчук; незалежний донецький експерт, колишній прикордонник, полковник спецслужб Володимир Іванович (його ім’я, по батькові змінені, а прізвище з міркувань безпеки не розголошується.— Авт.).

Published in Військо
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».