№ 48 (24043)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Листопад 2014 21:19

Мапа нашої мрії

На ІХ форумі Art-Kyiv Contemporary, який проходить у «Мистецькому Арсеналі», можна побачити фрагменти масштабного проекту «Арт-намет». Повністю його планують представити від України на Венеціанській бієнале-2015, повідомляє kyiv.ridna.ua. У проекті задіяно всі області України. Його учасниками стали сотні людей різних категорій та соціальних статусів. Завдання полягало в тому, щоб намалювати свою мрію і своє бачення майбутнього країни.
«На форумі Art-Kyiv показуємо тільки фрагмент «Арт-намета», бо у нас немає приміщення, щоб показати його повністю, всю карту України — 24 м у висоту і близько 200 квадратів загальної площі. Для проекту ми використовували намети як із Майдану, так і з Антимайдану, але учасникам, де яка частина, ми не говорили. На мапі є Донецьк і Крим», — розповіла куратор проекту Євгенія Смирнова.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 28 Листопад 2014 21:17

Наймолодший комп'ютерник

П’ятирічний британський хлопчик Айан Куреші став атестованим професіоналом Microsoft, повідомляє life.pravda.com.ua. Він склав відповідний іспит у Бірмінгемському університеті. Тепер Айан — наймолодший у світі з тих, хто його склав. Попередній рекорд належав шестирічному Мехрозу Явару з Пакистану.
Хлопчик познайомився з комп’ютером, коли йому було три роки. Тато, ІТ-консультант, побачив інтерес сина, й облаштував для нього справжню комп’ютерну лабораторію та почав готувати до іспиту Microsoft Windows. Айану, як і будь-якій дитині, подобається грати в комп’ютерні ігри, але наразі його більше цікавить, як вони працюють.
Онлайн-тест, який склав хлопчик, зазвичай проходять молоді люди перед вступом до вишу або після його закінчення.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 28 Листопад 2014 21:15

Конверти у «вишиванках»

Творча команда «Укрпошти» спільно з Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара» створили 17 поштових конвертів з орнаментами, що прикрашають характерний для кожної з представлених областей одяг, повідомляє honchar.org.ua.
Це — візерунки переважно жіночих сорочок із таких областей, як: Закарпатська, Волинська, Житомирська, Черкаська, Сумська, Полтавська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Чернігівська, Хмельницька, Київська й Рівненська. Крім того, є один конверт з орнаментом чоловічої сорочки з Вінниччини. А ще — візерунок вишивки на хустці з Львівщини, орнамент жіночого головного покривала з Криму й рушника з Дніпропетровщини.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 28 Листопад 2014 21:12

Умоляшки звертаються до водіїв

На автотрасі М05 (Київ — Одеса) з’явилися дивовижні плакати, на яких неземні істоти — умоляшки — благають водіїв бути пильними на дорозі, повідомляє kyiv.ridna.ua. Це — частина проекту «Благаю, живи! Безпека на дорозі», який нещодавно запустили ЄБРР і мережа АЗС.
«Траса Київ — Одеса — одна з найаварійніших в Україні. Щорічно на ній стається до тисячі ДТП. Торік тут загинули 104 людини. Ми запустили цей проект не лише для водіїв, а й для жителів сіл і містечок уздовж Одеської траси», — каже керівник проекту Тетяна Корчинська.
Плакати вже з’явилися біля Гатного та Чабанів, їх будуть розміщувати на трасі до квітня 2015 року.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 28 Листопад 2014 20:56

Найбільше графіті на будинку

Графіті, яке нещодавно з’явилось у Києві на фасаді будинку № 29-а по вулиці Маршала Тимошенка, потрапило до Книги рекордів України, повідомляє life.pravda.com.ua. Малюнок зареєстровано як найбільше в Україні тривимірне реалістичне зображення на торці будинку, виконане в техніці стріт-арт.
Площа зображення — 345 кв. м. Автори роботи — художники київської Anozer studio. Ініціатором проекту був житловий комплекс Obolon Residences. Ідея малюнка з’явилася на хвилі масових ініціатив оболонців з утеплення фасадів будинків і розфарбовування їх у кольори національного прапора.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 28 Листопад 2014 20:52

Ломаченко захистив титул

У китайському місті Макао чемпіон світу за версією WBO в напівлегкій вазі 26-річний українець Василь Ломаченко вперше захистив свій титул, перемігши одноголосним рішенням суддів тайця Чонлатарна Піріяпіньйо.
Наприкінці четвертого раунду Ломаченко відправив свого суперника в нокдаун, але на те, щоб завершити бій достроково, у нього залишалося всього 10 секунд. У перерві тайському боксерові вдалося швидко відновитися. Варто згадати, що для тайця цей нокдаун став першим у кар’єрі.
У сьомому раунді Ломаченко травмував ліву руку, і з цієї миті вів поєдинок по суті однією рукою, украй рідко викидаючи легкі удари. Та навіть з урахуванням травми Ломаченко упевнено контролював поєдинок. За підсумками бою усі троє суддів виставили однаковий рахунок — 120:107.

Published in Бокс
П'ятниця, 28 Листопад 2014 20:50

«Шахтар» дізнався про своє місце

Донецький «Шахтар» достроково вийшов до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, але за перше місце у квартеті Н поборотися не зможе. Таким є головний результат матчів п’ятого туру групового турніру головного клубного змагання континенту.
На поле «Арени Львів» гірники виходили, вже знаючи, що мають перепустку до стадії плей-оф. За годину до початку зустрічі з іспанським «Атлетиком» у Білорусі завершився поєдинок чемпіона цієї країни «БАТЕ» проти португальського «Порту». Гості, які були фаворитами того протистояння, довели свою перевагу з розгромним рахунком 3:0. Білоруси і до гри мали суто теоретичні шанси випередити донеччан, а після поразки їх не стало взагалі.
«Шахтар», який відставав від «Порту» тепер уже на п’ять очок, міг би поборотися за перше місце. Та для цього спочатку треба було перегравати басків у Львові, а згодом — долати португальців на їхньому стадіоні. Підопічні Мірчі Луческу полегшили собі завдання — за два тижні в Португалії жодна з команд турнірної мотивації не матиме.

Published in Футбол
П'ятниця, 28 Листопад 2014 20:20

Скандал, сенсація та рекорд

Піс­ля мат­чів за учас­тю збір­них від­но­ви­ли­ся іг­ри на­ціо­наль­но­го чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу. І три­над­ця­тий тур по­да­ру­вав убо­лі­валь­ни­кам ще од­ну сен­са­цію. Дніп­ро­пет­ров­ський «Дніп­ро» на влас­но­му по­лі не зміг пе­ре­гра­ти од­но­го з аут­сай­де­рів пер­шо­сті — уж­го­род­ську «Го­вер­лу». Дніп­ря­ни за­до­воль­ни­ли­ся ні­чиєю. На­то­мість ін­ші лі­де­ри— «Ди­на­мо» та «Шах­тар» здо­бу­ли пе­ре­мо­ги.

Від матчів збірних гранди української Прем’єр-ліги страждають набагато більше, ніж середняки. Практично вся основа донецького «Шахтаря» роз’їхалася по національних командах, у той час, як у «Карпат» було 11 днів на підготовку до цього матчу. Утім, цього львівському клубу також виявилося замало. Однак перед цим — кілька слів про скандальну ситуацію, яка виникла за кілька хвилин до початку матчу.

Published in Футбол
П'ятниця, 28 Листопад 2014 20:16

Невидима влада мікробів

Ми звикли до того, що мікроби можуть убивати. Через них ми хворіємо і страждаємо. Перші кроки у вивченні відносин мікробів і людини — в історії боротьби зі страшними хворобами. Але сучасні дослідження показують, що у медалі дві сторони. І як з’ясовується тепер, друга набагато важливіша для людства і цікавіша.
Учені з’ясували, що мікроби... керують нашим тілом! Обмін речовин людини визначається не тільки людськими генами, а й генами тих мікробів, які живуть із нами в симбіозі. Так званий мікробіом людини складається з трьох тисяч бактерій, які володіють трьома мільйонами різних генів.
Мікроби становлять 80% земної біомаси. Генетик Крейг Вентер зазначає: «У чайній ложці морської води — п’ять мільйонів бактерій і 50 мільйонів вірусів. Якщо ви не любите бактерій, вам не пощастило з планетою. Земля — це планета бактерій».

Глаукома — небезпечне захворювання очей, що призводить до сліпоти, може тривалий час перебігати абсолютно безсимптомно. Спочатку руйнівний вплив хвороби виявляється лише особливими змінами характерних рухів очей при перегляді телевізора.
Відкриття, яке зробили британські вчені, дозволить розробити метод масового скринінгу на глаукому. Нині для її діагностики потрібне спеціальне устаткування і, що важливо, для вимірювання внутрішньоочного тиску в кожного пацієнта необхідний час.
А вчені з Лондонського університету з’ясували, що задовго до появи перших симптомів глаукоми її можна виявити за специфічними змінами рухів очей, які вчиняються нами мимоволі при перегляді телевізора або фільмів на дисплеї комп’ютера.

Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».