№ 18–19 (24013–24014)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Цього літа в одному з найбільших релігійних центрів України — Почаєві мають намір установити пам’ятник Хрестителю Русі Володимиру Великому, повідомляє Укрінформ. Над створенням нової історичної пам’ятки працює архітектор зі Львова Юрко Білас. 

Автор ідеї наповнив бронзову фігуру «почаївського» Володимира Великого значним символізмом. «Перериваючи язичництво в Україні, князь постане у колі давнього кельтського гранітного хреста, а замість постаменту під його ногами буде чавунний дзвін — провісник благовісту. Він опиратиметься на щит із зображенням тризуба, який із родинного герба став всеукраїнським. Архітектурна композиція завершується аркою, що демонструватиме спорідненість із бароко самої Лаври. Духовна святиня буде за плечима у князя, він неначе спустився до людей із храму», — розповів архітектор.
Передбачається, що пам’ятник у Почаєві постане на свято Трійці.

Published in Розмаїття
Четвер, 08 Травень 2014 03:00

Крах чемпіонських надій «Дніпра»

Чемпіонська гонка в українському футбольному чемпіонаті практично закінчилася. Донецькому «Шахтарю» у двох турах, що залишилися, достатньо набрати одне очко для того, щоб стати недосяжним для конкурентів. А вбили інтригу гравці дніпропетровського «Дніпра», які вже кілька турів не можуть перемогти. Ось і в 28 турі вони досить несподівано на власному полі розгромно програли львівським «Карпатам». 

Харківський «Металіст» ледь не вибув із боротьби за срібні нагороди чемпіонату України. Зігравши внічию в Одесі, команда Ігоря Рахаєва тепер може потрапити до зони Ліги чемпіонів лише у тому разі, якщо «Дніпро» програє два матчі, що залишились, а «Металіст», відповідно, виграє. Зрозуміло, що такий варіант розвитку подій виглядає якось нереально, тому команді нічого не залишається, як переключитися на боротьбу за звичне для себе підсумкове третє місце, де підопічні Рахаєва мають дуже непогані шанси на успіх.

Published in Футбол
Четвер, 08 Травень 2014 03:00

Родимки заслуговують на увагу

Мода на родимки була в далекому XIII столітті: жінки, які їх не мали, ставили собі на обличчі штучні мушки. А вже в XV ст. родимки вважалися мітками диявола, а їх власниць переслідувала інквізиція. У сучасному світі деякі види родимок вважаються не тільки естетичним дефектом, а й тривожним сигналом — одним із симптомів небезпечного онкологічного захворювання — меланоми. 

Родимки (або невуси) зазвичай з’являються в дитинстві чи підлітковому віці, а також під час вагітності. Причина їх появи — переміщення мелацинітів (пігментних клітин) з глибини тканин до поверхні шкіри. Спочатку родимки — це доброякісні утворення, які абсолютно нешкідливі. Проте з віком, під впливом зовнішніх факторів, доброякісне утворення може переродитися в найбільш небезпечний різновид раку шкіри — меланому. Її підступність полягає в тому, що вона може непомітно для пацієнта розвиватися в поверхневих шарах шкіри від 5 до 50 років. Оскільки клітини в ділянці родимки недостатньо міцно пов’язані одна з одною, злоякісні клітини можуть «відриватися» від основної маси пухлини і розноситися по всьому організму, утворюючи метастази в життєво важливих органах.

Четвер, 08 Травень 2014 03:00

Музей – провокація спогадів

Гостем нашої «Вітальні» цього разу є не людина, а один із найцікавіших, найоригінальніших, найбільш київських музеїв (єдиний на континенті), присвячений одній вулиці — Андріївському узвозу.
А ще це певною мірою величезна антикварна крамниця, повна міських історій й байок, що наочно демонструє побут минулих епох — аж до 1970-х років. 

Це також галерея чудових будинків і галерея чудових людей. Андріївська церква, замок Річарда, дім Булгакових. Експозиція розповідає про письменників В. Некрасова й Г. Тютюнника, філолога П. Житецького, сходознавця Т. Кезме, художників Ф. Красицького, Г. Дядченка й І. Макушенка, скульптора Ф. Балавенського, публіциста В. Савенка, диригента О. Кошиця, лікаря Ф. Яновського, археологів та істориків А. Муравйова та К. Лохвицького. Тут можна довідатися, де на Андріївському узвозі було житло тієї самої Проні Прокопівни і які таємниці зберігає той самий замок Річарда.
Наведемо такий красномовний факт. Коли в Люксембурзі було підбито підсумки Міжнародного конкурсу «Кращий європейський музей року», трапилася сенсація: обійшовши іменитих конкурентів з Італії, Греції, до числа переможців потрапив маленький київський музей з Андріївського узвозу.

Published in Вітальня
Четвер, 08 Травень 2014 03:00

Тренінг від Шекспіра

Українські театри, як і вся українська культура, переживають далеко не кращі часи. Адже наші громадяни зараз насамперед переймаються тим, аби над їхніми головами було мирне небо та щоб якось вижити у цю непросту добу. А для мистецтва часу залишається все менше і менше. 

Утім, театри не здаються, мужньо ведуть боротьбу за кожного глядача, продовжують з’являтися прем’єри. Одна з них — «Карнавал гріхів» за творами Вільяма Шекспіра — нещодавно побачила світло рампи на нижній сцені Центру мистецтв «Новий український театр».
Це вже не перше звернення театру до драматургії геніального англійця. Ще кілька років тому тут була представлена вистава «Шекспіріада», в якій об’єднувалися персонажі відразу з чотирьох трагедій — «Король Лір», «Гамлет», «Ромео і Джульєтта» та «Отелло».

Published in Культура

12 лютого 2014 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Вона була ухвалена ще 17 жовтня минулого року.
Постанова покликана спростити реєстраційну систему, зробити її максимально комфортною для користувачів. Та чи впорається вона зі своїм завданням? Про це йшлося під час чергового засідання Національного прес-клубу з аграрних та земельних питань. 

Звісно, що впорається. Такої думки дотримуються представники державних інституцій, які мають відношення до роботи реєстраційної системи. І серед них — голова Державної реєстраційної служби України Ігор Алексєєв.
Він визнав, що новації, запроваджені урядовою постановою, напрошувалися вже давно. Річ у тому, що з моменту запровадження реєстраційної системи, а це сталося на початку 2013 року, вона почала давати збої. І чим довше система функціонувала, тим помітнішими ставали її недоліки.

Published in Земля і люди
Четвер, 08 Травень 2014 03:00

Українцям хліба вистачить

Цьогоріч, за оцінками експертів, заснованих на оперативних даних Мінагропроду та Гідрометцентру, Україна може зібрати 57,3 млн т зернових. У цьому прогнозі не враховані посівні площі Криму. 

Навіть якби аграрії спромоглися зібрати 47 млн т збіжжя через несприятливі погодні умови чи форс-мажорні обставини, ніякої загрози нацбезпеці країни не було б, адже для потреб внутрішнього ринку необхідно 24,5 млн т зернових. Є й значні перехідні залишки. Тож українці будуть із хлібом.
Проблеми виникнуть у експортерів, яким доведеться вивезти менше зерна за кордон. Експерти очікують зниження врожайності з усіх культур через погане забезпечення господарств матеріально-технічними ресурсами.
За кілька останніх років Україна зуміла увійти до категорії країн, які займають лідируючі позиції в експорті зернових. Площі вітчизняних посівних угідь зіставні з аргентинськими. В Україні орють і засівають майже стільки ж землі, як у Франції та Німеччині, разом узятих. Аграрний сектор є справжнім драйвером вітчизняної економіки. Він формує 9% ВВП країни, дає 17,2% робочих місць і 26,9% загального обсягу експорту.

Published in Економіка

Дієві гарантії прав власників відсутні не тільки в реальному житті, а й на законодавчому рівні. Такий висновок озвучили експерти Української Гельсінської спілки з прав людини під час презентації щорічної доповіді. Cистема реєстрації прав власності є ненадійною, а законодавча база, що регулює питання нерухомості, далека від досконалості. 

Замість оптимізації — черги і ризик махінацій
Держава робить певні кроки в цій сфері, однак їх можна назвати неоднозначними. Минулий рік ознаменувався спрощенням державної реєстрації прав на нерухомість. Повноваження перейшли від багаторічного монополіста — Бюро технічної інвентаризації — до Державної реєстраційної служби України та нотаріату. Здавалося, це мало б привести до оптимізації процесу, зникнення черг і більш надійного захисту прав на майно. Однак поліпшення, на яке сподівалися, не настало.
Причина — брак кваліфікованих працівників, нездатність наявного персоналу надавати послуги на належному рівні. Підкачала і матеріальна база. Приміщення, в яких розташовані відділи Укрдержреєстру, не відповідають функціям служби, у них навіть не забезпечено звичайних людських потреб. Вони не можуть умістити велику кількість відвідувачів, бракує інформаційних матеріалів щодо процедури реєстрації.

Четвер, 08 Травень 2014 03:00

Три «горішки» сепаратизму

РОСІЙСЬКІ ПРОВОКАТОРИ В КОЖНОМУ З ЛАСИХ ДЛЯ СЕБЕ УКРАЇНСЬКИХ РЕГІОНІВ ДІЮТЬ ПО-РІЗНОМУ
Чим ближче до президентських виборів, тим неспокійніше стає в Україні. Фактично, виходить так, що кожен новий місяць приносить нам нові й нові нерадісні звістки з нових і нових українських регіонів. Погляньте самі: березень ознаменувався анексією Криму, квітень пройшов під знаком масових захоплень адміністративних будівель на Донбасі. А травень розпочався жахливим одеським кровопролиттям...
Станом на сьогодні неабияка увага спостерігачів з усього світу прикута до трьох нестабільних українських регіонів. Кожен з них має на те свої причини, які спробуємо з’ясувати. 

Крим: нові реалії напередодні сумних роковин
Після того, як Російська Федерація анексувала цю територію, чимало аналітиків прогнозували, що впродовж, як мінімум, півроку, на півострів так чи інакше постійно навідуватимуться спостерігачі з багатьох куточків світу. Прогнозувався детальний моніторинг істинних настроїв кримчан, зміна їхнього ставлення до офіційного Кремля, підпільної та явної діяльності кримськотатарського народу, котрий ще до так званого референдуму 16 березня рішуче заявив, що відстоюватиме свої права найактивніше, не маючи змоги залишити свою батьківщину.

Published in Суспільство

Не секрет, що нині в Україні надто важко оцінити реальну кількість безхатченків. Причин, через які вони не підлягають достовірному обліку, декілька. І не лише через те, що бездомні безконтрольно мігрують містами й селами у пошуках кращої долі. Підрахувати безпритульних мали б державні соціальні служби, але чиновники не дуже хочуть псувати статистику «додатковими» бомжами, адже це не лише створює негарне уявлення про їхню роботу, а й, за великим рахунком, псуватиме імідж держави. 

Держава не помічає проблеми?

Цікаво, що до 2003 року проблеми безпритульності в Україні начебто не було. І тільки десять років тому в нашій країні вперше відбулися парламентські слухання на тему «Про проблему бездомних громадян і безпритульних дітей та шляхи її подолання». Ситуація, як дізналися вітчизняні парламентарі, виявилася кричущою. Тож 2005 року в Україні з’явився Закон «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей».

Published in Проблема
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».