№ 41 (24088)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Український боксер Віктор Постол в американському місті Карсон (це в сонячній Каліфорнії) виборов титул чемпіона світу за версією WBC у першій напівсередній вазі. У своєму 28-му переможному бою на професійному рингу він нокаутував у десятому раунді аргетинця Лукаса Мартіна Матіссе.
Для багатьох спостерігачів це стало сенсацією — Матіссе виходив на свій 41-й бій у кар’єрі професіонала в статусі беззаперечного фаворита, він має 37 перемог і статус грізного нокаутера — 34 цих тріумфи були здобуті беззаперечним способом.
У списку досягнень Постола нокаутів було значно менше (11 до зустрічі з аргентинцем), але при цьому не було й поразок.
На самому поєдинку в Карсоні було багато українських уболівальників з прапорами, а сам 31-річний Постол вийшов у ринг із футболкою з написом Pray For Ukraine («Моліться за Україну»).

Published in Бокс
П'ятниця, 09 Жовтень 2015 15:13

Тур фаворитів

У де­ся­то­му ту­рі чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у прем’­єр-лі­зі всі лі­де­ри здо­бу­ли пе­ре­мо­ги. При­чо­му су­пер­ни­ки «Ди­на­мо», «Шах­та­ря» та «Дніп­ра» не спро­мог­ли­ся за­би­ти у їх­ні во­ро­та жод­но­го м’яча.

Після поразки у Лізі чемпіонів від французького ПСЖ у матчі української першості проти одеського «Чорноморця» Мірча Луческу був змушений робити певні корективи. Так, у центрі поля дебютував у прем’єр-лізі Микола Матвієнко, який замінив Ярослава Ракицького. Був відсутній у центрі оборони і Іван Ордець, якого змінив досвідчений Олександр Кучер. Залишилися у запасі П’ятов, Тайсон, Марлос та Олександр Гладкий. Як результат — склад вийшов експериментальним. Черговий шанс отримав проявити себе Бернард.
У «Чорноморця» ситуація вкрай важка. Востаннє команда з Одеси у внутрішній першості перемагала 8 листопада минулого року. Гра розпочалася за явної переваги донеччан. І вже на 8-й хвилині Боровик у власному штрафному майданчику порушив правила проти Коваленка. Арбітр усе бачив і призначив пенальті, який удало реалізував найкращий бомбардир поточного сезону Тейшейра.

Published in Футбол
П'ятниця, 09 Жовтень 2015 15:01

Зміцнюємо імунітет

Цьо­го ро­ку осінь по­да­ру­ва­ла ще один по-літ­ньо­му теп­лий мі­сяць, але по­пе­ре­ду — зи­ма, і тре­ба до неї під­го­ту­ва­ти­ся: встиг­ну­ти зро­би­ти ві­та­мін­ні за­го­тів­лі і по­чи­на­ти зміц­нен­ня іму­ні­те­ту всіх до­мо­чад­ців. А до­по­мо­же нам під­ви­щи­ти опір­ність ор­га­ніз­му — про­ти­стоя­ти зов­ніш­нім не­га­тив­ним фак­то­рам — ці­ла низ­ка про­дук­тів.

Це горіхи, журавлина, імбир, калина, козине молоко, кориця, лавровий лист, мед, морква, мумійо, обліпиха, овес, перга бджолина (пилок), пивні дріжджі, прополіс, редька, сироватка, фруктова суміш, чага, шипшина, яблучний оцет. Ось ці продукти нам і потрібно намагатися включати до щоденного раціону як з лікувальною, так і профілактичною метою.
Цього разу йтиметься про маловідомі властивості давно відомих овочів — моркви, редьки і часнику.

Віт­чиз­ня­ну ме­ди­ци­ну ни­ні кри­ти­ку­ють прак­тич­но всі. Не влаш­то­вує ні якість об­слу­го­ву­ван­ня, ні ці­ни. Ба­га­то та­кож го­во­рять про не­об­хід­ність ре­фор­ми в охо­ро­ні здо­ров’я. Але як, її про­во­ди­ти, ні­хто кон­крет­но по­яс­ни­ти не мо­же. Дум­ки тут різ­ні.
Од­нак іс­ну­ють проб­ле­ми, не ви­рі­шив­ши які всі ідеї за­ли­шать­ся ли­ше на рів­ні роз­мов. Од­на з них — кад­ри. Без на­яв­но­сті ви­со­ко­ква­лі­фі­ко­ва­них фа­хів­ців якіс­ну ме­ди­ци­ну не ство­риш, як не ста­рай­ся, пе­ре­ко­на­ний Вік­тор Ко­зін — ге­не­раль­ний ди­рек­тор ві­до­мої клі­ні­ки ISIDA, що спе­ціа­лі­зує­ть­ся на ам­бу­ла­тор­ній до­по­мо­зі ва­гіт­ним, аку­шер­стві та лі­ку­ван­ні без­плід­дя.

За словами керівника сучасної клініки, хоч скільки б говорили про реформування охорони здоров’я, без хорошого лікаря, класної медсестри успішна медицина неможлива, адже йдеться про безпеку пацієнта. «На жаль, ми перебуваємо в тій точці розвитку, коли здійснити реформи швидше, ніж за 10–15 років, неможливо. Причина в тому, що необхідно виконати цілий комплекс заходів — спочатку навчити вчителів, потім учителі навчать учнів. І в цьому плані це довгий термін», — вважає він.

Ко­ли в зо­ні АТО ук­ра­їн­ські во­яки за­зна­ють по­ра­нень, їм на до­по­мо­гу при­хо­дять вій­сь­ко­ві ме­ди­ки. Стар­ший сер­жант На­цгвар­дії Ук­раї­ни Ва­дим Ко­но­пльов із Хар­ко­ва з пер­ших днів на вій­ні. Він — на­чаль­ник ме­дич­но­го пунк­ту пат­руль­но­го ба­таль­йо­на. Про стан ме­ди­ци­ни на пе­ре­до­вій та ви­пад­ки по­ря­тун­ку во­яків Ва­дим Ко­но­пльов роз­по­вів ко­рес­пон­ден­ту «ДУ».

— Вадиме Олександровичу, розкажіть, як Ви потрапили в армію?
— Закінчив медичний коледж. Зустрів у Харкові свою другу половинку. Пішов в армію. Військовий медик — перспективна професія, зарплата на той час була ще гідна. Пішов працювати. Освоїв військові ази. В армії вже три з половиною роки.

Published in Військо

Наш спів­роз­мов­ник — спі­вак, по­ет, ак­тор, ді­яч куль­ту­ри Вік­тор Ва­си­льо­вич Жен­чен­ко.
Ві­до­мий опер­ний та ка­мер­ний бас, що пра­цю­вав со­ліс­том До­нець­ко­го те­ат­ру опе­ри та ба­ле­ту та На­ціо­наль­ної фі­лар­мо­нії Ук­раї­ни, 1975 р. всту­пив до На­ціо­наль­ної спіл­ки пись­мен­ни­ків Ук­раї­ни. Є ав­то­ром чис­лен­них по­етич­них кни­жок, ба­га­то пе­ре­кла­дав по­езію і про­зу з узбець­кої, ка­зах­ської, хор­ват­ської мов. Уміє ша­ну­ва­ти і куль­ти­ву­ва­ти як тра­ди­цію, так і мо­дерн.
Вік­тор Жен­чен­ко — за­слу­же­ний ді­яч мис­тецтв і за­слу­же­ний ар­тист Ук­раї­ни, ла­уре­ат пре­мії імені А. Ма­лиш­ка, ка­ва­лер ор­де­нів свя­то­го рів­но­апос­толь­но­го кня­зя Во­ло­ди­ми­ра Ве­ли­ко­го, свя­то­го ар­хі­стра­ти­га Ми­ха­їла. Три­ва­лий час ми­тець пра­цю­вав в апа­ра­ті Ук­ра­їн­сько­го фон­ду куль­ту­ри.

Published in Вітальня

23 жовтня у Києві в Жовтневому палаці відбудеться концерт Євгена Хмари та відомого музиканта Дідьє Маруані, повідомляє i-pro.kiev.ua. Лідер групи Space прилетить до Києва, щоб виступити в концерті українського піаніста.
Піаніст-віртуоз Євген Хмара з дитинства був прихильником Space і вже в юному віці міг виконати багато пісень Дідьє Маруані на піаніно. Знайомство з кумиром і музичним наставником відбулося 1996 року, під час українських гастролей Space. Талант семирічного хлопчика, який безпомилково відтворював пісні колективу на синтезаторі, настільки вразив французького гостя, що Дідьє пообіцяв — якщо той не кине заняття музикою, під час наступного приїзду Space в Україні вони вийдуть на сцену удвох. Легендарний музикант дотримав свого слова — у 2001 році Space став головним хедлайнером Фестивалю «Таврійські ігри», під час виступу Дідьє Маруані на сцені акомпанував одинадцятирічний піаніст — Євген Хмара.

Published in Культура

14 ЖОВТНЯ — 75 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСЯ СЕРДЮКА (1940–2010), УКРАЇНСЬКОГО КІНОАКТОРА, НАРОДНОГО АРТИСТА УКРАЇНИ

Олек­сандр Олек­сан­дро­вич Сер­дюк зі­грав у більш як 100 стріч­ках за ті май­же со­рок ро­ків, що був штат­ним ак­то­ром Кі­но­сту­дії іме­ні Олек­сан­дра Дов­же­нка. Згід­но з філь­мо­гра­фі­єю що­річ­но брав участь у ство­рен­ні 3–4 філь­мів! І до всьо­го (і це по­ка­зо­во!) май­же у кож­ній ро­лі він був в об­ра­зі ге­ро­їч­но­му, ко­заць­ко­му, тож і ву­са свої ши­кар­ні ні­ко­ли не го­лив, бо ж справж­ній ар­тист має бу­ти го­то­вим за пер­шим по­кли­ком ре­жи­сер­ським ско­чи­ти на ко­ня і з’яви­тись у кад­рі.

Цілком закономірно, що добре знані стрічки — «Пропала грамота», «Легенда про княгиню Ольгу», «Гетьманські клейноди», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Роксолана», «Тарас Бульба» — геть не можна уявити без колоритних, переконливих і напрочуд щирих героїв, створених незабутнім Лесем Сердюком.

Published in Культура

Вже ста­ло доб­рою тра­ди­цією, що Ки­їв­ський на­ціо­наль­ний ака­де­міч­ний те­атр опе­ре­ти від­кри­ває но­вий се­зон яс­кра­вим кон­цер­том, що за­зви­чай від­бу­ває­ть­ся при пов­но­му ан­шла­гу.

Цього разу охочих теж виявилося більше, ніж могла вмістити глядацька зала. А кому пощастило, той був приємно здивований цікавою і різноманітною програмою, представленою того вечора.
«Сьогоднішній вечір — це і класичний напрям, такий як симфонічна музика, опера, оперета, і сучасний. Ви побачите класний мюзикл, представлений нині в Європі. Ми не могли пройти повз такі номери, адже Україна — це Європа. Такий музичний шлях інтеграції України для нас є важливим. Ви також побачите сучасну європейську естраду», — підкреслив напередодні гала-концерту директор та художній керівник театру, народний артист України Богдан Струтинський.

Published in Культура
П'ятниця, 09 Жовтень 2015 12:20

Чи має бути ціна на газ ринковою?

Ни­ні в Ук­раї­ні ці­ни на газ для на­се­лен­ня ре­гу­люю­ть­ся дер­жа­вою і є штуч­но за­ни­же­ни­ми по­рів­ня­но з рин­ко­ви­ми. Це спри­чи­няє низ­ку проб­лем для еко­но­мі­ки та доб­ро­бу­ту на­ших спів­гро­ма­дян, ствер­джу­ють екс­пер­ти Цен­тру еко­но­міч­ної стра­те­гії.

Зокрема, низькі ціни не покривають витрат «Нафтогазу» на закупівлю блакитного палива для потреб домогосподарств, а дефіцит покривається за рахунок держави. Різниця в цінах для населення та промисловості (більш ніж у п’ять разів на кінець 2014 року) створює стимули для корупції.
Занижена ціна призводить до падіння власного видобутку газу (близько 1 млрд кубометрів на рік — за даними «Укргазвидобування») та збільшує імпортозалежність. Низькі ціни не мотивують до заощадження енергії, залишаючи енергоефективність комунального сектора вкрай низькою. Занижена ціна збільшує соціальну несправедливість — субсидується споживання як багатих, так і бідних, але при цьому багаті споживають більше газу.

Published in Економіка
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».