№ 28 (24127)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Липень 2016 17:16

Лікування раку без операцій

Науковець університету штату Техас доцент Метью Гдовин запатентував безпрецедентний метод знищення ракових клітин. За дві години застосування технологія дозволяє знищити близько 95 відсотків ракових клітин.
Фахівець упевнений, що його технологія може допомогти пацієнтам із неоперабельними або важкодоступними пухлинами, а також маленьким пацієнтам із тяжкими онкологічними захворюваннями.
Новий метод лікування раку передбачає введення у пухлину хімічної сполуки — нітробензальдегіду. Ця речовина дифундує у тканині пухлини, створюючи всередині ракових клітин кисле середовище. Після такого втручання злоякісні клітини самоліквідуються. Метод уже був випробуваний на пацієнтках із потрійним негативним раком грудей — одним із найбільш агресивних видів раку.

В Інституті серця вперше в Україні імплантовано механічне серце. Про це у Facebook написав лікар-кардіохірург Борис Тодуров.
«Ми зробили це! Перше механічне серце в Україні імплантовано в Інституті серця. Пацієнт щойно виїхав у реанімацію», — написав Тодуров.
Зазначається, що перше штучне серце імплантовано в Інституті серця Борисом Тодуровим і його командою та Кристофом Шмідтом (Christof Schmid), професором з Німеччини.
Раніше Тодуров повідомив, що в Інститут звернувся 41-річний харків’янин Павло Дорошко з тяжкою серцевою недостатністю. Єдиний спосіб вижити з таким ускладненим діагнозом, як дилатаційна кардіоміопатія — це пересадити донорське серце.

Споживання вершкового масла в обмеженій кількості не збільшує ризик серцевосудинних захворювань або інсульту і захищає від діабету. Про це повідомили дослідники з університету Тафтса.
Результати досліджень показали, що пацієнти з хронічними серцевими захворюваннями можуть без будьякого ризику їсти вершкове масло. Цей продукт, на думку вчених, значно корисніший, ніж білий хліб або картопля, і даремно вважається небажаною складовою меню сердечників.
Дослідники відзначають, що водночас не слід забувати про шкоду таких продуктів, як маргарин і спред на відміну від корисного натурального вершкового масла.

П'ятниця, 15 Липень 2016 17:06

Згоріли на сонці – що робити?

Уліт­ку прак­тич­но у всіх лю­дей ви­ни­кає не­пе­ре­бор­не ба­жан­ня по­ні­жи­ти­ся під лас­ка­ви­ми про­ме­ня­ми сон­ця. Рів­на за­сма­га, під­крес­лю­ючи кра­су і здо­ров’я, зав­жди при­єм­на і при­ваб­ли­ва для очей.
Ду­же важ­ли­во у го­нит­ві за кра­си­вою за­сма­гою не по­тра­пи­ти на при­йом до лі­ка­ря із со­няч­ним опі­ком і не при­рек­ти се­бе на пе­ре­бу­ван­ня в при­мі­щен­ні на кіль­ка днів, ос­кіль­ки піс­ля три­ва­ло­го відпочинку на сон­ці лег­ко мож­на зго­рі­ти та от­ри­ма­ти со­няч­ний чи теп­ло­вий удар.
На пи­тан­ня, як не зго­рі­ти на сон­ці і що ро­би­ти, як­що це вже ста­ло­ся, від­по­ві­дає фа­хі­вець — до­цент, кан­ди­дат ме­дич­них на­ук Іри­на Шаль­ко.

— Зазвичай, людина, перебуваючи на морському узбережжі або на мальовничому березі річки, коли з води тягне приємною прохолодою, не відчуває дискомфорту, відсутні будьякі хворобливі відчуття.

П'ятниця, 15 Липень 2016 17:03

Наталія Прищепа – одна за всіх

Амстердам на кілька днів минулого тижня став столицею європейської легкої атлетики. На місцевому Олімпійському стадіоні з 6 до 10 липня розіграли 44 комплекти нагород. З огляду на близькість легкоатлетичного турніру на Олімпіаді в РіодеЖанейро (він стартує 12 серпня), організатори континентальної першості не включили до програми змагань в Амстердамі дисциплін, які вимагають тривалого відновлення — марафонів і спортивної ходьби.
З 44 можливостей втрутитися в розподіл нагород українці змогли використати лише одну. 21річна Наталія Прищепа фантастично розподілила сили у фіналі бігу на 800 метрів. Провівши майже весь забіг за спинами конкуренток, Прищепа на завершальній 100метрівці знайшла в собі сили на фінішний спурт, відшукала шпарину між ліктями суперниць і з відчутним відривом фінішувала першою. Вона показала результат 1 хв 59,70 с і стала єдиною серед усіх учасниць фінального забігу, кому вдалося «вибігти» з двох хвилин.

П'ятниця, 15 Липень 2016 17:00

Вільямс наближається до рекорду

Американська тенісистка Серена Вільямс виграла свій сьомий у кар’єрі Вімблдонський турнір і здобула 22гу перемогу на змаганнях найпрестижнішої у світі тенісу серії Grand Slam. У фіналі перша ракетка світу переграла німецьку тенісистку Анжеліку Кербер — 7:5, 6:3.
Отже, 34річна американка взяла у Кербер реванш за несподівану поразку на старті сезону, в першому турнірі серії Grand Slam — відкритому чемпіонаті Австралії.
Рекорд перемог на турнірах Grand Slam в одиночному розряді досі належить австралійці Марґарет Корт, яка здобула на головних змаганнях 24 особисті перемоги. Серена Вільямс після перемоги заявила, що прагне побити це досягнення.

Published in Тенiс
П'ятниця, 15 Липень 2016 16:57

Португалія: за себе і за Роналду

У фут­бо­лі зав­жди знай­деть­ся міс­це не­спо­ді­ван­ці. Са­ме так ста­ло­ся у дру­го­му пів­фі­наль­но­му мат­чі між збір­ни­ми Ні­меч­чи­ни і Фран­ції та у фі­наль­но­му по­єдин­ку між гос­по­да­ря­ми тур­ні­ру та пор­ту­галь­ця­ми. Фа­во­ри­та­ми вва­жа­ли­ся од­ні, а ви­гра­ли — ін­ші.

У німців перед півфінальною грою з Францією були чималі кадрові проблеми. Через травми не змогли зіграти у стартовому складі Хедіра, Гомес та Хумельс. Тим не менш Німеччина провела відмінний перший тайм. Бундестім повністю переграв Францію. Моменти забити були в Мюллера, Джана та Швайнштайгера. До того ж суддя міг призначити пенальті за фол проти Кроса. Але італієць Нікола Ріццолі цього не зробив.
А ось у додану хвилину до першого тайму Ріццолі вказав на одинадцятиметрову позначку у штрафному майданчику Нойєра. Після подачі кутового Швайнштайгер пішов у боротьбу за верховий м’яч і виставив руку, в яку і влучив м’яч. Грізманн розвів Нойєра та м’яч по різних кутах — 1:0. Здавалося, що в другому таймі Німеччина знесе французькі захисні редути.

Published in Футбол

Наш спів­роз­мов­ник — ху­дож­ник-гра­фік Ва­силь Че­ба­ник, член-ко­рес­пон­дент На­ціо­наль­ної ака­де­мії мис­тецтв Ук­раї­ни, за­слу­же­ний ді­яч мис­тецтв Ук­раї­ни, про­фе­сор.
Пра­цює у га­лу­зі книж­ко­вої гра­фі­ки, мис­тец­тва шриф­ту. Ори­гі­наль­ний ін­тер­пре­та­тор об­ра­зів лі­те­ра­тур­ної кла­си­ки, вті­лю­ва­них за­со­ба­ми гра­вю­ри на плас­ти­ку та офор­ті. Ство­рив ори­гі­наль­ні ком­по­зи­ції на­пи­сів, у яких шрифт, окрім ін­фор­ма­цій­ної функ­ції, ви­ко­нує й ес­те­тич­но-об­раз­ну функ­цію.
Ос­нов­ні тво­ри: ілюс­тра­ції та оформ­лен­ня кни­жок — «Ка­мін­ний гос­по­дар» і «До­світ­ні вог­ні» Ле­сі Укра­їн­ки, «Со­не­ти» В. Шек­спі­ра, тво­ри О. Гон­ча­ра, по­ема «Ніч­ні роз­ду­ми ста­ро­го майс­тра» М. Ба­жа­на, збір­ки по­езій «Го­ло­сі­їв­ська осінь» М. Риль­сько­го, «Так ні­хто не ко­хав» В. Со­сю­ри, «Ча­ри но­чі» О. Оле­ся, «Десь на дні мо­го сер­ця» П. Ти­чи­ни; се­рія лис­ті­вок-пор­тре­тів «Кла­си­ки ук­ра­їн­ської лі­те­ра­ту­ри»; роз­роб­ки з ге­раль­ди­ки й ат­ри­бу­ти­ки для На­ціо­наль­но­го уні­вер­си­те­ту «Ки­єво-Мо­ги­лян­ська ака­де­мія».

Published in Вітальня
П'ятниця, 15 Липень 2016 16:42

Коли ж народився майстер?

18 ЛИП­НЯ — 80 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ЮРІЯ ІЛ­ЛЄН­КА, УК­РА­ЇН­СЬКО­ГО КІ­НО­РЕ­ЖИ­СЕ­РА, КІ­НО­ОПЕ­РА­ТО­РА, КІ­НО­ДРА­МА­ТУР­ГА

Досі немає єдиної думки щодо того, коли народився Юрій Іллєнко? Одні джерела подають 9 травня 1936 року, за іншими стверджується, що 18 липня. Утім, багатомільйонних шанувальників мистецтва кіно, насамперед, цікавить, коли ж народився саме Майстер, стрічки якого хвилювали, хвилюють і хвилюватимуть нас ще дуже довго?
Чи тоді, у далекому нині 1960 році, коли як оператор створив фільм «Прощавайте, голуби», чи вже за чотири роки по тому, коли разом із Сергієм Параджановим подарував світові незабутні «Тіні забутих предків»? А може це сталося в 1971му, коли здійнявся в небо символом нескореної України його «Білий птах з чорною ознакою»? Зрештою, залишимо це для дослідів кінознавцям, а собі відповідально зауважимо: головне, що він у нас є!

Published in Культура
П'ятниця, 15 Липень 2016 16:39

Ілюзія нескінченності

Спо­чат­ку ви­дає­ть­ся, що ви вже десь ба­чи­ли ці сю­же­ти, вам май­же зна­йо­мі ро­ман­тич­ні об­ра­зи лю­дей у ста­ро­вин­но­му вбран­ні се­ред ма­льов­ни­чої зе­ле­ні пар­ків, в аль­тан­ці на бе­ре­зі мо­ря чи ста­ву. 
Але на кар­ти­нах ху­дож­ни­ка від­бу­ває­ть­ся щось див­не, де­фор­ма­ція об­ра­зів, умов­на не­за­вер­ше­ність, про­тяж­ність лі­ній за ме­жі по­ло­тен, не­мов би їх не­скін­чен­не пе­ре­ті­кан­ня у прос­то­рі і ча­сі.

Одеський художник Ігор Гусєв представляє у мистецькому центрі «Шоколадний будинок» персональну виставку творів «Агенти часу». Картини, в які закладений метафоричний зміст, написані в класичному стилі зі справжньою майстерністю. Вони надзвичайно вдало розміщені в інтер’єрах «Шоколадного будинку», пишне оздоблення яких також наслідує певні архітектурні стилі минулого.

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».