№ 6 (24053)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

ЦІКАВА ПЛАНЕТА

У німецькому місті Геттінген опубліковано 14 томів «Енциклопедії казок», над створенням якої працювало 850 авторів упродовж 40 років, повідомляє life.pravda.com.ua. Наприкінці минулого року вийшов останній том довідника, а в нинішньому році світ побачить покажчик до енциклопедії.
Велику частину майже чотирьох тисяч статей присвячено аналізу казок і їхньому порівнянню з точки зору змісту, типології, стилістичних прийомів і мотивів. Крім того, наведено біографії збирачів і дослідників казок.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 06 Лютий 2015 15:53

Архітектурна «надбудова»

ФАКТ

Виставка проектів київських архітекторів «Надбудова», що відкрилася в столичному Центрі візуальної культури, простежує трансформацію утопічних архітекторських задумів, повідомляє i-pro.kiev.ua. Експозиція створювалася тривалий час і є результатом багаторічного дослідження радянського неомодернізму в Україні. Це дослідження лягло в основу виставок «Радянський модернізм 1955–1991: Невідомі історії» у Відні (2012), Стамбулі (2013) та Сан-Паулу (2014).

Published in Розмаїття

СТОЛИЦЯ

У Національному ботанічному саду ім. М. Гришка в Києві масово цвітуть азалії, повідомляє kyiv.ridna.ua. Колірна гама рослин дуже різноманітна — починаючи від білого і закінчуючи відтінками рожевого і бузкового. Період цвітіння — півтора-два місяці.
«Колекція налічує понад 70 сортів, близько половини з яких були виведені нашими співробітниками», — зазначає куратор відділу тропічних і субтропічних рослин ботсаду Раїса Головко.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 06 Лютий 2015 15:46

Ретроспектива фільмів Зануссі

ОСОБИСТОСТІ

12–17 лютого в Києві пройде ретроспектива фільмів одного з найвідоміших польських режисерів театру, телебачення і кіно, сценариста Кшиштофа Зануссі (проект «Невідомий Зануссі»), повідомляє i-pro.kiev.ua. Організаторами проекту виступили: Польський інститут у Києві, Національна спілка кінематографістів України і «Київкінофільм». Для столичного глядача організатори проекту приготували перегляд чотирьох фільмів «Візит у відповідь» (2009), «Імператив» (1982), «Смерть провінціала» (1968) та «Чуже тіло» (2013).

Стрічки Кшиштофа Зануссі покажуть у кінотеатрі імені Чапаєва (12–14 лютого) та в столичному Будинку кіно (15–17 лютого). Водночас публіка матиме нагоду поспілкуватися з режисером 14 лютого в кінотеатрі імені Чапаєва під час представлення ним найновішої своєї стрічки «Чуже тіло», а вже 15 лютого кінематографісти матимуть можливість взяти участь у майстер-класі Кшиштофа Зануссі «Режисура вчора, сьогодні, завтра».

Published in Розмаїття
П'ятниця, 06 Лютий 2015 15:43

Найбільша вишита мапа України

РЕКОРДИ

У рамках акції «Україна — разом!» в усіх регіонах вишивали карту України. Нині її презентували майстрині у столиці, повідомляє i-pro.kiev.ua. На виготовлення витвору знадобилося півроку, 10 кілометрів ниток 25 відтінків.

Вишивали переважно традиційну символіку свого регіону, а також прапори всіх областей України та Автономної Республіки Крим, супроводжували роботу віршами й молитвами. Кожна майстриня вишивала свою область. Для цього карту перевозили з міста у місто всіма регіонами нашої держави, включаючи Крим.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 06 Лютий 2015 15:31

Книга ожила у комп'ютерній грі

ЗНАЙ НАШИХ

Українська книга стала основою для комп’ютерної гри, що вийшла на світовий ринок, повідомляє vsiknygy.net.ua. Відбувся світовий реліз інтерактивного додатка-гри «Антоміми» (Antomimes: the language monsters), створеного на основі однойменної книги творчої майстерні «Аґрафка» (Романи Романишин й Андрія Лесіва). Ця книга вийшла на початку минулого року у «Видавництві Старого Лева».
Гру «Антоміми» створила компанія Smart Adventure. Поки що гра доступна лише англійською мовою і тільки для пристроїв на базі iOS (iPhone and iPad). Проте скоро з’явиться україномовна версія гри. А згодом вона буде доступна і для мобільних пристроїв на базі Android. Музику спеціально для цієї гри написав французький композитор П’єр Бастьєн.
«Антоміми» — гра, яка допомагає дітям вивчати нові слова та сприяє їхньому емоційному розвитку. Цікаві монстрики візуалізують слова протилежних значень і в ігровій манері сприяють розвитку пам’яті й розумінню сенсів антонімів.

Published in Розмаїття

Під час цьогорічного зимового трансферного вікна, яке в Європі закрилося другого лютого, Євген Коноплянка не залишив «Дніпро». Батько і агент гравця Олег Коноплянка, а також сам футболіст вирішили, що Євген дограє у Дніпропетровську до літа і піде вільним агентом. Півзахисник збірної України хоче перейти в «Ліверпуль», однак керівництво мерсисайдців розчароване переговорами з «Дніпром», які зірвалися в минулому році. Тому якщо Коноплянка туди й перейде влітку, то безплатно.
А цієї зими Коноплянка був близький до переходу в італійську «Рому» і мав поїхати на медогляд до Італії. Клуби вже домовилися між собою, але, досить несподівано, футболіст відхилив пропозицію «вовків». Тим часом екс-захисник донецького «Шахтаря» Дмитро Чигринський у статусі вільного агента підписав контракт з дніпропетровським «Дніпром». 28-річний футболіст уже перебуває у тренувальному таборі дніпропетровського клубу в Марбельї.

Published in Футбол
П'ятниця, 06 Лютий 2015 15:06

Афінський тріумф України

Фантастично виступили українські фехтувальники на етапах Кубка світу, що проходили в Афінах та італійській Падуї. Особливо це стосується наших дівчат, які виступали в столиці Греції. Судіть самі. Ольга Харлан удруге поспіль стала найсильнішою в індивідуальних змаганнях. А згодом знову піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу пошани: разом з Ольгою Жовнір, Аліною Комащук та Оленою Кравацькою Харлан уперше за рік стала переможницею кубкового етапу у командному турнірі.
У той же час на доріжках італійської Падуї призер чемпіонату Європи-2012 одеський шабліст Андрій Ягодка вперше у кар’єрі завоював срібну нагороду Кубка світу.
Індивідуальні змагання Ольга Харлан розпочала впевнено. Першою від її шаблі постраждала лідер азербайджанської збірної Сабіна Мікіна (15:6). У наступних колах миколаївська спортсменка за найменшу втрату концентрації невтомно карала кореянку Юн Чхи Су (15:9) та росіянку Юлію Гаврилову (15:9). Набагато більше інтриги було у протистояннях з угоркою Анні Мартон та американкою Дагмарі Возняк. Однак кожного разу останнє слово Оля залишала за собою (15:13).
Фінальна зустріч із лідером російської збірної Софією Великою тримала в напрузі глядачів з першої і до останньої секунди. Але як не намагалася росіянка взяти реванш за попередню поразку на Гран-прі Нью-Йорка, їй цього не вдалося. Коли табло висвічувало 14:14, переможного удару по амбіціях віце-чемпіонки Лондонської олімпіади завдала українська спортсменка.

П'ятниця, 06 Лютий 2015 15:04

Четвірка для фіналу

Визначилися всі учасники «Фіналу чотирьох» Кубка України з баскетболу. Столичні клуби «Будівельник» і «Київ» успішно подолали стадію 1/4 фіналу Кубка України, приєднавшись до двох інших учасників «Фіналу чотирьох» — дніпропетровського «Дніпра» та южненського «Хіміка» («Дніпро» став переможцем двоматчевої дуелі з «Черкаськими Мавпами» (151—124), а «Хімік» за сумою двох матчів (171–84) пройшов «Миколаїв»).
У матчі-відповіді 1/4 фіналу «Будівельник» переміг запорізький «Ферро-ЗНТУ» з рахунком 90–55. Отже, перевага чинних чемпіонів за підсумками двоматчевого протистояння становила 78 очок (201–123). Найкращим у складі столичного клубу став Михайло Анісімов, котрий оформив дабл-дабл (17 очок + 12 підборів), у складі запоріжців — Микола Вільховецький (13 очок + 5 підбирань).

Published in Баскетбол
П'ятниця, 06 Лютий 2015 15:00

Традиція перемагати

Ма­жор­ни­ми акор­да­ми за­вер­ши­ли участь у чем­піо­на­ті Єв­ро­пи з бі­ат­ло­ну ук­ра­їн­ські спортс­ме­ни. Жі­но­ча збір­на ви­гра­ла ес­та­фе­ту, чо­ло­ві­ча про­пус­ти­ла впе­ред ли­ше ро­сій­ську коман­ду. І в ці­ло­му на кон­ти­нен­таль­ній пер­шо­сті «си­ньо-жов­ті» здо­бу­ли по три ме­да­лі кож­но­го ґа­тун­ку, що в за­галь­но­ко­манд­но­му за­лі­ку при­нес­ло дру­ге міс­це. По­пе­ре­ду тут та­кож ви­яви­ли­ся ро­сі­яни, які ма­ють ві­сім зо­ло­тих, дві сріб­ні та сім брон­зо­вих на­го­род.

Естафети традиційно завершують програму всіх головних стартів. Менш як рік тому в Сочі українська жіноча четвірка, яка складалася з Юлії Джими, Валі й Віти Семеренко та Олени Підгрушної, змогла

 

Реабілітація Ірини Варвинець
На чемпіонаті Європи, який приймало естонське містечко Отепя, українки виступили складом, максимально наближеним до бойового. На перших трьох етапах бігли олімпійські чемпіонки Юлія Джима, Валя Семеренко, а також головна резервістка золотого квартету Наталія Бурдига. Небезпідставними були побоювання вболівальників щодо четвертого етапу, на який тренери поставили Ірину Варвинець, бо ще свіжа в пам’яті невдача 22-річної спортсменки в дебютній для неї в основному складі естафеті на четвертому етапі Кубка світу в німецькому Обергофі.

Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».