№ 38 (24241)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

У Лізі чемпіонів УЄФА відбулися чергові матчі групової стадії найпрестижнішого футбольного турніру серед європейських клубів.
Як повідомлялось, у другому турі розіграшу донецький «Шахтар» у Мілані здобув вольову перемогу над бронзовим призером італійської серії А «Аталантою» (2:1); в іншому поєдинку групи С англійський «Манчестер Сіті» на домашній арені «Етіхад» обіграв чемпіона Хорватії — загребське «Динамо» (2:0).
Турнірне становище: «Манчестер Сіті» — 6 очок, «Шахтар» — 3, «Динамо» (Загреб) — 3, «Аталанта» — 0.

Published in Футбол
П'ятниця, 04 Жовтень 2019 15:56

Італійський знак якості "Шахтаря"

КОМАН­ДА ЛУ­ЇША КАШ­ТРУ ДЕ­МОН­СТРУЄ СВОЇ АМ­БІ­ЦІЇ В ЛІ­ЗІ ЧЕМ­ПІО­НІВ

У 2-му турі групового етапу Ліги чемпіонів «Шахтар» здобув вольову перемогу над італійською «Аталантою» — 2:1. Будь-яка перемога над італійським клубом у ЛЧ уже є подією для нашого футболу. Тим більше якщо ми виграли на такій знаковій арені, як міланське «Сан Сіро».

Перше, що відзначають усі аналітики, — це чудова підготовка до матчу тренерського штабу «Шахтаря». «Аталанту» вивчили досконало і обрали проти неї дуже вдалу модель гри, в якій Коваленко і Алан Патрік чітко розуміли, як руйнувати гру суперника в середині поля.

Published in Футбол
П'ятниця, 04 Жовтень 2019 15:53

Хто така Ярослава Магучіх?

ЇЇ ВВА­ЖА­ЮТЬ МАЙ­БУТ­НІМ УК­РА­ЇН­СЬКОЇ ЛЕГ­КОЇ АТ­ЛЕ­ТИ­КИ

На чемпіонаті світу з легкої атлетики в Досі Україна виборола першу медаль. «Срібло» у стрибках у висоту виграла 18-річна Ярослава Магучіх. При цьому вона двічі оновлювала власний рекорд і рекорд світу U-20 — 2.02 і 2.04 м. Її успіх не слід вважати сенсацією, адже українка вже кілька років стрімко прогресує, бере титули і встановлює рекорди.

Із початком осінньо-зимового періоду багато хворих звертаються за медичною допомогою через біль у горлі, і з ним досить часто діагностується тонзиліт.
Що ж провокує недугу? Як із нею боротися? Чи існує профілактика тонзиліту? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-отоларинголога Юрія Івановича ПЛАТОНОВА.

— Отже, почнемо з гострого тонзиліту, який найчастіше діагностується з настанням холодів?
— Визначення гострого тонзиліту піддалось останнім часом деяким змінам. Цікаво, що поняття «гострий тонзиліт» тепер не включає в себе гострий тонзилофарингіт, оскільки останній є проявом гострої респіраторної інфекції. Також пропонується відмовитися від терміна «ангіна».

П'ятниця, 04 Жовтень 2019 15:48

Письменник, дипломат, учений

12 ЖОВТ­НЯ — 85 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ЮРІЯ МИ­КО­ЛА­ЙО­ВИ­ЧА ЩЕР­БА­КА (1934), УК­РА­ЇН­СЬКО­ГО ПИСЬ­МЕН­НИ­КА, ДИП­ЛО­МА­ТА, ВЧЕ­НО­ГО-МЕ­ДИ­КА

Народився Юрій Щербак у Києві, під час ІІ Світової війни евакуйований до Росії, звідки на початку березня 1944-го повернувся у рідне місто, а в 1958 році закінчив Київський медичний інститут за фахом «санітарний лікар».

У 1958–1987 роках працював у Київському науково-дослідному інституті епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського молодшим, а потім і старшим науковим співробітником. Займався профілактикою сказу, також брав участь у боротьбі з епідеміями холери та іншими захворюваннями на території України та Узбекистану, за що нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

Published in Особистість
П'ятниця, 04 Жовтень 2019 15:45

Поет із "грона п'ятірного"

10 ЖОВТНЯ — 130 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИХАЙЛА ОПАНАСОВИЧА ДРАЙ-ХМАРИ (1889–1939), УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА, ЛІТЕРАТУРОЗНАВЦЯ, РЕПРЕСОВАНОГО

Цікавим є походження прізвища поета. Справжнє прізвище поета — Драй. Це козацьке прізвище походило, очевидно, від дієслова «драти» (серед козаків було чимало прізвищ на «ай»: найвідоміше — Мамай).
Але 1915 року у Петербурзі, нещодавно перейменованому на Петроград (щоб і не пахло німецьким духом, бо ж 1914 року Росія і Німеччина оголосили одна одній війну), прізвище «Драй» дуже скидалося на німецьке drei — три. Тож професорський стипендіат Петроградського університету Михайло Драй додає до свого прізвища слово «Хмара» і відтоді стає Драй-Хмарою.

Published in Особистість

«Джордж і таємниці Всесвіту» — так називається перша персональна виставка робіт восьмирічного харків’янина Георгія Бастанжияна, яка відкрилася в галереї «Бузок», що під дахом Харківського національного театру опери і балету імені М. Лисенка.

Юний графік, повідомляє кореспондент Укрінформу, черпає натхнення з власної уяви і при цьому створює мініатюри з унікальною деталізацією сюжетів.
...Три десятки робіт Георгія (або, як звуть його вдома, Жоржа) одразу привертають увагу своєю незвичністю: у роботі, яка за розмірами менша за учнівський зошит, можуть бути зображені до 20 об’єктів — від автомобілів і велосипедів до космічних кораблів, від сонця до грози з розрядами блискавок, від людей і тварин до дитячих іграшок...

Published in Культура

У новому театральному сезоні у Херсоні планують поставити п’єсу братів Капранових, в якій вони будуть також і акторами.
Про це розповів керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександр Книга на прес-конференції, присвяченій відкриттю нового театрального сезону, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Буде багато чекати вас нових цікавих речей. Це, по-перше, проект із братами Капрановими, ми все робитимемо для того, що він вийшов у цьому році, може, якщо не будемо встигати, то відразу після Нового року.

Published in Культура

На запрошення Президента України Володимира Зеленського до Києва прибув всесвітньо відомий американський актор, кінорежисер і продюсер Том Круз.

Про це Офіс Президента повідомляє у Facebook.
Глава держави зустрівся з ним в Офісі Президента 30 вересня ввечері. Під час зустрічі Том Круз повідомив Володимиру Зеленському, що зацікавився українськими локаціями для зйомок одного зі своїх нових кінопроектів. Це стало ще одним приводом, щоб відвідати нашу країну.

Published in Культура

Київська осінь уже 16-й рік запрошує киян та гостей столиці на Міжнародний театральний фестиваль монодрам «Марія». Цього року, як завжди, він проходить з 4-го по 9 жовтня традиційно у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.
Фестиваль натхненний силою духу тендітної ніжної жінки — народної артистки України Лариси Кадирової, чиє життя осяяне зіркою Марії Заньковецької. Саме цій легенді українського театру Фестиваль завдячує своїй назві.
Напередодні Фестивалю народна артистка України, акторка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Лариса Кадирова розповіла, що глядач візьме з ХVІ Міжнародного театрального фестивалю жіночих монодрам «Марія».

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».