№ 49 (24096)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Грудень 2015 14:33

Неймовірний Бйорндален

Неперевершений зразок спортивного довголіття продемонстрував на першому етапі Кубка світу з біатлону в шведському Остерсунді норвежець Уле-Айнар Бйорндален. У віці 41 рік 10 місяців і шість днів біатлонні змагання не вигравав ще жодний спортсмен!
96-та, також рекордна в кар’єрі перемога прийшла до Короля біатлону в класичній індивідуальній гонці. Він обрав останню стартову групу, і це принесло йому одразу два бонуси — по-перше, Уле-Айнар знав результати всіх основних конкурентів, по-друге, нестабільний остерсундський вітер на момент його старту дещо вщух, сніг припинився і лижня заглянцювалася, даючи можливість продемонструвати швидкі секунди.

Колись це мало статися, бо життя все ж відрізняється від казок, хоча й вони, до слова, після «жили довго й щасливо» закінчуються словами «померли в один день». Дотеперішній чемпіон світу з боксу у важкій вазі за версіями WBA, IBF та WBO українець Володимир Кличко програв вперше з 2004 року. У поєдинку проти британця Тайсона Ф’юрі, який протривав усі 12 раундів, судді виставили оцінки 115:112, 115:112, 116:111 на користь претендента.
Ф’юрі, який перед поєдинком в усіх інтерв’ю обіцяв нокаутувати українця, провів дуже грамотний поєдинок і зміг розподілити сили на всі 36 хвилин протистояння. Він не ліз у бійку, а спокійно працював другим номером, намагаючись упіймати чемпіона на контратаці — за рахунок своєї швидкості. Варто також відзначити роботу британця ногами, він добре пересувався в рингу та не давав Володимиру працювати у звичному ритмі.

Published in Бокс
П'ятниця, 04 Грудень 2015 12:19

Рекорд, антирекорд та скандал

16-й тур чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у прем’­єр-лі­зі став най­ре­зуль­та­тив­ні­шим у ни­ніш­ньо­му се­зо­ні. В се­ми мат­чах коман­ди за­би­ли у во­ро­та су­пер­ни­ків 32 м’ячі. Але при цьо­му за по­єдин­ка­ми ту­ру спос­те­рі­га­ла най­мен­ша кіль­кість гля­да­чів. До то­го ж не обій­шло­ся без скан­да­лів.

Так, футболісти харківського «Металіста» на півгодини затримали початок матчу з «Олександрією». Вийшли на поле вони лише після того, як поспілкувалися з керівництвом команди, яке пообіцяло через тиждень почати ліквідовувати заборгованість із заробітної плати.
А в Луцьку місцева «Волинь» забила у ворота запорізького «Металурга» дев’ять м’ячів, пропустивши у власні лише один. І все б нічого, якби на підсумок цього матчу не була поставлена рекордна кількість грошей. Причому, за словами голови комітету етики та чесної гри Федерації футболу України Ігоря Кочетова, 15 тисяч доларів було поставлено на те, що в матчі буде забито більше восьми м’ячів, про що він попереджав тренерів обох команд напередодні початку матчу. А лідери першості — «Динамо» та «Шахтар» здобули чергові перемоги.

Published in Футбол

Згідно з даними звіту за міжнародною програмою боротьби з ВІЛ/СНІД хвороба перейшла у категорію хронічних. Прийом препаратів проти вірусу імунодефіциту здатний продовжити життя на десятки років. На сьогодні пацієнти, які одержують терапію від ВІЛ, живуть досить довго, щоб викреслити їх із групи смертельно хворих людей.
Кількість смертельних випадків, пов’язаних із ВІЛ, за останні два десятиліття значно скоротилася. Можливості діагностичної медицини та сучасні препарати дозволяють підтримувати здоров’я хворих людей на гідному рівні. Деякі лікарі впевнені, що ВІЛ за ступенем небезпеки для організму пацієнта поступово наближається до цукрового діабету першого типу та деяким іншим хронічним захворюванням.
Однак розвиток медицини лише продовжує життя ВІЛ-інфікованим. Кількість же людей з ВІЛ-інфекцією залишається критично високою. За даними на 2013 рік, у світі було зареєстровано понад 36 мільйонів людей із ВІЛ. За іншими даними, таких людей значно більше, якщо враховувати хворих, які не знають про свій діагноз.

Команда вчених із Королівського коледжу в Лондоні стверджує, що хороша фізична підготовка ніг тісно асоціюється зі швидкістю старіння мозку.
Висновки були зроблені завдяки десятирічному вивченню понад 300 близнюків. Воно фінансувалося Національним інститутом досліджень у галузі охорони здоров’я спільно з Wellcome Trust, а опубліковано в журналі Gerontology. Фахівці спиралися на дані про те, що вправи змушують м’язи виробляти гормони, які сприяють росту нервових клітин.
Дослідники відстежували фізичне здоров’я понад 150 пар близнюків у віці від 43 до 73 років. На початку і наприкінці експерименту було оцінено так звану потужність мозку за допомогою серії тестових завдань на комп’ютері. Встановлено, що у близнюків з більшою силою ніг на початку дослідження й через 10 років рівень когнітивних здібностей був кращим. До того ж у них спостерігалася менша кількість змін у мозку, пов’язаних із віком.

П'ятниця, 04 Грудень 2015 11:01

Кон’юктивіт, або кролячі очі

Кро­ля­чі очі — так у на­ро­ді на­зи­ва­ють кон’­юнк­ти­віт — од­не з най­більш по­ши­ре­них оф­таль­мо­ло­гіч­них за­хво­рю­вань. Зде­біль­шо­го хво­рі­ють на ньо­го ді­ти, адже во­ни час­то труть очі не­ми­ти­ми ру­ка­ми і хво­рі­ють на про­студ­ні за­хво­рю­ван­ня. І в то­му, і в ін­шо­му ви­пад­ку на сли­зо­ву обо­лон­ку ока по­трап­ля­ють бак­те­рії та ві­ру­си. Втім, і лю­ди се­ред­ньо­го ві­ку та­кож мо­жуть під­хо­пи­ти кон’­юнк­ти­віт.
Які ж ви­ди і симп­то­ми цьо­го за­хво­рю­ван­ня, як лі­ку­ва­ти цю не­ду­гу? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця-оф­таль­мо­ло­га — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Га­ли­ну Пав­лів­ську.

— Що ж таке кон’юнктивіт і звідки він береться?
— Кон’юнктивіт — офтальмологічне захворювання, при якому кон’юнктива (слизова ока) страждає від запалення, набряклості та гіперемії, тобто сильного почервоніння. З такими симптомами до офтальмологів звертаються близько 30% пацієнтів.

П'ятниця, 04 Грудень 2015 10:12

Великий українець

12 ГРУДНЯ — 125 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АНДРІЯ АТАНАСОВИЧА МЕЛЬНИКА (1890–1964), УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКОВОГО ТА ПОЛІТИЧНОГО ДІЯЧА

На­ро­див­ся Ан­дрій Мель­ник 12 груд­ня 1890 ро­ку в се­лі Во­ля Яку­бо­ва не­по­да­лік Дро­го­би­ча, що на Львів­щи­ні. Під­ва­ли­ни на­ціо­наль­ної сві­до­мо­сті й пат­ріо­тиз­му сфор­му­ва­ли­ся у рід­ній осе­лі, де осо­бли­во ша­ну­ва­ли Іва­на Фран­ка та на­слі­ду­ва­ли жи­вий при­клад бать­ка, який був не ли­ше доб­рим гос­по­да­рем, але й ві­до­мим гро­мад­ським ді­ячем.

Протягом 1900–1910 років він учиться у гімназіях Дрогобича та Стрия. І вже у 1912 році вступає до Вищого земельного навчального закладу у Відні. А 1914-го Андрій Мельник вступає добровольцем до Легіону Українських Січових стрільців. Стає командантом сотні УСС, бере участь у боях на горах Маківка і Лисоня. За проявлену мужність нагороджений срібною медаллю та іменною шаблею.
У 1916-му разом з іншими галичанами потрапив у російський полон і був відправлений у табір під Царицин. 6 січня 1917-го група українських старшин, серед яких Андрій Мельник, Михайло Матчак, Роман Сушко, організували втечу з полону і невдовзі добралися до Києва.

Published in Особистість
П'ятниця, 04 Грудень 2015 09:52

Об’єднувач християн

9 ГРУДНЯ — 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СВЯТІЙШОГО ПАТРІАРХА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ РУСІ-УКРАЇНИ УПЦ КП ВОЛОДИМИРА (1925–1995)

Об’­єд­ну­вач хрис­ти­ян — так мож­на ви­зна­чи­ти пос­тать Пат­рі­ар­ха Во­ло­ди­ми­ра (Ва­си­ля Ро­ма­ню­ка). Ве­лич цієї осо­бис­то­сті ще не роз­кри­та в усій пов­но­ті. Скла­ла­ся див­на тра­ди­ція зга­ду­ва­ти про Ки­їв­сько­го Пат­рі­ар­ха тіль­ки у кон­тек­сті йо­го по­хо­ро­ну, так зва­но­го чор­но­го вів­тор­ка — 18 лип­ня, ко­ли че­рез без­глуз­ду по­ве­дін­ку то­діш­ньої вла­ди бу­ло про­ли­то люд­ську кров.

Василь Омелянович Романюк (світське ім’я Патріарха) народився у селі Химчин Косівського району Івано-Франківської області. Усе своє життя починаючи з ранніх літ він присвятив служінню Богові, українському народові й Церкві.
...Життя Василя Романюка стало прикладом подвижництва для багатьох. Дев’ятнадцятирічного Василя арештували восени 1944 року за зв’язки з ОУН. Його 15-річного брата вбили енкаведисти. У Сибіру на засланні загинув батько, Омелян Романюк. Василеві присудили 20 років, удвічі зменшивши термін через неповноліття.

Published in Особистість

Наш спів­роз­мов­ник — ко­ри­фей ук­ра­їн­ської ка­ри­ка­ту­ри Во­ло­ди­мир Со­лонь­ко. Прой­шов дві ґрун­тов­ні шко­ли — Ху­дож­ній ін­сти­тут (ни­ні На­ціо­наль­на ака­де­мія об­ра­зо­твор­чо­го мис­тец­тва та ар­хі­тек­ту­ри) і жур­нал «Пе­рець».

А ще він — живописець, різьбяр-скульптор, автор анекдотів та віршованих хохм, майстер на всі руки.
Лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Володимир Солонько перебуває у нескінченному пошуку тем, сюжетів і неординарних образних рішень. Творчо ніколи не буває солодкий, він — солоний, а ще більше перчений. Дивиться довкола пильно-пронизливо, глибоко, доброзичливо, а не роздратовано й сердито.
Від творчості Володимира Івановича світлішає на серці і дійсність не видається такою вже сумною і невтішною, просто всі наші дурощі — це складова життя, де найдосконаліші люди ті, котрі вміють лікувати сміхом.

Published in Вітальня
П'ятниця, 04 Грудень 2015 08:43

Не стало знаменитого кінорежисера

Останній вірш Ельдара Рязанова

В старинном парке корпуса больницы,
кирпичные простые корпуса...
Как жаль, что не учился я молиться,
и горько, что не верю в чудеса.

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».